Τσουρέκι: αγαπημένο πασχαλινό αρτοπαρασκεύασμα. 1 φέτα αποδίδει περίπου στις 200 θερμίδες. Παρασκευάζεται από γάλα, αλεύρι, αυγό, ζάχαρη, μαργαρίνη ή βούτυρο, μαγιά, μαχλέπι και μαστίχα. Το γάλα και τα αυγά του τσουρεκιού παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας (με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα). Το αλεύρι εκτός από τους υδατάνθρακες δίνει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Παράλληλα, αν παρασκευαστεί με μαργαρίνη και όχι με βούτυρο, είναι σημαντική πηγή ω-6 λιπαρών οξέων. τα δύο όμως εξαιρετικά συστατικά του τσουρεκιού είναι το μαχλέπι και η μαστίχα. Το μαχλέπι περιέχει κουμαρίνη η οποία έχει τονωτικές και χωνευτικές ιδιότητες. Η μαστίχα προσδίδει στο τσουρέκι αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ είναι πλέον γνωστός ο ρόλος της στην πρόληψη και θεραπεία του έλκους του στομάχου. Φυσικά, στα μειονεκτήματά του είναι η μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και σε κορεσμένο λίπος (βούτυρο). Παρόλα αυτά με μέτρο μπορείτε να το απολαύσετε. Μπορείτε να το εντάξετε στη διατροφή σας ως πρωινό (1 φέτα μαζί με το ρόφημά σας) για τις ημέρες μετά το Πάσχα.
Κουλουράκια: περιέχουν αλεύρι, ζάχαρη, βανίλια, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, αυγά, ελαιόλαδο ή βούτυρο και γάλα ενώ 1 κουλουράκι (50γρ) αποδίδει και αυτό περίπου 180-200θερμίδες. Περιέχει σχεδόν όλες τις ιδιότητες του τσουρεκιού (πλην αυτών που προσδίδουν το μαχλέπι και η μαστίχα). Το μεγάλο τους ατού είναι το ελαιόλαδο με τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία έχουν ρόλο καρδιοπροστατευτικό, αλλά παράλληλα και το ξύσμα και ο χυμός πορτοκαλιού που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Και στα κουλουράκια το μειονέκτημά τους είναι η ζάχαρη και το βούτυρο (αν περιέχουν ζωικό βούτυρο αντί για ελαιόλαδο). Και αυτά μπορείτε να τα καταναλώσετε ως μέρος του πρωινού σας.
Τι να κάνω με αυτά που περισσεύουν;
Εάν το τσουρέκι ή τα κουλουράκια έχουν περισσέψει και έχουν ξεραθεί μην τα πετάξετε, αλλά μετασχηματίστε τα. Το τσουρέκι μπορεί να κοπεί σε λεπτές φέτες, να ψηθεί και να δημιουργήσετε παξιμαδάκια, ενώ τα κουλουράκια αν τα τρίψετε μπορούν να γίνουν η βάση για ένα τσιζκέικ ή για ένα γλυκό «του ποτηριού». Όπως και να έχει, θυμηθείτε ότι στη διατροφή σας τίποτα δεν απαγορεύεται, αρκεί να κρατάτε πάντα το μέτρο.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc