Η αλήθεια είναι ότι οι πίτες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των διατροφικών συνηθειών όλων των Ελλήνων. Επίσης, είναι γεγονός ότι η παρασκευή τους απαιτεί κόπο αλλά και χρόνο. Όλοι θα θέλαμε να γευτούμε μία ζεστή τυροπιτούλα, χωρίς όμως να συνοδεύεται από ολοήμερη προετοιμασία. Σήμερα, σας προτείνω μία απλή συνταγή για τυρόπιτα, που θυμίζει σουφλέ, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι. Μπορούμε να την απολαύσουμε σαν πρωινό, σαν σνακ για τα παιδιά αλλά και με ένα ποτήρι κρασί, το βράδυ, μετά από μία κουραστική ημέρα.

 

ΥΛΙΚΑ (για ένα μεγάλο πυρέξ)

1 φρατζόλα λευκό ψωμί (350 γρ) κομμένο σε μικρά κομμάτια

3 ποτήρια του νερού γάλα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

2/3 του ποτηριού του νερού καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο

3 αυγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

μισό κιλό φέτα σε κομματάκια

250 γρ γλυκιά γραβιέρα ή κασέρι σε κυβάκια

3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα πιπέρι

16002923_10211686877189796_453915563855096150_n

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Τοποθετούμε τα κομματάκια του ψωμιού σε ένα ρηχό σκεύος και τα βάζουμε στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να “ξεραθούν” ελαφρά.

Εν τω μεταξύ, σε μία λεκάνη ανακατεύουμε καλά τα αυγά, το γάλα, το λάδι, τη φέτα, τη γραβιέρα. Βγάζουμε από τον φούρνο το ψωμί και το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά. Αφήνουμε το φούρνο να προθερμαίνεται.

Προσθέτουμε τα κομματάκια του ψωμιού, το μπέικιν πάουντερ και το πιπέρι, στο μείγμα με το γάλα και τα αυγά και ανακατεύουμε, για να “βραχούν” καλά τα ψωμάκια. Πρέπει να προκύψει ένα αρκετά υγρό μείγμα.

(Θα μπορούσαμε να εμπλουτίσουμε το μείγμα με ψιλοκομμένη πιπεριά ή ψιλοκομμέο ζαμπόν ή μπέικον, ανάλογα τα γούστα.)

Τοποθετούμε το μείγμα σε λαδωμένο πυρέξ και το αφήνουμε να σταθεί για περίπου 10 λεπτά. Βάζουμε στο φούρνο, σε μεσαία σχάρα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά για περίπου ένα τέταρτο και σερβίρουμε.

 

Καλή σας όρεξη!

You May Also Like