Από τη Δρ. Έβελυν Στεφανάκη, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, Δερματοχειρουργό Ειδικ.Νοσοκ. Ανδρέας Συγγρός, Clinical Fellow Royal Free Hospital, London, UK

Σε διεθνή παγκόσμια συνέδρια συζητιούνται οι νεότερες μέθοδοι για την θεραπεία της ακμής. Μπορείτε να μας αναφέρετε τις νεότερες εξελίξεις?

Η ιατρική τεχνολογία αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς έτσι ώστε να υπάρχουν πολλές καινοτόμες μέθοδοι για την αντιμετώπιση κοινών δερματολογικών νοσημάτων όπως η ακμή.

Μια από αυτές είναι μια νέα επαναστατική μέθοδος για την θεραπεία της ακμής, η Theraclear. Με τη μέθοδο της αναρρόφησης επιτυγχάνει την εξαγωγή του σμήγματος της ακμής ούτως ώστε να μειώνεται το σμήγμα και ο αριθμός μικροβίων P.acne, που παίζουν πρωταγωνιστικο ρόλο στη αιτιοπαθογένεια της ακμής.

Παράλληλα χρησιμοποιεί ένα laser τύπου IPL που βοηθά στην συρρίκνωση των σμηγματογόννων αδένων και έτσι παράγεται λιγότερη λιπαρότητα στο ακνεικο δέρμα. Είναι επαναστατική μέθοδος γιατί οι αλλαγές στο δέρμα γίνονται ορατές σε 24-48 ώρες από τη συνεδρία.

Χρησιμοποιείται ως θεραπεία για όλους τους τύπους ακμής ακόμα και της κυστικής που είναι η πιο σοβαρή και αντιαισθητική μορφή ακμής όπου ταυτόχρονα με το Theraclear γίνεται χρήση βελονών.

Πόσο επώδυνη είναι η μέθοδος Theraclear?

Δεν είναι καθόλου επώδυνη και γι αυτό είναι τόσο εκπληκτική. Η αναρρόφηση λειτουργεί με αιφνιδιαστικό τρόπο στις νευρικές απολήξεις του δέρματος και δεν γίνεται αισθητή ούτε η βελόνα που τοποθετείται για την θεραπεία των  πιο σοβαρών  περιπτώσεων της κυστικής ακμής. Με την αναρρόφηση αφαιρείται όλο το λίπος και τα βακτηρία των σμηγματογονων αδένων.

Πως ενσωματώνετε αυτή την επαναστατική μέθοδο με την πρακτική της κλασσικής θεραπείας της δερματολογίας για την ακμή?

80% του παγκοσμίου πληθυσμού θα νοσήσει από ακμή κάποια χρονική περίοδο στη ζωή του. Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός. Γνωρίζοντας δε, πόσο υποφέρουν αυτοί οι ασθενείς ξέρουμε πόσο καταστρεπτική νόσος  μπορεί να είναι για την ψυχολογία.

Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για ασθενείς που βρίσκονται στη εφηβεία άλλα και σε πιο προχωρημένες ηλικίες. Αποτελεί μια ταχύτερη αντιμετώπιση της νόσου ενώ παράλληλα ενθαρρυνονται στο να χρησιμοποιουν τα ρετινοειδη τοπικά σκευάσματα συνταγογραφημενα από τον δερματολόγο τους και έτσι ώστε να επιτυγχανεται η αποδρομή της ακμής για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πόσες θεραπείες πρέπει να κάνει ένας ασθενής με τη μέθοδο Theraclear?

Χρειάζονται 2-4 συνεδρίες σε διαστήματα μιας με δυο εβδομάδων. Οι ασθενείς λατρεύουν τα αποτελέσματα και έτσι διατηρούν το αποτέλεσμα με συνεδρίες κάθε 4-6 εβδομάδες μετά τη θεραπεία. Επίσης είναι αρκετά οικονομική μέθοδος αντίστοιχη στο κόστος μια συνεδρίας αισθητικής προσώπου.

Βρίσκετε ότι ασθενείς που έχουν κάποια ιδιαίτερη εκδήλωση όπως έναν γάμο, προτιμούν αυτή τη θεραπεία?

Ναι και είναι εκπληκτικό αυτό. Έχω αρκετούς ασθενείς που έρχονται να κάνουν συνεδρία καθ’ οδόν για την εκάστοτε εκδήλωση τους είτε πρόκειται για γάμους, βαφτίσια, επαγγελματικές εκδηλώσεις! Πάντα έχω χρόνο για έκτακτες συνεδρίες με Theraclear. Δίνει στους ασθενείς την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να φαίνονται καταπληκτικοί στις φωτογραφίες τους. Η ψυχολογική ανάταση που προσφέρει το αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντική για τους ασθενείς με ακμή και τους δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Υπάρχουν άλλες καινοτόμοι μέθοδοι για τη θεραπεία της ακμής?

Η νεότερη μέθοδος που κυκλοφορεί στην Αμερική και χρησιμοποιώ σε ασθενείς μου είναι ένα νέο σκεύασμα υπό μορφή κρεμάς. Αυτό που ανακαλύφθηκε μετά από μελέτες είναι οτι το μικρόβιο P.Acne παράγει ένα μικρο φραγμό γύρω του, το βιοφίλμ. Μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε ότι τα τοπικά σκευάσματα που χρησιμοποιουμε για τη θεραπεία της ακμής, όπως το υπεροξείδιο του βενζολίου και το σαλικυλικό οξύ, δεν μπορούν να φθάσουν στα βακτήρια για να τα διασπάσουν και να τα καταστρέψουν εξαιτίας αυτής της προστασίας. Όταν αφαιρείται το βιοφιλμ, χρησιμοποιωντας αυτή τη τοπική κρεμά, η πρόσβαση στα βακτηρία είναι άμεση. Είναι μια τοπική κρέμα που βοηθά λοιπόν στην πιο γρήγορη και άμεση αντιμετώπιση της ακμής.

Πως πρέπει να χρησιμοποιειταί η κρεμά αυτή?

Τοποθετείται σαν μια κρεμά νυκτός. Είναι πολύ εύκολη στη χρήση. Δεν ξηραίνει το δέρμα και δεν δημιουργεί αίσθημα καύσου ή άλγους όπως άλλα προϊόντα που χρησιμοποιουνται. Μπορεί να συνδυαστεί με το τοπικό υπεροξείδιο του βενζολίου η τα ρετινοειδή, που είναι η κλασσική θεραπεία της ακμής, εάν το επιθυμεί ο ασθενής. Προσωπικά πάντα συστήνω τη παράλληλη χρήση των ρετινοειδών γιατί έτσι επιτυγχάνεται η μείωση της κυτταρικής παράγωγης που γίνεται στο δέρμα. Οι ασθενείς δείχνουν πολύ καλή συμμόρφωση.

You May Also Like