Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων εορτάστηκε και φέτος στις 20 Αυγούστου, μια ημέρα που καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου. 

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στη ναυσιπλοία, αλλά και η προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Μεταξύ των 23 φάρων που άνοιξαν στην Ελλάδα και ο φάρος Γουρούνι στη Σκόπελο.

 

Ο φάρος είναι περιφραγμένος με συρμάτινο πλέγμα 2 μ. Η περιοχή περιμετρικά είναι δύσβατη, καθώς από την μεριά της θάλασσας υπάρχουν βράχια και από την άλλη βουνό με θάμνους. Η παροχή  ρεύματος  γίνεται μέσω του δικτύου ΔΕΗ της νήσου ενώ η  ύδρευση μέσω δεξαμενής όμβριων υδάτων. Ο φάρος έχει χαρακτηριστεί  ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο (ΦΕΚ466/Β/20-6-1996) και έχει οριστεί ζώνη προστασίας 200 μ.

Πρωτολειτούργησε το 1884 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό αναλάμπω λευκό και φωτοβολία 20 ν.μ.. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1944 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1984 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός μέχρι το 1989 όπου και αυτοματοποιήθηκε πλήρως.

ΣΤΙΓΜΑ ΦΑΡΟΥ: 39°12’27.26″N  23°35’36.30″E

 

Περισσότερα εδώ:http://yf.hellenicnavy.gr/index.php/el/

 

You May Also Like