Ένας από τους λόγους, που λατρεύουμε το καλοκαίρι, είναι η πληθώρα των φρούτων και των λαχανικών. Βγαίνουν τα κεράσια, πριν προλάβουμε να πούμε ότι τα χορτάσαμε, να τα τα βερύκοκα, μετά ροδάκινα, πεπόνια, καρπούζια… Τα απολαμβάνουμε δροσερά όλη τη μέρα, αλλά μπορούμε να κάνουμε και αμέτρητες παρασκευές με αυτά, κυρίως γλυκά και παραδοσιακά λικέρ. Τον Ιούνιο πρωταγωνιστούν, αδιαμφισβήτητα, τα βερύκοκα. Μυρωδάτα, νόστιμα και ντελικάτα, κλέβουν την παράσταση, στις λαϊκές και στα μανάβικα. Η μαρμελάδα βερύκοκο, που παραδοσιακά φτιάχνουν οι Ελληνίδες νοικοκυρές, ίσως είναι η πιο εύγευστη μαρμελάδα του καλοκαιριού. Και το λικέρ απ’τα κουκούτσια, που σοφά και με διάθεση να μην αχρηστευτεί τίποτα, το ετοιμάζουν όλες οι γιαγιάδες της επαρχίας. Επίσης, γλυκά ψυγείου και τάρτες μπορούν να συνδυαστούν τέλεια με τα βερύκοκα. Τάρτα και λικέρ, λοιπόν, για σήμερα. Μία μοντέρνα, απλή τάρτα, με “πειραγμένη” συνταγή και το “σοφό” λικέρ της γιαγιάς μου, με τα κουκούτσια που περισσεύουν.

 

ΚΑΡΑΜΕΛΕΝΙΑ ΤΑΡΤΑ ΒΕΡΥΚΟΚΟ

Υλικά (για ένα μεγάλο πυρέξ)

1 κιλό βερύκοκα

1/2 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καστανή

3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ

χυμό και ξύσμα από 2 λάιμ

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία ψυγείου

1 κούπα αμύγδαλο, ασπρισμένο και λεπτοτριμμένο στο μούλτι και

1/2 κούπα αμύγδαλο φιλέ

περίπου 1/4 της κούπας παγωμένο νερό

5 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερύκοκο ή ροδάκινο

 

Εκτέλεση

Σε πρώτο στάδιο, πλένουμε τα βερύκοκα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τη λευκή και καστανή ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το χυμό και το ξύσμα από τα λάιμ. Ανακατεύουμε να πάνε παντού τα υλικά. Τα αφήνουμε στην άκρη για περίπου μισή ώρα, με σκοπό να βγάλουν τα υγρά τους και να δημιουργηθεί ένα ελαφρύ σιρόπι.

Όταν περάσει η μισή ώρα, προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς.

Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε τη ζύμη της τάρτας μας. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε, με τα χέρια, το αλεύρι με το βούτυρο. Το μίγμα δεν θα’ναι ομογενές, θα θυμίζει τρίμματα ψωμιού. Προσθέτουμε το τριμμένο αμύγδαλο και το νερό και ζυμώνουμε, ώστε να πάρουμε μία ομογενή μπάλα ζυμαριού.

Έπειτα, απλώνουμε τη ζύμη, με τα χέρια, σε ένα μεγάλο πυρέξ, ανυψώνοντας λίγο, για να “πιάσει” ελαφρά, το ζυμάρι, τα τοιχώματα του σκεύους. Τρυπάμε με ένα πιρούνι, τη ζύμη, σε διάφορα σημεία.

Απλώνουμε πάνω από το ζυμάρι, ομοιόμορφα, τα βερύκοκα με όλα τα υγρά που έχουν βγάλει. Τοποθετούμε το πυρέξ στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, στον αέρα, στους 180 βαθμούς. Όταν περάσουν περίπου 20 με 30 λεπτά, τσεκάρουμε την τάρτα και αν δούμε ότι τα βερύκοκα έχουν πάρει χρώμα, τότε σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ,για την υπόλοιπη ώρα ψησίματος, για να μην καούν.

Πέντε λεπτά πριν αφαιρέσουμε το ταψί από το φούρνο, ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με 2, 3 κουταλιές νερό και το αμύγδαλο φιλέ, και περιχύνουμε με αυτό το μίγμα την τάρτα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 5 λεπτά ακόμα, χωρίς αλουμινόχαρτο, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρεται ιδανικά, με παγωτό βανίλια και δύο φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο.

 

(Η τάρτα μπορεί να γίνει και αντικαθιστώντας τα βερύκοκα με ροδάκινα)

 

ΛΙΚΕΡ ΒΕΡΥΚΟΚΟ

Υλικά

100 κουκούτσια βερύκοκου

1 λίτρο κονιάκ καλής ποιότητας

1 κιλό ζάχαρη

1 ολόκληρο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Σε μία μεγάλη γυάλα, με καπάκι, τοποθετούμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Κλείνουμε με το καπάκι και τυλίγουμε γύρω του μεμβράνη, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι σφράγισε καλά η γυάλα.

Αφήνουμε τη γυάλα σε ηλιόλουστο μέρος, για περίπου ένα μήνα. Κατά διαστήματα , ανακινούμε τη γυάλα, για να διαλυθεί η ζάχαρη.

Μετά από ένα μήνα, φιλτράρουμε το λικέρ σε καθαρή φιάλη, χρησιμοποιώντας χάρτινο φίλτρο του γαλλικού καφέ. Διατηρείται ,ιδανικά, στο ψυγείο και σερβίρεται με πάγο.

 

Καλή σας απόλαυση!

Γεωργία Χατζοπούλου,

Cooking Lover

 

Place : Farine Cafe Boulangerie

You May Also Like