Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα υποφέρει από ημικρανίες, μια μορφή πονοκεφάλων που συνδέεται με ναυτίες/εμετούς, φωτοφοβία που διαρκούν από 4 έως 72 ώρες με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες.

Ένοχα τρόφιμα για ημικρανίες

Τρόφιμα τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί για τις ημικρανίες είναι τα τυριά, το αλκοόλ, τα εσπεριδοειδή και τα τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη. Επιπλέον, προϊόντα light που περιέχουν ασπαρτάμη θεωρούνται και αυτά ένοχα για την εκδήλωση ημικρανιών, ενώ εξίσου ένοχο θεωρείται και το γλουταμινικό μονονάτριο, ένα πρόσθετο το οποίο υπάρχει σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης, αλλά και σε πιάτα της ασιατικής κουζίνας.

Σε σχέση με τη γενικότερη διατροφή, ημικρανίες μπορεί να προκληθούν λόγω της παράλειψης των γευμάτων, της μεγάλης κατανάλωσης λιπαρών, αλλά και της ανεπαρκούς ενυδάτωσης.

Η ακριβής πιστοποίηση των τροφίμων που συμβάλλουν στην εμφάνιση ημικρανιών είναι μια δύσκολη διαδικασία, απαιτεί τη συνεργασία του πάσχοντος, ενώ ρόλο παίζει φυσικά το στρες και η ψυχοσυναισθηματική πίεση.

Ο διαιτολόγος σε συνεργασία με τον ασθενή θα πρέπει να διερευνήσει επαρκώς τα τρόφιμα που μπορεί να ενοχλήσουν τον ασθενή, ή τους συνδυασμούς των τροφίμων πριν προχωρήσει σε αποκλεισμό διαφόρων ομάδων τροφίμων.  Οι μελέτες μέχρι τώρα μας έχουν δείξει ότι η «ακαταστασία» στο ωράριο κατανάλωσης των γευμάτων (να μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα από το ένα γεύμα στο άλλο) παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Σε γενικές γραμμές, ανακούφιση στα συμπτώματα μπορεί αν επιφέρει η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε μαγνήσιο, μιας και η έλλειψή του σχετίζεται με ημικρανίες. Επομένως, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα σύκα, μπανάνα, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι και αβοκάντο, αλλά και συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να σταθούν ωφέλιμα.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

You May Also Like