Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες ένας άνδρας 24 ετών που νοσεί από ευλογιά των πιθήκων.Ο 24χρονος που εργάζεται και μένει μόνιμα σε χωριό του Πηλίου, επισκέφθηκε ιδιωτικό δερματολογικό ιατρείο στον Βόλο με ένα περίεργο εξάνθημα.

Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Κλεοπάτρα Γεωργακλή μόνο από την κλινική εξέταση διέγνωσε πολύ πρώιμα, από την αρχή των συμπτωμάτων πως πρόκειται για πιθανό κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων.Αμέσως συνέστησε στον 24χρονο να μεταβεί στο Νοσοκομείο του Βόλου για να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες εξετάσεις.Μετά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που έδειξαν πως είναι θετικός στον ιο μεταφέρθηκε για την νοσηλεία του στο ΠΓΝΛ. Ο 24χρονος είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Θεσσαλία Η επιστημονική κατάρτιση της Κλεοπάτρας Γεωργακλή ήταν αυτή που κινητοποίησε το Νοσοκομείο του Βόλου καθώς ενημερώθηκαν αμέσως οι ιατροί για την κατάσταση του 24χρονου όπως προβλέπεται από τον ΕΟΔΥ.

Συνέντευξη στην δημοσιογράφο ΕΥΗ ΡΑΠΤΗ

Κυρία Γεωργακλή, πως ήρθε το περιστατικό στο Ιατρείο σας;

Πρόκειται για έναν ασθενή τον οποίο κατά το παρελθόν τον είχα εξετάσει για άλλο ιατρικό θέμα και έχουμε αναπτύξει μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης ιατρού και ασθενή.

Ζήτησε να με δει εκτάκτως καθώς τον προβλημάτισε ένα εξάνθημα στην περιοχή της βουβωνικής χώρας το οποίο του προκαλούσε έντονη ενόχληση.

Πως διαγνώσατε ότι πρόκειται για την ευλογιά των πιθήκων ;

Αρχικά θα ήθελα να σας πω ότι είδα ένα εξάνθημα το οποίο πρώτη φορά είδα στη ζωή μου. Βεβαίως δεν έχω ξαναδεί παρόμοιο περιστατικό καθώς όπως γνωρίζετε δεν υπάρχει επαρκής βιβλιογραφία για την εν λόγω ασθένεια. Παρόλα αυτά η κλινική εικόνα του ασθενούς δεν ταίριαζε με καμία άλλη κλινική νόσο.

Όπως ορίζει ο ΕΟΔΥ με  σκοπό το συντονισμό των ενεργειών σε περίπτωση ύποπτου περιστατικού ευλογιάς των πιθήκων, μόλις διέγνωσα την ασθένεια, σύμφωνα και με τον ορισμό κρούσματος, ακολούθησα την συνήθη διαδικασία δήλωσης πιθανών κρουσμάτων στο Νοσοκομείο του Βόλου. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσω πως στο ιατρείο μας τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας και τα απαιτούμενα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ κατά την παραμονή του ασθενούς στους χώρους μας.

Τι ακριβώς είναι η ασθένεια αυτή ;

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Τι προκαλεί ;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν εξανθήματα, 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, αρχικά στο πρόσωπο και μετά σε άλλα μέρη του σώματος, μεταξύ άλλων στα γεννητικά όργανα. Το εξάνθημα μοιάζει αρχικά με εκείνο της ανεμοβλογιάς.

Είναι μια ασθένεια μεταδοτική; Θα πρέπει να φοβούνται οι Βολιώτες;

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση. Δεν χρειάζεται πανικός. Ήταν αναμενόμενο πως η ευλογιά των πιθήκων θα έφτανε και στην περιοχή της Θεσσαλίας καθώς υπάρχει έξαρση στην χώρα μας γενικότερα. Η διασπορά των περιστατικών που νοσούν από την ευλογιά των πιθήκων αυξάνεται ανά τον κόσμο, ενώ είναι άγνωστη ακόμα η μεταδοτικότητα του. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η ενημέρωση των πολιτών, για την λήψη των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης, καθώς και του βαθμού μεταδοτικότητας του ιού. Θα πρέπει όλοι να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί .

Υπάρχει θεραπευτική αγωγή; Υπάρχει ίαση;

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Είναι πιθανό να προκύψει μια νέα πανδημία;

Η εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι το νέο ξέσπασμα μπορεί να ελεγχθεί με ιχνηλάτηση επαφών και εμβολιασμό όσων θεωρούνται ότι κινδυνεύουν με μόλυνση. Αν και δεν αποκλείουν τελείως μια πανδημία, δεν τη θεωρούν πιθανή και δεν θεωρούν ότι πρόκειται για κάτι στο ίδιο επίπεδο με τον κορονοϊό.

You May Also Like