Οι open space χώροι, όπως ονομάζουμε τους ελεύθερους και ενιαίους χώρους σήμερα, έχουν μπει για τα καλά στα διαμερίσματα των τελευταίων ετών. Κυρίως αφορούν χώρους όπως η κουζίνα, η τραπεζαρία και το σαλόνι. Γίνονται πλέον ενιαίοι είτε αυτό είναι απόρροια της «μόδας» των νεόδμητων διαμερισμάτων, είτε επειδή άρχισε να πρωτοεμφανίζεται ως «τρικ» των κατασκευαστών – μηχανικών που ήθελαν να προστεθούν τετραγωνικά στον ωφέλιμο χώρο του διαμερίσματος. Η πρόταση της ανοιχτής κουζίνας μας οδηγεί αυτομάτως στην λογική του μονόχωρου σπιτιού το οποίο και κυριαρχούσε τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα στους τύπους των λαϊκών κατοικιών.

Πρόκειται για μία πρόταση εκσυγχρονισμού ή απλά μία λύση που επινοήθηκε για να καλύψει άλλα «προβλήματα»; Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο ενιαίος σχεδιασμός ενός χώρου δίνει την αίσθηση της ελευθερίας και την εντύπωση ταυτόχρονα ότι είναι μεγαλύτερος, ειδικά όταν τα τετραγωνικά του είναι περιορισμένα. Η λύση ενός ανοιχτού χώρου δίνει την ευκαιρία να αξιοποιηθεί καλύτερα ο χώρος, να επιτύχουμε μία οπτική άνεση αλλά και να «δοθούν» κάποια τετραγωνικά σε χώρους όπως τα υπνοδωμάτια και το μπάνιο. Έτσι χωρίς καν να το καταλάβουμε ο χώρος αυτός γίνεται αυτομάτως και το σημείο που περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Είναι όμως όλα ιδανικά με την ύπαρξη ενός ενιαίου χώρου; Ασφαλώς και όχι. Σαφώς και υπάρχουν και τα αρνητικά σημεία, ιδίως για τις νοικοκυρές που θα πρέπει να έχουν πάντα την κουζίνα συμμαζεμένη αλλά και να σκέπτονται και το πρόβλημα των οσμών που μεταφέρονται σε όλο το σπίτι καθώς μαγειρεύουν.

Παρ όλα αυτά θα εστιάσουμε αυτή τη φορά στα «καλά» στοιχεία ενός ενιαίου χώρου και πώς θα μειώσουμε ακόμα περισσότερο τις αδυναμίες του.

  • Πάσο ή νησίδα. Για πολλούς αυτός ο τρόπος διαχωρισμού φαντάζει μίας άλλης εποχής, όμως μην ξεχνάτε ότι κρύβετε κατά κάποιο τρόπο τμήματα της κουζίνας σας. Δώστε βάση στη διακόσμηση και στο φωτισμό ώστε το βλέμμα σας να εστιάσει σε εκείνα τα σημεία.

 

  • Γυάλινο διαχωριστικό. Αν θέλετε να κατασκευάσετε ένα πιο «σταθερό» διαχωριστικό για τον χώρο σας έτσι ώστε να απομονώνετε και τις οσμές καθώς μαγειρεύετε προτιμήστε ένα γυάλινο διαχωριστικό, ανοιγόμενο έτσι ώστε όποτε το επιθυμείτε ο χώρος να γίνεται και πάλι ενιαίος. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως οι open space χώροι έχουν κυρίως αυτό το χαρακτηριστικό.  Ακόμα ένα θετικό με τα γυάλινα διαχωριστικά είναι ότι αφήνει το φως να διαχυθεί σε όλους τους χώρους.

  • Προτιμήστε καναπέδες ή χαμηλές βιβλιοθήκες ως άλλα διαχωριστικά που στην ουσία δημιουργούν ένα νοητό σύνορο μεταξύ των χώρων.

 

  • Κουζίνα, ψυγείο και νεροχύτης μακριά από κοινή θέα. Τοποθετήστε τα σε πλάγιους τοίχους ή σε σημεία που δεν θα είναι ορατά κατευθείαν έτσι ώστε να μην φαίνεται η «ακαταστασία» του χώρου.
  • Χρώματα και υλικά να δένουν με την αισθητική του υπόλοιπου σπιτιού ώστε να δημιουργείται ενιαίο και αρμονικό σύνολο. Προτιμήστε ένα χρώμα που θα το χρησιμοποιήσετε σε όλο τον ενιαίο χώρο. Διαφοροποιήστε το χώρο με διακοσμητικά ή με υλικά που θα επιλέξετε και θα τον κάνετε ξεχωριστό (έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο για τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε την κουζίνα σας πιο ιδιαίτερη).

 

  • Προτιμήστε τα κλειστά ντουλάπια για να μην φαίνεται η ακαταστασία. Αν πάλι σας αρέσουν τα ράφια ή τα ντουλάπια με τζάμι, τότε βάλτε σε αυτά διακοσμητικά ή πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση.

  • Εάν το σπίτι σας έχει μεγάλα παράθυρα είναι ιδανικό για open space χώρους. Τα μεγάλα ανοίγματα το κάνουν να φαίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

 

Κατερίνα Ζήση

Αρχιτέκτων Μηχανικός, ΜΑ Lighting Design

Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε., Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων

Make up : Elena Tzogiou

Clothes : Klip_shop Volos

You May Also Like