Είναι ο μοναδικός χώρος του σπιτιού ο οποίος ετοιμάζεται με μεγάλη αγάπη, με όνειρα, με προσμονή, με λαχτάρα και με ελπίδα. Ένας χώρος που εκτός από χρόνο, χρειάζεται φαντασία και δημιουργικότητα για να οργανωθεί προκειμένου να υποδεχθεί το νέο μέλος της οικογένειας και να ανταποκριθεί στις ανάγκες του καθώς μεγαλώνει. Αυτός ο χώρος δεν είναι άλλος από το παιδικό δωμάτιο. Αναμφίβολα, ένα παιδικό δωμάτιο για να είναι ιδανικό για τα παιδιά χρειάζεται αρκετό ελεύθερο χώρο για παιχνίδι και ταυτόχρονα έναν προσωπικό χώρο για διάβασμα, για τα χόμπι, τις συλλογές και για κάθε στοιχείο της δημιουργικότητας του παιδιού ώστε να διευκολύνει την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

  • Έντονα χρώματα. Τα παιδιά αγαπούν τα έντονα χρώματα.
  • Επιλέξτε έντονα χρώματα σε συνδυασμό με ρίγες, αν θέλετε κάτι απλό

 

  • Αυτοκόλλητα τοίχου -ταπετσαρίες, αν θέλετε μία πιο γρήγορη – οικονομική λύση

-Αν πιάνει το χέρι σας ζωγραφίστε ένα αγαπημένο του θέμα ή έναν αγαπημένο ήρωα των παραμυθιών του

  • Μην παραλείψετε να διακοσμήσετε τους τοίχους με τις ζωγραφιές του παιδιού σας, δεν υπάρχουν πιο όμορφοι πίνακες ζωγραφικής. Αν πάλι το παιδί σας έχει έντονη προσωπικότητα και θέλει να «δημιουργεί» στους τοίχους τα δικά του έργα τέχνης… γιατί όχι… βάψτε τον έναν τοίχο με μπογιά από μαυροπίνακα και αφήστε το να δημιουργεί εκεί όποτε εκείνο το έχει ανάγκη.

  • Φτιάξτε εύκολες κατασκευές. Αν είναι θεματικό το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας θα ήταν μία πολύ ωραία ιδέα να φτιάξετε μικρές κατασκευές του θέματος αυτού που θα μπορούσαν να δώσουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο χώρο. Τέτοιες κατασκευές θα μπορούσαν να είναι ένα κομοδίνο, τμήματα του κρεβατιού, βιβλιοθήκη ή ράφια και χώροι για απομόνωση «κρυψώνες».

  • Στα παιδιά ανεξαρτήτου φύλου αρέσουν πολύ οι κρυψώνες. Μπορείτε να δημιουργήσετε τέτοιες με πιο μόνιμες κατασκευές και να εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της διακόσμησης που έχετε επιλέξει ή ακόμη προσθέστε στο χώρο «πρόχειρες» κατασκευές όπως σκηνές.

 

 

  • Έχετε δύο ή περισσότερα παιδάκια και ο χώρος σας είναι περιορισμένος; Κανένα απολύτως πρόβλημα! Τα παιδιά σταδιακά μαθαίνουν να μοιράζονται τα πράγματά τους αλλά και τα παιχνίδια τους καθώς παίζουν, αρκεί εσείς να φροντίσετε να οργανωθούν οριοθετημένα τα αντικείμενα και να ζητήσετε τη βοήθεια τους σε αυτό ή τουλάχιστον τη βοήθεια του μεγαλύτερου παιδιού. Αναμφισβήτητα, πρέπει να σεβαστείτε το κάθε παιδί να διατηρεί την προσωπική του σφραγίδα σε ένα μέρος του χώρου. Εξοικονομήστε χώρο χρησιμοποιώντας την κλασική κουκέτα ή με παραλλαγή κάνοντάς την γωνία. Μπορείτε ακόμα να επιλέξετε ένα κρεβάτι που από κάτω θα βγαίνει άλλο. Με τη χρήση της κουκέτας μπορείτε ταυτόχρονα να δημιουργήσετε και περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους, εάν εκμεταλλευτείτε το χώρο κάτω από το ένα κρεβάτι ή ακόμα και τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο επάνω.

 

 

  • Επιλέξτε οπωσδήποτε ένα δωμάτιο που να αερίζεται καλά και να έχει άπλετο φυσικό και τον κατάλληλο τεχνητό φωτισμό.

Μπορεί ως γονείς να σκέπτεστε τη σταθερότητα των επίπλων και την οικονομία στοχεύοντας σε αυτά να χρησιμοποιηθούν και στο μέλλον, όμως για τα παιδιά το σημαντικότερο είναι η ευχάριστη και χαρούμενη ατμόσφαιρα του δωματίου τους και η δυνατότητα που θα τους δώσετε να κάνουν τα ίδια κάποιες επιλογές ώστε μέσα στο χώρο αυτό να νιώθουν ήρεμα και ευτυχισμένα. Εφόσον αυτός είναι και ο σημαντικότερος στόχος ενός γονιού αξίζει να το τολμήσετε μαθαίνοντας συγχρόνως στο παιδί σας να τακτοποιεί το δωμάτιό του και βοηθώντας το να κάνει όσες αλλαγές εκείνο θέλει.

 

 

Κατερίνα Ζήση

Αρχιτέκτων Μηχανικός, ΜΑ Lighting Design

Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε., Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων

 

Make up : Elena Tzogiou

Clothes : Klip_shop Volos

 

You May Also Like