Ένα από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα της σύγχρονης διατροφής είναι η σόγια.

Η σόγια ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών φυτών και χρησιμοποιείται ως βασικό διατροφικό στοιχείο στην Κίνα εδώ και 5.000 χρόνια.

Με την στροφή πολλών ανθρώπων στην υγιεινή και χορτοφαγική διατροφή, η σόγια άρχισε να κερδίζει έδαφος και στον δυτικό πολιτισμό.

Φημίζεται για την υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη και είναι μία άκρως θρεπτική τροφή που δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας στην αποβολή των περιττών κιλών.

Παρόλα αυτά, όπως συμβαίνει με κάθε τι νέο, η σόγια έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο, καθώς έχουν δημιουργηθεί πολλοί μύθοι γύρω από αυτήν.

Μύθος 1: Η σόγια προκαλεί καρκίνο του μαστού

Αλήθεια: Ίσως έχετε ακούσει ότι η σόγια μπορεί να προκαλέσει αύξηση των οιστρογόνων, τα οποία μελέτες έχουν δείξει ότι σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Ο συγκεκριμένος πανικός προκλήθηκε από μελέτη που έγινε πάνω σε ποντίκια.

Η σόγια ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών φυτών και χρησιμοποιείται ως βασικό διατροφικό στοιχείο στην Κίνα εδώ και 5.000 χρόνια.

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας, οι οποίες έχουν δράση ανάλογη με αυτή των οιστρογόνων, προκάλεσαν την ανάπτυξη όγκων στο μαστό των ζώων.

Αρκετές μελέτες ωστόσο για την επίδραση της κατανάλωσης σόγιας στον καρκίνο του μαστού διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σόγιας μετά τη διάγνωση καρκίνου έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, μείωσε την υποτροπή και αύξησε το προσδόκιμο επιβίωσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι πάσχουσες που έτρωγαν σόγια είχαν λιγότερες πιθανότητες να επανεμφανίσουν καρκίνο ενώ μειώνονται και οι πιθανότητες θνησιμότητας από τη νόσο.

Μύθος 2: Η σόγια δεν είναι καλή πηγή πρωτεΐνης

Αλήθεια: Οι καρποί σόγιας ανήκουν στην κατηγορία των τροφών που ονομάζονται «πλήρους βιταμίνης».

Αυτό σημαίνει ότι περιέχουν όλα τα βασικά αμινοξέα που πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός μας από την διατροφή, αφού δεν μπορεί να τα παράξει ο ίδιος.

Μία κούπα καρπών σόγιας περιέχει περίπου 22 γραμμάρια πρωτεΐνης, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία μπριζόλα.

Μύθος 3: Η σόγια εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου

Αλήθεια: Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η σόγια έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα ασβεστίου που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό.

Μύθος 4: Τα προϊόντα με βάση τη σόγια είναι θρεπτικά επειδή έχουν φυτική προέλευση

Με την στροφή πολλών ανθρώπων στην υγιεινή και χορτοφαγική διατροφή, η σόγια άρχισε να κερδίζει έδαφος και στον δυτικό πολιτισμό.

Αλήθεια: Η επεξεργασία στην οποία υπόκεινται οι τροφές με βάση τη σόγια που «μιμούνται» το κρέας και τα ζωικά παράγωγα υφίστανται μεγάλη επεξεργασία με αποτέλεσμα να αλλάζει σχεδόν ολικά η σύσταση του τελικού προϊόντος.

Συνήθως αυτές οι τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και λιπαρές ουσίες, για να δώσουν την γεύση που περιμένει ο καταναλωτής από ένα προϊόν κρέατος.

Μύθος 5: Η σόγια μειώνει τη γονιμότητα

Αλήθεια: Οι ισοφλαβόνες που περιέχει η σόγια και οι οποίες δρουν όπως τα γυναικεία οιστρογόνα, συνέβαλαν στην πεποίθηση ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σόγιας επηρεάζει τη γονιμότητα.

Μάλιστα σχετική μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας μπορούν να μειώσουν τη γονιμότητα θηλυκών ποντικιών.

Αυτή η σύνδεση ωστόσο, είναι πολύ αδύναμη και οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων σόγιας, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη αν προσπαθείτε να συλλάβετε.

Συγκεκριμένα, μία από τις σημαντικότερες μακροπρόθεσμες μελέτες, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα γονιμότητας.

 

Μύθος 6: Οι άντρες δεν πρέπει να τρώνε σόγια

Αλήθεια: Επειδή ακριβώς οι ισοφλαβόνες έχουν ιδιότητες που μοιάζουν με εκείνες των οιστρογόνων, υπάρχει η αίσθηση ότι η κατανάλωση σόγιας προκαλεί πτώση της τεστοστερόνης στους άντρες.

Επιπλέον, έχουν καταγραφεί δύο περιστατικά όπου άντρες που κατανάλωναν πολύ μεγάλες ποσότητες σόγιας σε ημερήσια βάση, εμφάνισαν αύξηση στο στήθος τους.

Ωστόσο τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά, οπότε δεν συντρέχει σοβαρός λόγος να αποβάλλετε τη σόγια από τη διατροφή σας.

You May Also Like