Για να επιτύχεις την πολυπόθητη γράμμωση σε συνδυασμό πάντοτε με την άσκηση, η ημερήσια διατροφή σου πρέπει να αποτελείται από 15-30% πρωτεΐνη.

Οι θρεπτικές τροφές που χρειάζεσαι είναι χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά, όπως δηλαδή άπαχο κρέας, ψάρια, αβγά, ελαφρύ γάλα και γιαούρτι, φασόλια και φακές.

Ασπράδι αβγού

Τα 100 γραμμάρια ασπράδι αβγού σου προσφέρουν 11 γραμμάρια πρωτεΐνης και μηδέν κορεσμένα λιπαρά.
Σε γλιτώνει από την χοληστερίνη και μπορεί να γίνει συστατικό νόστιμων συνταγών.

Κοτοπουλάκι χωρίς πέτσα

Για τη γράμμωση, το προτεινόμενο τμήμα του κοτόπουλου είναι το στήθος!

Το κοτόπουλο έχει το περισσότερο λίπος του συγκεντρωμένο στην πέτσα, οπότε αφαιρώντας την έχεις μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή.

Ψάρια

Είναι από τα βασικά συστατικά για μία δίαιτα γράμμωσης. 100 γραμμάρια ψητού σολομού σου προσφέρουν 22 γραμμάρια πρωτεΐνη. Παράλληλα μαζί με άλλα ψάρια και θαλασσινά εμπλουτίζει τη διατροφή σου με πολύτιμα Ω3 λιπαρά.

Σόγια

Μπορείς να την καταναλώσεις ως φασόλια, tofu, ή εξειδικευμένο προϊόν υποκατάστατο κρέατος. Σε κάθε περίπτωση είναι πλούσια σε πρωτεΐνες αφού μία κούπα tofu έχει 52 γραμμάρια πρωτεΐνη.

Η σόγια είναι μια πλήρης πρωτεΐνη που συχνά αποτελεί και συστατικό ενός καλού πρωτεϊνικού shake για πριν και μετά την άσκηση.

Όσπρια

Οι φακές, τα φασόλια, η φάβα κ.τ.λ. είναι χαμηλά σε λιπαρά και παρέχουν στον οργανισμό σύνθετους υδατάνθρακες που σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα και περιορίζουν την επιθυμία σου να τρέξεις στο ψυγείο για το επόμενο σνακ ή γεύμα. Κατά μέσο όρο 100 γραμμάρια οσπρίων σου δίνουν 15 γραμμάρια πρωτεΐνη.

Ξηροί καρποί

Υπολογίζεται ότι 100 γραμμάρια ανάμεικτοι ξηροί καρποί προσφέρουν 20 γραμμάρια πρωτεΐνη αλλά και 600 περίπου θερμίδες. Όπως είναι προφανές, πρέπει να καταναλώνεις πολύ λιγότερα ανά σνακ ή σαν γαρνιτούρα σε σαλάτες.

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε που καταπολεμά την φθορά από οξείδωση.  Τα καρύδια έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά από το σολομό. Τα φιστίκια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6 που μαζί με τις άλλες βιταμίνες αυτής της ομάδας είναι ιδανική για τη δίαιτα σου.

Light γαλακτοκομικά

Μία κούπα ελαφρύ γάλα σου προσφέρει 8 περίπου γραμμάρια πρωτεΐνη. Εκτός από άπαχο γάλα, δοκίμασε αντίστοιχο γιαούρτι και κυρίως το περίφημο cottage cheese. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και στα 100 γραμμάρια σου δίνει 98 θερμίδες και 11 γραμμάρια πρωτεΐνες.

You May Also Like