Με τον όρο κυτταρίτιδα αναφερόμαστε στην εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής “όψη φλοιού πορτοκαλιού” πάνω στο δέρμα.  Δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής να μην τρέφονται καλά. Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί στα λιποκύττρα εκείνα που το έχουν πιο πολύ ανάγκη για να τραφούν. Η αφύσικη αυτή συσσώρευση λίπους οδηγεί τα συγκεκριμένα λιποκύτταρα να αυξάνουν σε όγκο, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τα αγγεία, να εμποδίζουν τις ανταλλαγές ουσιών και αν επιδεινώνουν το πρόβλημα της μικροκυκλοφορίας. Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στους μηρούς, στους γλουτούς, στα μπράτσα και στην κοιλιά. Όσον αφορά στα αίτια, αυτά μπορεί να είναι πολλά όπως η καθιστική ζωή, η κληρονομικότητα, η διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, κάποιες ορμονικές διαταραχές, η ύπαρξη παχυσαρκίας και κακής διατροφής, το κάπνισμα, η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ. Ένας ορμονικός έλεγχος, καθώς και η επίσκεψη σε εξειδικευμένο δερματολόγο είναι δυο βασικές παράμετροι που θα την βοηθήσουν να λύσει το πρόβλημά της. Ας δούμε κάποια «διατροφικά μυστικά» που θα βοηθήσουν.

  1. Επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρους. Αν και η κυτταρίτιδα δεν εμφανίζεται μόνο σε παχύσαρκες γυναίκες, εντούτοις είναι πολύ σημαντικό να ελαττωθεί το βάρος σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες. Η συμβολή ενός επαγγελματία διαιτολόγου διατροφολόγου κρίνεται απαραίτητη στην όλη προσπάθεια.
  2. Μείωση κορεσμένων λιπαρών και αντικατάστασή τους με ακόρεστα. Τα κορεσμένα λιπαρά (λιπαρά κρέατος, γαλακτοκομικών, βουτύρου), αλλά και τα τρανς λιπαρά οξέα (τηγανητά, σφολιατοειδή, μπισκότα) είναι αυτά τα οποία θα πρέπει μια γυναίκα να αποφεύγει. Αντί για αυτά, καλό είναι να τα αντικαθιστά με μονοακόρεστα (ελαιόλαδο, αβοκάντο) ή πολυακόρεστα ω-3 (ψάρια όπως η σαρδέλα, ο σολομός, ο γαύρος, το σκουμπρί) και ω-6 λιπαρά οξέα (ξηροί καρποί)/. Βέβαια, και για όλα αυτά χρειάζεται ένα μέτρο, προκειμένου η γυναίκα να μην παχύνει λόγω της αυξημένης τους περιεκτικότητας σε ενέργεια. Ειδικά για τα ω-3 λιπαρά οξέα, ο ρόλος τους είναι πολύ ευεργετικός αφού δρουν ως αντιφλεγμονώδη και η κυτταρίτιδα είναι μια φλεγμονή, όπως μαρτυρά και το όνομά της.
  3. Μείωση απλών σακχάρων. Αναφερόμαστε κυρίως στη ζάχαρη και σε ό,τι περιέχει ζάχαρη (γλυκά, αναψυκτικά, γλυκά αρτοπαρασκευάσματα, επιδόρπια γιαουρτιού), αλλά και στη φρουκτόζη (ως πρόσθετο στα τρόφιμα) αφού και αυτή αποτελεί απλό σάκχαρο. Αυτά απορροφώνται πιο γρήγορα από τον οργανισμό σε σχέση με τους σύνθετους υδατάνθρακες (προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά) και η περίσσεια τους μετατρέπεται από τον οργανισμό σε τριγλυκερίδια προκειμένου να αποθηκευτούν στα λιποκύτταρα. Επομένως προσοχή στα γλυκίσματα, αλλά αντικαταστήστε και τα «λευκά» ζυμαρικά και ψωμί με ολικής άλεσης και το αποφλοιωμένο ρύζι με άγριο αναποφλοίωτο, ενώ προτιμήστε πατάτα baby που μπορούν να καταναλωθούν και με τη φλούδα, αυξάνοντας κατά αυτό τον τρόπο την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
  4. Καταναλώστε πολύ νερό. Πολύ σημαντικό έτσι ώστε να μην υπάρχει αφυδάτωση, αλλά και κατακρατήσεις σε υγρά. Γιατί όταν ο ανθρώπινος οργανισμός είναι αφυδατωμένος, κατακρατά ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Περίπου για όσες θερμίδες καταναλώνετε σε φαγητό, χρειάζεστε άλλα τόσα Ml νερού. Όταν μάλιστα κάνετε και φυσική δραστηριότητα ειδικά τώρα το καλοκαίρι, φυσικά χρειάζεστε και παραπάνω.
  5. Πείτε ναι στα αντιοξειδωτικά. Βιταμίνη C (ντομάτα, φράουλα, πιπεριά, ακτινίδιο, πορτοκάλι) βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, αμύγδαλα), πολυφαινόλες (κόκκινο κρασί) και φλαβονοειδή (κεράσια, μούρα, κράνα, μύρτιλλα, σταφύλι) είναι μερικά από τα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, αλλά και στην δέσμευση των ελευθέρων ριζών οι οποίες δρουν «γηραντικά» στα κύτταρα.
  6. Αποφύγετε το αλάτι. Και δεν εννοώ μόνο το επιτραπέζιο που βάζετε στο φαγητό, αλλά και το «κρυμμένο» αλάτι που μπορεί να υπάρχει σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα (σορβικό νάτριο ως συντηρητικό), σε dressings και κέτσαπ, μουστάρδα, σε fast food, αλλά και σε γλυκά τρόφιμα όπως κρουασάν και μπισκότα. Για το λόγο αυτό, διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων. Το αλάτι ως γνωστόν προκαλεί κατακρατήσεις σε υγρά. Μην ξεγελιέστε από τη μόδα της εποχής (Αλάτι Ιμαλαϊων). Δεν περιέχει λιγότερο νάτριο. Πρόκειται για ένα ορυκτό αλάτι, αλλά αλήθεια τι μπορεί να είναι καλύτερο από το θαλασσινό αλάτι; Προσθέστε λεμόνι και ξύδι στις σαλάτες σας και στο φαγητό ως βελτιωτικά γεύσης, αλλά και μυρωδικά όπως ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, λεμονοθύμαρο, θρούμπι κα τόσα άλλα που η ελληνική φύση προσφέρει απλόχερα, τα οποία συν τοις άλλοις είναι και πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά.   
  7. Πείτε ναι στα ελληνικά βότανα. Φτιάξτε μόνοι σας κρύα αφεψήματα (αφού τα βράσετε, αφήστε τα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν τοποθετήστε τα στο ψυγείο) με χαμομήλι, λουίζα, φλαμούρι, τσάι του βουνού. Πολύ πλούσια και αυτά σε αντιοξειδωτικά, αλλά συμβάλλουν και στην ενυδάτωση, έχοντας όμως και μια μικρή διουρητική δράση. Καταναλώστε έως 2-3 κούπες την ημέρα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης φυσικά.
  8. Αποφύγετε τη υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

 

You May Also Like