Παραλία, θάλασσα, ήλιος, παιχνίδια στην άμμο και επιστροφή στο σπίτι αργά το απόγευμα….Και τι τρώμε τώρα? Μία τυπική καλοκαιρινή ημέρα… Εννοείται ότι δεν έχουμε όρεξη να κλειστούμε στην κουζίνα με τις ώρες, άσε που η οικογένεια πεινάει….και θέλει να φάει τώρα! Η λύση? μα φυσικά τα αυγά! Αυγά τηγανιτά, βραστά, αυγά ομελέτα. Τα έχουμε όλοι στο ψυγείο μας, μαγειρεύονται γρήγορα, είναι θρεπτικά και πεντανόστιμα.

Μπορούμε να τα συνδυάσουμε με άπειρα υλικά, κυρίως με λαχανικά της εποχής και να έχουμε ένα πλήρες γεύμα. Τρεις απλές συνταγές με αυγά, λοιπόν, σας έχω σήμερα, άκρως καλοκαιρινές, για να τις απολαύσετε μετά από μία διασκεδαστική ημέρα στην παραλία.

Καγιανάς με πιπεριές, φέτα και δυόσμο, ομελέτα φούρνου με μελιτζάνα και λουκάνικο και σαλάτα με βραστά αυγά και φακές.

 

ΚΑΓΙΑΝΑΣ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ, ΦΕΤΑ & ΔΥΟΣΜΟ

Υλικά (για 4 άτομα)

6 μεγάλα αυγά

6 μεγάλες .ώριμες ντομάτες, χοντροαλεσμένες στο μούλτι

1 πράσινη και 1 κίτρινη πιπεριά κομμένες σε λεπτές λωρίδες

1 μικρή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1/4 της κούπας ελαιόλαδο

1 κούπα φέτα σε κομματάκια

1 μικρό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

αλάτι και πιπέρι

λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Μέσα στο λάδι, σοτάρουμε τις πιπεριές και το σκόρδο, με μία πρέζα αλάτι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφού μαραθούν, ελαφρώς, οι πιπεριές, προσθέτουμε τις αλεσμένες ντομάτες και το αλατοπίπερο, συνυπολογίζοντας ότι αργότερα θα προστεθεί και η φέτα που είναι αλμυρή. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε τις ντομάτες να σιγοβράσουν, για περίπου δέκα με δεκαπέντε λεπτά, μέχρι να πιουν τα υγρά τους.

Όταν η σάλτσα έχει πιει τα υγρά της, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά στο τηγάνι, ανακατεύοντας κάθε φορά που προσθέτουμε αυγό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη φέτα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο δυόσμο και το μπούκοβο και σερβίρουμε, κατά προτίμηση, με φρυγανισμένο ψωμί.

 

ΟΜΕΛΕΤΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ & ΛΟΥΚΑΚΙΝΟ

Υλικά (για 4 άτομα)

6 μεγάλα αυγά

3 μελιτζάνες κομμένες σε μικρά κυβάκια

1 κούπα λουκάνικο χωριάτικο, κομμένο σε μικρά κυβάκια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μικρή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1/3 της κούπας γάλα

αλάτι και πιπέρι

φύλλα φρέσκου βασιλικού

Εκτέλεση

Αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα.

Έπειτα, σε ένα μέτριο λαδωμένο πυρέξ ή ταψί, αραδιάζουμε τα κομματάκια της μελιτζάνας και του λουκάνικου και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ραντίζουμε με δύο, τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, σε μεσαία σχάρα.

Όταν είναι έτοιμα τα λουκάνικα με τις μελιτζάνες και το κρεμμύδι, τα βγάζουμε από το φούρνο και ετοιμάζουμε τα αυγά. Σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάμε με πιρούνι, τα αυγά, το γάλα και το αλατοπίπερο (προσοχή, ανάλογα με το πόσο πικάντικα είναι τα λουκάνικα). Περιχύνουμε με το μίγμα των αυγών, τα λουκάνικα και τις μελιτζάνες και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε για περίπου άλλα 15 λεπτά, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, σε μεσαία σχάρα.

Τέλος, αφήνουμε την ομελέτα να σταθεί λίγο και έπειτα σερβίρουμε με τα φύλλα του βασιλικού.

 

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ & ΒΡΑΣΤΑ ΑΥΓΑ

Υλικά (για 4 με 6 άτομα)

6 αυγά βρασμένα, κομμένα στα 4

2 κούπες βρασμένες φακές

10 ντοματίνια κομμένα στα δύο

1 αγγούρι κομμένο σε κυβάκια

1/2 κούπα ξαλμυρισμένη κάπαρη

2, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

για το ντρέσινγκ

4, 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα απαλή

2, 3 κουταλιές της σούπας ξύδι

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε καλά τις φακές, το κομμένο αγγούρι, τα ντοματίνια την κάπαρη, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το μαϊντανό.

Έπειτα, σε ένα σέικερ ή βαζάκι με καπάκι, ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ. Χτυπάμε στο σέικερ, το λάδι, το ξύδι, τη μουστάρδα και το αλατοπίπερο (προσοχή γιατί η κάπαρη είναι αρκετά αλμυρή και η μουστάρδα πικάντικη).

Τοποθετούμε τα κομμένα αυγά πάνω από τις φακές και τα λαχανικά.

Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε τη σαλάτα, ιδανικά, κρύα.

 

Καλή σας όρεξη!

You May Also Like