Eίναι γεγονός πως οι πράξεις Ιατρικής Αισθητικής, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα έχουν ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη ζήτηση από τους καταναλωτές (δεν είναι ασθενείς), αλλά ταυτόχρονα και μεγαλύτερη προσφορά από τους ιατρούς αλλά κυρίως τους τυχοδιώκτες που λυμαίνονται τον χώρο. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό ο καταναλωτής να είναι έγκυρα πληροφορημένος για την εφαρμογή που ενδιαφέρεται αλλά ακόμη σημαντικότερο είναι να επιλέξει ορθά τον ιατρό που θα του εφαρμόσει την υπηρεσία που επιθυμεί.

Έτσι λοιπόν, ως Ιατρική Αισθητική ορίζεται το σύνολο των ιατρικών πράξεων (χειρουργικές και μη) προκειμένου να βελτιωθούν η υγεία, η ομορφιά και η νεανικότητα, του σώματος, του προσώπου και του δέρματος. Οι ειδικότητες που ασχολούνται από τα αρχαία χρόνια με τον τομέα της Ιατρικής Αισθητικής είναι η Δερματολογία και η Πλαστική Χειρουργική. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της παρείσφρυσης στο χώρο αυτό από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων όπως:

Ιατροδικαστής να κάνει Botox και υαλουρονικό οξύ!
Καρδιοχειρουργός να εφαρμόζει μεσοθεραπείες!
Νευροχειρουργός να εφαρμόζει αποτρίχωση με laser!
Οφθαλμίατρος να κάνει υαλουρονικό στα χείλη!
Οδοντίατροι που εφαρμόζουν Botox, υαλουρονικά και peelings!
Παραϊατρικά επαγγέλματα όπως φαρμακοποιοί, νοσηλευτές και αισθητικοί που παρανομούν εφαρμόζοντας ιατρικές πράξεις όπως ενέσιμες θεραπείες ( botox, υαλουρονικά και άλλα εμφυτεύματα, ιατρικές εφαρμογές laser κ.α.) ακόμα και
Επιχειρηματίες που διαφημίζουν στα ΜΜΕ τις υπηρεσίες που παρέχουν συχνά κάτω του κόστους ή και τάζοντας ακατόρθωτα αποτελέσματα με σκοπό να προσελκύσουν την αφελή πελατεία στους χώρους τους.
Έτσι λοιπόν σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο τα ΜΜΕ να ενημερώνουν υπεύθυνα τον καταναλωτή για τις πράξεις (και τα αποτελέσματα αυτών) που αφορούν στην Ιατρική Αισθητική, στο πλαίσιο της Ιατρικής Δεοντολογίας, και εκτελούνται από ιατρούς που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο αυτό. Δηλαδή κατ’ εξοχήν από Δερματολόγους – Αφροδισιολόγους και Πλαστικούς Χειρουργούς.

  • Ταυτόχρονα ο καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει τις προϋποθέσεις ορθής εφαρμογής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Ιατρικής Αισθητικής.
    Αυτές είναι:

    Να προηγείται κλινική εξέταση και αξιολόγηση του προβλήματος από τον ιατρό.
    Η πλήρης ενημέρωση είναι αναγκαία και η επιλογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης πρέπει να είναι συναπόφαση και των δυο (ιατρού και καταναλωτή). Η ελλιπής και ψευδής ενημέρωση είναι σημαντική προειδοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά!
    Οι προσδοκίες ασθενούς και θεράποντος να είναι πάντα ρεαλιστικές. Η καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών να σας προβληματίζει πάντα!
    Ο καταναλωτής να γνωρίζει από την αρχή την ιδιότητα θεράποντος.
    Είναι ιατρός; Αν ναι, είναι ειδικευμένος ή ανειδίκευτος; Για τα παραϊατρικά επαγγέλματα (αισθητικοί φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, κ.α.) δεν το συζητάμε. Παρανομούν, όσοι και όσες εφαρμόζουν τέτοιου είδους πράξεις!Εκπαίδευση / Πιστοποίηση: Είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος ή Πλαστικός Χειρουργός; Αν όχι, που εκπαιδεύτηκε; Διότι μόνο σε αυτές τις δύο ειδικότητες διδάσκεται η Ιατρική Αισθητική. Εσείς για υδραυλικό πρόβλημα θα φωνάζατε τον ηλεκτρολόγο; Αν οι θεράποντες πέραν της βασικής τους εκπαίδευσης έχουν και άλλες πιστοποιήσεις ακόμη καλύτερα!
    Εκπαίδευση + Ικανότητα + Εμπειρία = Αποτελεσματικότητα. Επομένως πέραν της εκπαίδευσης, η ικανότητα και εμπειρία του θεράποντος είναι εξίσου σημαντική. Ζητήστε φωτογραφίες (πριν και μετά τη θεραπεία) από αντίστοιχα περιστατικά.Τι υλικά χρησιμοποιούν;
    Είναι τα προϊόντα πιστοποιημένα;(CE, ISO κ.α., χώρα προέλευσης), (botox, υαλουρονικό, υδροξυαπατίτης, ενέσιμα νήματα, μεσοθεραπευτικά υλικά κ.α.). Ζητήστε να τα ανοίγουν μπροστά σας.Οι συσκευές: Σε ποια χώρα κατασκευάζονται; Στη Κίνα, στην Αμερική, στην Ευρώπη ή στην Κορέα; Είναι πιστοποιημένες ( CE, ISO κ.α., χώρα προέλευσης, service). Πάντα να ζητάτε να σας ενημερώνουν για τον τύπο και την προέλευση της συσκευής που θα χρησιμοποιήσουν.
    Ο χώρος διενέργειας των πράξεων αυτών είναι σημαντικός! Είναι ιατρείο ή ένα δωμάτιο σε ένα ινστιτούτο ομορφιάς; Ποιες είναι οι συνθήκες εφαρμογής; Εφαρμόζονται σε ένα στενό χωρίς καλό φωτισμό δωμάτιο; Τηρούνται οι κανόνες αντισηψίας;
    Ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να τηρεί την ιατρική δεοντολογία. Να αιτιολογεί την θεραπευτική προσέγγιση που σας προτείνει και το κόστος αυτής.

  • Σύμφωνα με καταγγελίες που γίνονται στην Επαγγελματική Ένωση Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων υπάρχουν περιστατικά εξαπάτησης όπως:

Από την άλλη στην Ιατρική Αισθητική υπάρχει ένα αξίωμα: Υψηλή ποιότητα (υλικών, συσκευών) = Υψηλό κόστος. Παροχές κάτω του κόστους που συχνά διαφημίζονται στο διαδίκτυο όπως αποτρίχωση με laser, botox, υαλουρονικά, ενέσιμα νήματα, κρυολιπόλυση κ.α. θα πρέπει πάντα να σας βάζουν σε υποψίες ότι την υποτιμολόγηση αυτή τη χρησιμοποιούν ως δέλεαρ προσέλκυσης για να σας εκμεταλλευτούν και στο τέλος να σας χρεώσουν με πολλά περισσότερα χρήματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο καταναλωτής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός που απευθύνεται και ποιους εμπιστεύεται.

Σύμφωνα με την Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία !

πηγη : http://www.georgakli.gr/

You May Also Like