Είναι ζουμερή και λαχταριστή. Υγρή στο κέντρο, χωρίς όμως να αφήνει σιρόπια στο πιάτο. Είναι ένας σοκολατένιος παράδεισος. Είναι εύκολη και φτιάχνεται με υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της όμως είναι ότι είναι απαλλαγμένη από προ’ι’όντα ζωικής προέλευσης. Ζουμερή νηστίσιμη σοκολατόπιτα. Στο άκουσμα μιας νηστίσιμης σοκολατόπιτας είμαι σίγουρη ότι δεν ενθουσιάζεστε. Θα φαντάζεστε ότι είναι ένα γλυκό άνοστο, που δεν θυμίζει σε τίποτα τη σοκολατόπιτα με τα πολλά αυγά και το βούτυρο Σας διαβεβαιώνω όμως, πως όταν τη δοκιμάσετε δεν θα την αλλάζετε με τίποτα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είναι η συνταγή που φτιάχνω πάντα, σε περίοδο νηστείας ή όχι, αλλά και όταν θέλω να περιποιηθώ την κουμπάρα μου που είναι βέγκαν.

Σας τη χαρίζω με χαρά!

 

Υλικά (για ένα μέτριο πυρέξ)

4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κούπα κακάο άγλυκο

2 κούπες καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο

2 κούπες χυμό πορτοκάλι ή ανάμεικτο (του κουτιού)

1 κούπα έτοιμο γαλλικό καφέ ή 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού νες καφέ διαλυμένο σε μία κούπα χλιαρό νερό

4 κούπες ζάχαρη (ή 2 κούπες στέβια σκόνη)

2 κουταλιές της σούπας ταχίνι (προαιρετικά)

2 κάψουλες βανιλίνη

1,5 κουταλάκι του γλυκού σόδα σκόνη

1,5 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

 

Εκτέλεση

Αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.

Σε κρύα κατσαρόλα, βάζουμε το χυμό, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο και το κακάο και ανακατεύουμε. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε αν θέλουμε το ταχίνι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με σύρμα, μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά. Από αυτό το μίγμα κρατάμε στην άκρη, 3 κούπες για το σιρόπιασμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, τον καφέ, τη βανιλίνη, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Προσοχή γιατί το μίγμα θα φουσκώσει ελαφρά με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ.

Ρίχνουμε το μίγμα με το αλεύρι σε λαδωμένο πυρέξ ή ταψί και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα στους 170 βαθμούς, για περίπου 25 λεπτά. Για να τεστάρουμε αν είναι έτοιμη η σοκολατόπιτα, βυθίζουμε μία οδοντογλυφίδα ή ένα ξύλινο καλαμάκι στο κέντρο του ταψιού, και αν βγει στεγνό, τότε έχει ψηθεί, αλλιώς ψήνουμε για ακόμα 5 με 10 λεπτά.

Μόλις βγάλουμε το πυρέξ από τον φούρνο, τρυπάμε το γλυκό σε πολλά σημεία με ξύλινο καλαμάκι και περιχύνουμε με το υγρό μίγμα που είχαμε κρατήσει αρχικά. Περιχύνουμε όλο το υγρό, ακόμα κι αν φαίνεται πολύ, γιατί θα απορροφηθεί από τη σοκολατόπιτα. Αφήνουμε τη σοκολατόπιτα να τραβήξει το σιρόπι, για περίπου μισή ώρα πριν σερβίρουμε.

Σερβίρεται ιδανικά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Καλή σας απόλαυση!

Γεωργία Χατζοπούλου,

Cooking Lover

Photo credits: TheodorMargaritis

Make up : Elena Tzogiou

Clothes : Klip_shop Volos

Place : Farine Cafe Boulangerie

 

 

You May Also Like