Όταν μιλάμε για τον εθισμό, συνήθως σκεφτόμαστε το αλκοόλ, τα ναρκωτικά αλλά και τα τυχερά παιχνίδια, τα βίντεοπαιχνίδια, το φαγητό, το σεξ, τον αθλητισμό ή την εργασία.

Εθισμοί

Άραγε, εσείς είστε εθισμένοι;

Είτε ερωτευμένοι είτε τοξικομανείς, όλοι είναι εθισμένοι.

Ο εθισμός είναι η εξάρτηση από μια συνήθεια.

Πρόκειται για μια ευχαρίστηση που έχει ξεπεράσει το όριο.

 

Η ευχαρίστηση ή η ανακούφιση μετατρέπεται σε εμμονή και συνοδεύεται με απώλεια του ελέγχου, ανεξάρτητα από τις συνέπειες.

Για να χρησιμοποιηθεί ο όρος εθισμός, σημαίνει ότι υπάρχουν βλαβερές συνέπειες, απώλεια ελέγχου, ταλαιπωρία και αδυναμία να σταματήσει μια συνήθεια ακόμα και αν ένα άτομο το θέλει.

Όλοι οι εθισμοί χρησιμοποιούν τους ίδιους μηχανισμούς του εγκεφάλου.

Είναι αυτοί που εμπλέκονται στη διαχείριση της ευχαρίστησης και των συναισθημάτων: αλκοόλ,νικοτίνη, κοκαΐνη, κλπ., μας ωθούν να ικανοποιήσουμε την ευχαρίστησή μας πριν από οτιδήποτε άλλο στη ζωή μας.

Τελικά είμαστε όλοι εν δυνάμει εθισμένοι;

Δεν αντιμετωπίζουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο τον εθισμό.

Υπάρχουν προσωπικότητες οι οποίες «απαντούν» σχεδόν σε όλους τους εθισμούς.

Είναι αυτοί που αναζητούν συγκινήσεις, εκείνοι που βρίσκουν ενδιαφέρον στους κινδύνους και που δοκιμάζουν κάθε είδους ουσίες.

Εθισμός στην εργασία ή τα ναρκωτικά, ποιες οι διαφορές;

Τη δεκαετία του 2000, εμφανίστηκαν εθισμοί για τους οποίους δεν είχε γίνει καμία αναφορά ποτέ πριν.

Προηγουμένως, μιλούσαμε μόνο για τα ναρκωτικά και τον αλκοολισμό.

Ωστόσο, πολλές εθιστικές συμπεριφορές έχουν κοινούς μηχανισμούς.

Γι’ αυτό το λόγο, το 2010, οι εθισμοί «χωρίς προϊόντα», οι οποίοι σχετίζονται μόνο με τη συμπεριφορά, άρχισαν να γίνονται περισσότερο γνωστοί.

Πρόσφατα, εκτός από τους εθισμούς στα ναρκωτικά, στο τσιγάρο και στο αλκοόλ, η Διεθνής Ταξινόμηση Ψυχικών Διαταραχών (DSM V) έχει ενσωματώσει επισήμως τους εθισμούς στα τυχερά παιχνίδια.

Υπάρχουν όμως και άλλες πιθανές συμπεριφορές εθισμού.

Η πορνογραφία, οι αγορές, η «αρρωστημένη» αγάπη, η σεξουαλική ευχαρίστηση… είναι επίσης πιθανοί εθισμοί.

Υπάρχει ο βασικός εθισμός και στη συνέχεια η εθιστική συμπεριφορά, σε πιο σύνθετο μηχανισμό.

Για παράδειγμα, ο εθισμός στο σεξ μπορεί να γίνει κατανοητός ως ένας βασικός εθισμός, καθώς η ευχαρίστηση γίνεται ανάγκη, ενώ το ερωτικό πάθος σχετίζεται με το περιβάλλον, τον σύντροφο, την ιστορία του καθενός κλπ.

Παρ ‘όλα αυτά, ο μηχανισμός του εθισμού στο βάθος είναι παρόμοιος.

Όσο πιο σύνθετος είναι ο μηχανισμός εθισμού, τόσο πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας χρειάζονται για να χαθεί ο έλεγχος και να έρθει ο εθισμός.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους που είναι εθισμένοι στα βιντεοπαιχνίδια ή στο Internet: είναι συχνά άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κοινωνικοποίησή τους και προτιμάνε να ξοδεύουν χρόνο στις οθόνες παρά σε πραγματικές συνθήκες.

Εθισμοί

• νόμιμα ή μη νόμιμα προϊόντα, (αλκοόλ, καπνός, ναρκωτικά),

• τρόφιμα, αν και σπάνια προκαλούν απώλεια ελέγχου, εκτός βέβαια από τις υπερφαγικές συμπεριφορές (μεγάλη και καταναγκαστική πρόσληψη τροφής).

Πχ, η ζάχαρη και το λίπος, για μερικούς ανθρώπους μπορούν να μετατραπούν σε εθιστικές ουσίες.

Η βουλιμία και η ανορεξία είναι εθισμοί. Με την πρώτη η ευχαρίστηση να βρίσκεται στο φαγητό και τη δεύτερη στη νηστεία.

• το ερωτικό πάθος μετατρέπεται σε περίπλοκη συμπεριφορά εθισμού όταν γίνεται μόνιμη ανησυχία.

Η νοημοσύνη μας, τα κίνητρά μας, η ευαισθησία μας στρέφονται προς το αντικείμενο της αγάπης και της σεξουαλικής ευχαρίστησης που μας φέρνει.

Αυτό το «φαινόμενο» συνήθως ηρεμεί μέσα σε λίγους μήνες.

• Η εξάρτηση από το σεξ και την πορνογραφία υπάρχει όταν η σεξουαλική απόρριψη γίνεται μόνιμη κινητήρια δύναμη και όταν συνεχίζεται παρά τις συνέπειες (σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, χωρισμός, απώλεια ελέγχου).

Ο εθισμός στο σεξ είναι προσωρινός στην αρχή του ερωτικού πάθους.

• Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια προκύπτει από μια απλή κοινωνική ή ψυχαγωγική πρακτική από την αρχή.

Το παιχνίδι περιλαμβάνει έναν απλό μηχανισμό ανταμοιβής.

• Οι εθισμοί στα βιντεοπαιχνίδια, στο διαδίκτυο και στις οθόνες περιλαμβάνουν μεμονωμένους καθοριστικούς παράγοντες που είναι πολύ πιο περίπλοκοι απ ‘ότι σε έναν βασικό εθισμό.

• Ο εθισμός στην εργασία απαιτεί ατομική ευπάθεια.

Για μερικούς ανθρώπους, είναι πολύ πιο συναρπαστικό να περνάνε όλες τις ημέρες και τα σαββατοκύριακα στην εργασία τους από το να αφιερώνουν χρόνο στην οικογενειακή ή κοινωνική ζωή τους.

• τα ψώνια, όπως στην περίπτωση του εθισμού στην εργασία ή τα τυχερά παιχνίδια, είναι αρχικά μια ευχαρίστηση με ανταμοιβή αλλά και ψυχολογική ταλαιπωρία.

Φτάνουμε στο εθισμό όταν αγοράζουμε προϊόντα που δεν έχουμε ανάγκη ή δεν θέλουμε, με αγορές που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

• Ο αθλητισμός μπορεί να γίνει εθιστικός, με την έννοια ότι μπορεί να γίνει πρόβλημα πέρα από τις συνέπειες για την κοινωνία, την οικογένεια και την υγεία.

Το άτομο νιώθει συνεχώς μια έλλειψη και συνήθως συνδυάζεται με τη λήψη προϊόντων ντόπινγκ.

• Η πολιτική και η θρησκεία μπορεί δυνητικά να πλησιάσουν την εθιστική συμπεριφορά όταν υπερισχύουν της κοινωνικής ζωής, της οικογενειακής ζωής και των οικονομικών πόρων του ατόμου.

You May Also Like