Το καλοκαίρι, η πιο συνηθισμένη πίτα είναι η κολοκυθόπιτα, μιας και τα κολοκύθια είναι σε αφθονία. Ένα άκρως καλοκαιρινό λαχανικό, όμως, είναι και η μελιτζάνα, που σπάνια τη βλέπουμε σε μορφή πίτας. Σκέφτηκα, λοιπόν, να της απονείμω το ρόλο που της αξίζει, της βασίλισσας του καλοκαιρινού μας τραπεζιού. Και το αποτέλεσμα? Μία λαχταριστή, συνταγή, κάτι μεταξύ πίτας, σουφλέ και ογκρατέν μελιτζάνας. Πλούσια τυριά, μοσχομυριστός δυόσμος και η ιδιαίτερη ντελικάτη γεύση της μελιτζάνας. Ένα πιάτο, που θα κλέψει καρδιές στα καλοκαιρινά σουαρέ!

 

Υλικά (για ένα μεγάλο πυρέξ)

4 μελιτζάνες μεσαίου μεγέθους, που τις έχουμε ψήσει ολόκληρες, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, σε μεσαία σχάρα, για περίπου μισή ώρα

τα 2/3 περίπου από ένα πακέτο φύλλα κρούστας (περίπου 300 γρ), τα οποία έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια με το χέρι και τα ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν τα φύλλα.

Προσοχή, να μην ξεφύγουν της προσοχής μας, γιατί “αρπάζουν” εύκολα.

1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο

1 ποτήρι του νερού γάλα

3 αυγά

2, 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό

2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό

2 κουταλιές της σούπας τραχανά (γλυκό ή ξινό)

3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη στο ψιλό τρίφτη

μισό κιλό φέτα κομμένη σε κομματάκια

200 γρ κίτρινο τυρί τριμμένο (κασέρι, γκούντα κτλ)

1 πρέζα αλάτι (με προσοχή γιατί τα τυριά είναι αλμυρά)

μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 μικρό ματσάκι φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

 

Εκτέλεση

Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο , στους 180 βαθμούς, στον αέρα.

Καλό θα ήταν, τις μελιτζάνες και τα φύλλα κρούστας να τα έχουμε ψήσει τουλάχιστον μία ώρα πριν, για να προλάβουν να κρυώσουν, όταν θα αναμίξουμε τα υλικά για τη μελιτζανόπιτα.

Αφού λοιπόν, έχουν κρυώσει οι μελιτζάνες, τις ξεφλουδίζουμε και τις πατάμε με πιρούνι, να γίνουν, σχεδόν, πουρές.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε το λάδι, τα αυγά, το γάλα και το γιαούρτι, να γίνουν ένας χυλός.

Μέσα στο χυλό αυτό, προσθέτουμε τις λιωμένες μελιτζάνες, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα ψημένα φύλλα κρούστας, ανακατεύουμε και βάζουμε σταδιακά το σιμιγδάλι και τον τραχανά. Σε πρώτη φάση, προσθέτουμε από μία κουταλιά σιμιγδάλι και μία κουταλιά τραχανά, και αν δούμε ότι το μίγμα συνεχίζει να είναι αρκετά υγρό, τότε βάζουμε τον υπόλοιπο τραχανά και το υπόλοιπο σιμιγδάλι. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω σιμιγδάλι από αυτό που αναγράφεται στα υλικά. Το μίγμα που θα προκύψει, πρέπει να είναι ένας παχύρευστος χυλός.

Τέλος, προσθέτουμε τα τυριά και το δυόσμο και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα.

Βάζουμε το μίγμα σε ένα μεγάλο, λαδωμένο πυρέξ και ψήνουμε στον αέρα, στους 180 βαθμούς ,σε μεσαία σχάρα, για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μελιτζανόπιτα.

Αφού ψηθεί, αφήνουμε να σταθεί για περίπου 15 λεπτά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε, ιδανικά, με μία κουταλιά γιαούρτι από πάνω.

Καλή σας όρεξη!

Γεωργία Χατζοπούλου,

Cooking Lover

Clothes : Klip_shop Volos

Place : Farine Cafe Boulangerie

You May Also Like