Αλμυρά μπισκότα βουτύρου

Υλικά

1 κούπα βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κούπα κίτρινο σκληρό τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι, παρμεζάνα κτλ)

1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά

3 κουταλιές της σούπας σουσάμι

3 κουταλιές της σούπας παπαρουνόσπορο

λίγο γάλα για το άλειμμα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε με τα δάχτυλα, το βούτυρο, το αλεύρι και το τριμμένο τυρί. Το μίγμα δεν θα είναι ομογενοποιημένο, θυμίζει τη ζύμη για τάρτα ή τη ζύμη για κουραμπιέδες. Προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το ζυμώνουμε με τα χέρια. Όταν το ζυμάρι ομογενοποιηθεί, το πλάθουμε σε μπάλα, το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.

Αφού περάσει η μία ώρα, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί, στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Στη συνέχεια, ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλο πάχους ,περίπου, ενός δαχτύλου και κόβουμε μπισκότα με κουπάτ (αστεράκια, λουλουδάκια κτλ).

Αραδιάζουμε τα μπισκότα σε ταψί με λαδόκολλα και με ένα πινέλο τα αλείφουμε με λίγο γάλα. Έπειτα, τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τον παπαρουνόσπορο.

Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, στον αέρα στους 180 βαθμούς, σε μεσαία σχάρα. Αφού ψηθούν, αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσουν και μετά τα αφαιρούμε από το ταψί.

Ρολάκια κουρού με γέμιση κιμά λουκάνικου

Υλικά

1 φύλλο έτοιμη ζύμη κουρού σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

1 συσκευασία, περίπου 400 γρ, λουκάνικα Φρανκφούρτης

1 κουταλιά της σούπας απαλή μουστάρδα

1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 αυγό ελαφρά χτυπημένο για το άλειμμα

Εκτέλεση

Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς.

Στη συνέχεια, κόβουμε τα λουκάνικα σε κομμάτια και τα τοποθετούμε μέσα στο μούλτι. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τον πελτέ, το ελαιόλαδο και μία, δύο κουταλιές της σούπας νερό. Χτυπάμε με το μούλτι, μέχρι να δημιουργηθεί μία πάστα, κάτι σαν λεπτοκομμένος κιμάς.

Αν το μούλτι δυσκολεύεται να χτυπήσει, ανακατεύουμε το μίγμα με ένα κουτάλι, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα. Πρέπει να προκύψει ένα παχύρευστο μίγμα, σαν κιμάς.

Ανοίγουμε στον πάγκο της κουζίνας, το φύλλο της ζύμης κουρού και το κόβουμε στη μέση, κατά μήκος. Χωρίζουμε το μίγμα του λουκάνικου στα δύο και το απλώνουμε, από μισό, κατά μήκος, σε κάθε λωρίδα ζύμης. Τυλίγουμε το κάθε φύλλο σε ρολό, αφήνοντας ένα εκατοστό περίπου πριν το τέλος, το οποίο αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό (για να κολλήσει το ζυμάρι) και αποτελειώνουμε το τύλιγμα.

Έπειτα, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το κάθε ρολό σε 10 κομμάτια, πάχους το καθένα περίπου 2 με 2,5 εκατοστά.

Τοποθετούμε τα ρολάκια σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στον αέρα, σε μεσαία σχάρα, για περίπου 10 λεπτά με ένα τέταρτο, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.

Τορτίγιες με κοτόπουλο και λαχανικά !

Υλικά

8 μεγάλες τορτίγιες

2 στήθη κοτόπουλου, βρασμένα ή ψημένα, κομμένα σε μικρά κομματάκια

200 γρ τυρί κρέμα

200 γρ κίτρινο τυρί τριμμένο

1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γιαούρτι στραγγιστό

1 μεγάλο αγγούρι κομμένο σε λεπτές λωρίδες

2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε λεπτές λωρίδες

2 καρότα τριμμένα στο χοντρό τρίφτη

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ

1 κουταλιά της σούπας ξύδι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε με πιρούνι, το τυρί κρέμα με το γιαούρτι, το ξύδι, το αλάτι και το κάρυ. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και τα τριμμένα καρότα και ανακατεύουμε, να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Στη συνέχεια, απλώνουμε τις τορτίγιες στον πάγκο της κουζίνας και ισομοιράζουμε το μίγμα με το τυρί κρέμα και το κοτόπουλο.

Με ένα κουτάλι, απλώνουμε το κρεμώδες μίγμα σε όλη την επιφάνεια, στις τορτίγιες. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο κίτρινο τυρί. Έπειτα, απλώνουμε τις λωρίδες του αγγουριού και της πιπεριάς, κατά μήκος, πάνω στις τορτίγιες.

Τέλος, τυλίγουμε σφιχτά τις τορτίγιες, τις σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και τις διατηρούμε στο ψυγείο. Λίγο πριν σερβίρουμε, κόβουμε κάθε τορτίγια σε τέσσερα κομμάτια τα οποία συγκρατούμε κλειστά με μία οδοντογλυφίδα.

You May Also Like