Μιας και ο χαλβάς έχει την τιμητική αυτές τις μέρες, σκέφτηκα να σας προτείνω μία πρωτότυπη και εύκολη συνταγή που θα ικανοποιήσει τη λαχτάρα μας για γλυκό στο έπακρο, ακόμα και τώρα που νηστεύουμε.

Ένα γλυκό με γαλλική φινέτσα και ελληνικό χρώμα. Τραγανά φύλλα σφολιάτας και βελούδινη κρέμα με γεύση από τον παραδοσιακό ταχινένιο χαλβά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια γεύση χαλβά θέλετε (κακάο, φυστίκι αιγίνης κτλ), αλλά εγώ πιστεύω ότι η βανίλια το απογειώνει! Με απλά υλικά και χωρίς κόπο, θα έχετε ένα γλυκό, απ’ το οποίο δε θα μείνει ούτε ψίχουλο!

 

Υλικά (για ένα πυρέξ μεσαίου μεγέθους)

1 πακέτο σφολιάτα με φυτικά έλαια (2 φύλλα), από το ψυγείο

750 ml φυτική κρέμα γάλακτος κρύα από το ψυγείο

περίπου 300 γρ χαλβά ταχινένιο του μπακάλη, κατά προτίμηση γεύση βανίλια

2 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική

2 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

2 κάψουλες βανιλίνη

λίγη επιπλέον ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

1/2 κούπα καβουρδισμένα χοντροαλεσμένα αμύγδαλα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Βγάζουμε τα δύο φύλλα σφολιάτα από το ψυγείο (αν αγοράσουμε κατεψυγμένη, την αποψύχουμε από την προηγούμενη, μέσα στη συντήρηση), και το κόβουμε στις διαστάσεις του πυρέξ που θα χρησιμοποιήσουμε για να στήσουμε το γλυκό. Τα κομμάτια που περισσεύουν τα κρατάμε και τα ψήνουμε για το στόλισμα του μιλφέιγ.

Απλώνουμε τα 2 κομμένα φύλλα σφολιάτας σε δύο ταψιά στρωμένα με λαδόκολα και τα τρυπάμε με πιρούνι σε διάφορα σημεία, για να μη φουσκώσει πολύ. Πάνω από το κάθε φύλλο ραντίζουμε με 1 κοφτή κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική.

Ψήνουμε τα φύλλα άλλα και τα κομμάτια που περίσσεψαν ,στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν οι σφολιάτες χρυσοκίτρινο χρώμα.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν τα φύλλα.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα.

Πολτοποιούμε το χαλβά στο μούλτι. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα 2/3 της κρύας κρέμας γάλακτος (500 ml) μαζί με τη 1 κοφτή κουταλιά ζάχαρη άχνη και τη 1 βανιλίνη και χτυπάμε με το σύρμα, σε γρήγορη ταχύτητα, για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει μία παχύρευστη και σταθερή σαντιγί.

(Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα, καλό θα ήταν η κρέμα να είναι αρκετά παγωμένη και να έχουμε βάλει και τον κάδο του μίξερ για λίγη ώρα στο ψυγείο να παγώσει, πριν τον χρησιμοποιήσουμε, ώστε να σφίξει ποιο εύκολα η σαντιγί.)

Όταν η σαντιγί είναι έτοιμη, προσθέτουμε το χαλβά και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Έπειτα, στρώνουμε στο πυρέξ το ένα φύλλο σφολιάτας και από πάνω την κρέμα με το χαλβά. Συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την υπόλοιπη σαντιγί για το σερβίρισμα.

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ την υπόλοιπη κρύα κρέμα γάλακτος (250 ml) με τη δεύτερη κουταλιά άχνη ζάχαρη και τη δεύτερη βανιλίνη, σε γρήγορη ταχύτητα, μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί.

Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από το μιλφέιγ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε ξανά στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα να παγώσει.

Πριν σερβίρουμε, στολίζουμε το γλυκό τρίβοντας από πάνω τα κομμάτια σφολιάτας που περίσσεψαν και πασπαλίζοντας με λίγη άχνη ζάχαρη και τα αμύγδαλα.

Καλή σας απόλαυση!

Γεωργία Χατζοπούλου,

Cooking Lover

Photo credits: TheodorMargaritis

Make up : Elena Tzogiou

Clothes : Klip_shop Volos

Place : Farine Cafe Boulangerie

You May Also Like