Αυτά είναι τα πέντε βιβλία που ξεχώρισαν οι αναγνώστες της εφημερίδας ως τα καλύτερα από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα.

Με αφορμή την μακροχρόνια πορεία της στην κριτική βιβλίων, η εφημερίδα New York Times τιμά τα εκατόν είκοσι πέντε χρόνια βιβλιοκριτικής, ζητώντας από τους αναγνώστες να επιλέξουν τα βιβλία που ξεχώρισαν από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. “Είναι ένα νεύμα στην ιστορία μας”, δηλώνει. “Θέλαμε αυτό το project, όπως και τα πρώτα εγχειρήματά μας, να αντανακλούν τις προτιμήσεις των αναγνωστών”. Ξεκινώντας από χιλιάδες τίτλους βιβλίων, η ψηφοφορία συγκέντρωσε πάνω από διακόσιες χιλιάδες ψήφους και συνεχίστηκε σε δεύτερη φάση, με τους επικρατέστερους τίτλους. Παρουσιάζουμε λοιπόν τα βιβλία που προτιμούν οι αναγνώστες της από συνολικά εξήντα επτά χώρες, τα οποία όπως φαίνεται κρατάνε ζωντανά στη μνήμη ιστορικά βιβλία του παρελθόντος.  

 

 
To Kill a Mocking bird

 

#1 Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια (To Kill A Mockingbird), Χάρπερ Λι

Η νουβέλα της συγγραφέως Χάρπερ Λι που πρωτοεκδόθηκε το 1960 έχει κερδίσει βραβείο Πούλιτζερ και πλέον συγκαταλέγεται στα “κλασικά” της αμερικανικής λογοτεχνίας. Βρισκόμαστε σε μια κωμόπολη της Αλαμπάμα, όπου ο χήρος δικηγόρος πατέρας δύο παιδιών, Άτικους, ένας άνθρωπος με αξίες, αναλαμβάνει την υπεράσπιση του μαύρου εργάτη Τομ Ρόμπινσον, σε μία εποχή όπου το να είσαι μαύρος ισούταν με έγκλημα. Ο Τομ, πεθαίνει στην αναζήτησή του για ελευθερία μέσα από τα συρματοπλέγματα και το βιβλίο θεωρήθηκε ένα μανιφέστο για την ελευθερία.

 

Βασιλιάς των Δαχτυλιδιών - Η συντροφιά

 

#2 Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού (The Fellowship of the Ring), Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιεν

Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας κυκλοφόρησε το 1954, στην Αγγλία και περιγράφει την αρχή του ταξιδιού του ξωτικού Φρόντο κατά το οποίο μεταφέρει με ασφάλεια το ένα και μοναδικό δαχτυλίδι Υπερδύναμης που επέζησε για αιώνες μέχρι το “Σχιστό Λαγκάδι”, όπου θα πρέπει να το καταστρέψει. Η ικανότητα του συγγραφέα να πλάσει έναν ολοκληρωμένο κόσμο όχι μόνο των ηρώων – κατοίκων του Σάιρ και της Μέσης Γης – αλλά και των παραμυθένιων σκηνικών και της μοναδικής γλώσσας των ξωτικών, έκανε το βιβλίο να αποκτήσει φανατικούς αναγνώστες μέχρι σήμερα. 

 

1984 - Όργουελ

 

#3 1984, Τζόρτζ Όργουελ

Το μυθιστόρημα του Τζόρτζ Όργουελ που θεωρείται σταθμός στην πολιτική σκέψη και δυσεύρετο δείγμα της παγκόσμια λογοτεχνίας είναι το τελευταίο που έγραψε ο σπουδαίος λογοτέχνης (1948). Το δυστοπικό μυθιστόρημα περιγράφει τη ζωή του Γουίνστον Σμιθ στην Ωκεανία, σε μία χώρα όπου οι πολίτες παρακολουθούνται όλο το εικοσιτετράωρο και μας εισάγει στην έννοια του “Big Brother”, του πανοπτικού μηχανισμού που παρακολουθεί τις ζωές μας και ανατριχιάζει με τη διεισδυτική του ματιά μέχρι σήμερα. 

 

100 χρόνια μοναξιάς

 

#4 Εκατό Χρόνια Μοναξιά (Cien años de soledad), Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές

Ο αφηγητής του μυθιστορήματος από τον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, ακολουθεί τους ήρωες της ιστορίας, την οικογένεια Μπουενδία, στις ρεαλιστικές και φανταστικές ιστορίες της ζωής τους. Το έργο ξεχώρισε για την φαντασία και την εξαιρετική ικανότητα μυθοπλασίας που το διατηρεί στη λίστα των καλύτερων βιβλίων όλων των εποχών μέχρι σήμερα. 

 

beloved - morrison

 

#5 Αγαπημένη (Beloved), Τόνι Μόρισον

Το μυθιστόρημα του 1987 από την Αμερικανίδα συγγραφέα Τόνι Μόρισον μας μεταφέρει λίγο μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Είναι η ιστορία μιας οικογένειας πρώην σκλάβων, των οποίων η οικεία στοιχειώνεται από δαιμονικό πνεύμα, στο Σινσινάτι. Με την πυκνή και ρεαλιστική του πλοκή, την πλούσια γλώσσα αλλά και τη μοντερνιστική του οπτική και έντονη τη παρουσία στοιχείων προφορικής παράδοσης, αποτελεί μια μεταφορά για το τίμημα της αυτοθυσίας. Η  συγγραφέας λίγους μόλις μήνες μετά τη έκδοση του βιβλίου απέσπασε το βραβείο Pulitzer και πέντε έτη μετά, το Nobel Λογοτεχνίας.

 

 

You May Also Like