Η τριχόπτωση συνδέεται με πολλούς παράγοντες όπως η κληρονομικότητα και η ορμονική κατάσταση. Επομένως δεν μπορεί να προταθεί αποκλειστικά μια λύση ή μέθοδος για την ενίσχυση της τρίχας μια και οι παράγοντες αποδυνάμωσής της είναι πολλοί και διαφορετικοί.

Ωστόσο αν θέλουμε να εστιάσουμε αποκλειστικά στη διατροφή, πρέπει να επισημάνουμε ότι έχει παρατηρηθεί ότι η τριχόπτωση συνδέεται με την έλλειψη βιοτίνης. Η βιοτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Η (το Η αναπαριστά το Haar und Haut, που στα γερμανικά σημαίνει «μαλλιά και δέρμα»)είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη Β. Χρησιμοποιείται σε πολλές μεταβολικές διαδικασίες, τόσο στους ανθρώπους, όσο και άλλους οργανισμούς, οι οποίες σχετίζονται με τη χρήση των λιπών, των υδατανθράκων και των αμινοξέων και εμπλέκεται στην πρωτεϊνοσύνθεση.

Η έλλειψη βιοτίνης μπορεί να προκληθεί από ανεπαρκή πρόσληψη μέσω διατροφής ή κληρονομικότητας, μέσω γενετικών διαταραχών που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της βιοτίνης. Η υποκλινική έλλειψη μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως αραίωση μαλλιών, νύχια που σπάνε ή δερματικά εξανθήματα, συνήθως στο πρόσωπο

Παλαιότερα  είχε προταθεί η χρήση σαμπουάν και τζελ εμπλουτισμένων με βιοτίνη. Στη συνέχεια όμως, προτιμήθηκε η πρόσληψή της βιοτίνης από τα τρόφιμα.

Τροφές πλούσιες σε βιοτίνη είναι :

Αυγά

Βρίσκουμε την βιοτίνη στον κρόκο του αυγού, και είναι από τις πιο πλούσιες πηγές της. Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο μαγειρεύουμε το αυγό, τα επίπεδα της βιταμίνης πέφτουν, συνεπώς μην το παρακάνετε—προφανώς, γνωρίζουμε ότι δεν κάνει να τρώμε τα αυγά ωμά.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μία μόνο από τις πολλές και νόστιμες φυτικές πηγές βιοτίνης. Την βρίσκουμε, επίσης, στην σόγια, στα φιστίκια, στα πράσινα φασόλια, στα καρύδια και στα πεκάν. Και μην ξεχνάνε πως αυτοί οι ξηροί καρποί περιέχουν και πρωτεΐνη, αλλά και βιταμίνη Ε.

Κουνουπίδι

Το ωμό κουνούπιδι περιέχει 17 μg βιοτίνης ανά μερίδα, συνεπώς είναι πολύ καλή ιδέα να το καταναλώνετε ωμό, με τα αγαπημένα σας μπαχαρικά.

Τυρί

Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ποσότητες βιοτίνης, και οι τύποι που περιέχουν την περισσότερη είναι το μπλε τυρί, το Καμαμπέρ, και το τσένταρ.

Μανιτάρια

Η βιοτίνη που περιέχουν τα μανιτάρια, τα βοηθάει να προστατευθούν από παράσιτα ενώ αναπτύσσονται. Αγοράστε μανιτάρια που να τρώγονται ωμά, ώστε να προσλάβετε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες βιοτίνης, και προσθέστε τα σε μια νόστιμη σαλάτα.

Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές βιοτίνης. Επιπλέον, καθώς περιέχουν β-καροτένιο, αποτελούν εξαιρετικό σύμμαχο της επιδερμίδας μας. Δοκιμάστε πουρέ από γλυκοπατάτες, ή να τις ανοίξετε και να τις ψήσετε στον φούρνο με μπαχαρικά.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά με την μεγαλύτερη συγκέντρωση βιοτίνης—και αυτά τα επίπεδα δεν μειώνονται αν το καταψύξουμε. Άλλος ένας λόγος για να αποκτήσει ακόμα πιο περίοπτη θέση στην καθημερινή μας διατροφή.

 

You May Also Like