Σε κάθε γωνιά του κόσμου, τα Χριστούγεννα αποτελούν τη γιορτή όπου όλη η οικογένεια και οι φίλοι μαζεύονται και γιορτάζουν μαζί γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο υπέροχες λιχουδιές. Τα πιάτα του γιορτινού τραπεζιού δεν περιλαμβάνουν πάντα την παραδοσιακή γαλοπούλα αλλά,  διαφοροποιούνται και προσαρμόζονται στις εκάστοτε τοπικές γευστικές παραδόσεις

Έτσι, λοιπόν, στη χώρα μας η γαλοπούλα, το γουρουνόπουλο και το αρνάκι έχουν την τιμητική τους συνοδευόμενα πάντα από τα παραδοσιακά μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις δίπλες.

Στην Αυστρία, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιλάμβάνει είτε  τηγανητό κυπρίνο ( κυριώς την παραμονή των Χριστουγέννων) είτε  ψητή χήνα, με πατάτες,και κόκκινο λάχανο. Το επιδόρπιο είναι συνήθως η διάσημη Sacher Torte, ενώ από το τραπέζι δεν λείπoυν τα παραδοσιακά μπισκοτάκια, σε διάφορα σχήματα, χρώματα και γεύσεις και φυσικά το ζεστό, γλυκό κρασί Glühwein.

Στη Γερμανία, απο το γιορτινό τραπέζι δε λείπει επίσης η ψητή χήνα ή πάπια με κόκκινο λάχανο και πουρέ και φυσικά το παραδοσιακό Stollen ή αλλιώς τσουρέκι – κέικ με φρούτα.

Στη Γαλλία, εκτός από την γεμιστή γαλοπούλα, την τιμητική τους έχουν τα μύδια, το φουά γκρα (πατέ συκωτιού πάπιας), τα  μανιτάρια, ο κορμός σοκολάτας.

Στη Μεγάλη Βρετανία δε λείπει η γαλοπούλα, αν και πολλές φορές στο γιορτινό τραπέζι θα δείτε να σερβίρεται και χήνα, κοτόπουλο, πάπια, φασιανός με γέμιση και gravy. Ακόμη, συνοδευτικά όπως cranberry sauce, ψητές πατάτες, λαχανικά και λαχανάκια Βρυξελλών. Στα γλυκά, την παράσταση κλέβει πάντα η γνωστή χριστουγεννιάτικη πουτίγκα.

Στις ΗΠΑ, η γαλοπούλα, το μοσχάρι ή χοιρινό με την αντίστοιχη γέμιση, συνοδευόμενα από πουρέ πατάτας, κολοκύθα και φυσικά ψητά λαχανικά και κολοκυθόπιτα αποτελούν τα συνήθη γιορτινά φαγητά. Η πουτίγκα αλλά και η ζεστή σοκολάτα με τα γνωστά marshmallows αποτελούν τις πιο γλυκιές λιχουδιές.

Η Ιταλία είναι γνωστή για το υπέροχο πανετόνε, το απόλυτο γιορτινό γλυκό τους. Όσο για το γιορτινό τραπέζι, αυτό περιλαμβάνει συνήθως, ζυμαρικά όπως τορτελίνια για πρώτο πιάτο, γεμιστό πουλερικό (κυρίως στη βόρεια Ιταλία) ή τηγανητό χέλι (στο Νότο).

Στη Σουηδία, το γιορτινό τραπέζι περιλαμβάνει ψάρι ή κρέας (ρέγγα μπακαλιάρο, σολομό, χοιρινό, λουκάνικα και τα γνωστά κεφτεδάκια) συνοδευόμενα από πατάτες φούρνου. Το επιδόρπιο είναι συνήθως πουτίγκα ρυζιού που κρύβει μέσα της 1 ολόκληρο αμύγδαλο.

Ας ταξιδέψουμε και λίγο πιο εξωτικά και μακριά!!!

Στις  Φιλιππίνες το χριστουγεννιάτικο γεύμα, ονομάζεται Noche Buena Περιλαμβάνει, ένα ολόκληρο ψητό γουρουνάκι (lechon), κρέας μαγειρεμένο σε ξίδι, τηγανητά ρολά σαν spring rolls, αλάτι, σκόρδο, πιπέρι, σάλτσα σόγιας μπαχαρικά (adobo), γεμιστό κοτόπουλο. Για επιδόρπιο σερβίρονται φρουτοσαλάτα και ζεστή σοκολάτα.

Στο Μεξικό την τιμητική τους οι ταμάλες (παραδοσιακές πίτες βασισμένες στο καλαμπόκι) γεμιστές με μοσχάρι ή χοιρινό με κόκκινη σάλτσα, κοτόπουλο με πράσινη σάλτσα τσίλι, τυρί και πιπεριές jalapenos. Η γλυκιά τους εκδοχή, περιλαμβάνει ανανά, σταφίδες ή φράουλες.

Στην Αργεντινή, το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιλαμβάνει Cabrito asado ή αλλιώς ψητό κατσίκι με πουρέ πατάτας.

Ενώ, στη Νιγηρία, το Moin moin ή αλλιώς πίτα με μαύρα φασόλια, κοτόπουλο, συκώτι, γαρίδες και ψάρι, αποτελούν το παραδοσιακό γιορτινό τραπέζι.

Είτε στην Ελλάδα, ή την Αυστρία, το Μεξικό ή τις ΗΠΑ, όπου κι αν βρίσκεστε, με όποιον κι αν βρίσκεστε, τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης και της οικογένειας….

Χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία και καλή καρδιά!!!

 

Αντωνία-Δήμητρα Β. Καραγιάννη

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Msc.

Υποψήφια Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

 

 

You May Also Like