Τα νέα διαμερίσματα, μικρά ή μεγάλα, έχουν συνήθως ενιαίους χώρους, γεγονός που δίνει στους κατοίκους τους το προνόμιο να επιλέγουν εκείνοι με μία μεγαλύτερη ευελιξία πώς θέλουν να διαμορφώσουν το χώρο τους. Ο διαχωρισμός ενός ενιαίου χώρου μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς ακόμα και με οικονομικούς τρόπους χωρίς εμπλοκή με τη διαδικασία του «κλασσικού χτισίματος». Η επιλογή των υλικών αλλά και του τρόπου διαχωρισμού εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θέλουμε να επιτύχουμε στο χώρο μας, αν δηλαδή θέλουμε να απομονώσουμε τελείως τους χώρους μας ή αν θέλουμε να έχουμε κάποιου είδους οπτική επαφή ανάμεσά τους, αλλά και από το στυλ διακόσμησης που θέλουμε να έχουμε και που ταιριάζει στο χώρο και την προσωπικότητά μας. Τα διαχωριστικά  αποτελούν ιδανική λύση διότι αφενός μεν επιλύουν τα λειτουργικά προβλήματα και αφετέρου αν επιλεγούν κατάλληλα αναβαθμίζουν αισθητικά το χώρο.

  • Σταθερά διαχωριστικά από γυψοσανίδα. Το ύψος του διαχωριστικού αυτού εξαρτάται αποκλειστικά από την απομόνωση που επιθυμούμε (σίγουρα όχι για να κρύψουμε την ακαταστασία).

  • Ως διαχωριστικά ενός ενιαίου χώρου μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα και τα ίδια μας τα έπιπλα. Οι καναπέδες, οι χαμηλές αλλά και οι ψηλές βιβλιοθήκες και οι συνθέσεις είναι μερικά από τα έπιπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαχωριστικά του ευρύτερου χώρου ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν την κίνηση των ατόμων ανάμεσά τους και την οπτική άνεση που επιφέρει την αίσθηση της ευφορίας και της ελευθερίας (η στενότητα του χώρου δημιουργεί τα αντίθετα συναισθήματα).

  • Διαχωριστικά διάφανα – διάτρητα. Μας επιτρέπουν να έχουμε έναν ευδιάκριτα διαχωρισμένο χώρο, ο οποίος ταυτόχρονα φαίνεται ενιαίος και μεγαλύτερος. Προσδίδουν ένα πιο ιδιαίτερο στυλ, εφόσον άπτονται της καλλιτεχνίας.

  • Διαχωριστικά με συνδυασμό υλικών. Το μέταλλο, το ξύλο ή η γυψοσανίδα παρέχουν ένα σταθερό διαχωριστικό πλαίσιο πάνω στο οποίο κομμάτια γυαλιού, πλεξιγκλάς ή άλλων υλικών διαφανών ή ημιδιαφανών προσφέρουν μία λειτουργική και ταυτόχρονα αισθητική παρέμβαση στο χώρο.

  • Πτυσσόμενα διαχωριστικά όπως παραβάν. Είναι κατάλληλα για όλους τους οικιακούς χώρους αλλά και τους χώρους γραφείων. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να μετακινηθούν και κατά συνέπεια συμβάλλουν στην αναδιαμόρφωση του χώρου όταν αυτό είναι επιθυμητό. Είναι πτυσσόμενα και δημιουργούν καμπυλότητα στο χώρο. Οι επιφάνειες τους είναι διαφανείς ή ημιδιαφανείς και με τις κατάλληλες αντανακλάσεις του φωτός επιτυγχάνουν παιχνιδίσματα της σκιάς.

Τελικά υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες και ευέλικτες λύσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η απομόνωση ή και η οριοθέτηση ενιαίων χώρων. Κριτήριο για την επιλογή μας είναι η λειτουργία που κατ’ ανάγκη επιτελούν αλλά και η εκφραστικότητα που εμείς οι ίδιοι θέλουμε να επιβάλλουμε στο χώρο μας.

 

Κατερίνα Ζήση

Αρχιτέκτων Μηχανικός, ΜΑ Lighting Design

Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε., Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων

 

Photo credits: TheodorMargaritis

Make up : Elena Tzogiou

Clothes : Klip_shop Volos

You May Also Like