Οι υπερτροφές (superfoods) είναι τροφές με συμπυκνωμένες θρεπτικές ουσίες, σε μικρές ποσότητες. Περιλαμβάνουν πολλά ευεργετικά συστατικά, τα οποία απορροφούνται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι συμβάλλουν στην υγεία και την ευεξία του ατόμου.

Είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές και πολλές άλλες φυτοχημικές ουσίες. Καλό είναι να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας τις υπερτροφές στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Η κατανάλωση υπερτροφών στα πλαίσια μιας μη ισορροπημένης διατροφής δεν θα επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα.

Μερικές ελληνικές υπερτροφές που μπορείτε να βάλετε στη διατροφή σας:

Ελαιόλαδο : Είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, πλούσιο σε μονοακόρεστα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με υγεία και μακροβιότητα. Επιδρά θετικά στην νόσο Alzheimer και στο έλκος ενώ βοηθάει στην μείωση εμφάνισης καρκίνου.

Αμύγδαλα :Πρόκειται για ένα καρπό με συμπυκνωμένη ενέργεια, πλούσιο σε καλά λιπαρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Έχει θετική επίδραση στον κορεσμό, την ικανοποίηση της πείνας, τη μείωση των λιπιδίων (σε άτομα με υπερλιπιδαιμία), του σακχάρου και της ινσουλίνης νηστείας (σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ).

Κάπαρη : Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή (ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση). Έχει αντιφλεγμονώδη , αντιισταμινική και αντιαλλεργική δράση. Επίσης βοηθάει σε περιπτώσεις αρθρίτιδας.

Κορινθιακή σταφίδα : Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά . Έχει αντιμικροβιακή , αντιβακτηριακή και αγγειοδιασταλτική δράση. Περιέχει σε μεγάλες ποσότητες ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο). Δεδομένου ότι η σταφίδα καταναλώνεται με την φλούδα της, περιέχει πολύ υψηλό ποσοστό διαιτητικών ινών , υψηλότερο από εκείνο των περισσότερων φρούτων.

Κράνα : Έρευνες δείχνουν ότι τα κράνα υπερέχουν σε αντιοξειδωτική ικανότητα από διάφορους άλλους καρπούς με αντιοξειδωτικά (π.χ. ρόδι, βατόμουρο). Καταναλώνοντας τα εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνη C, ανθοκυανίνες και ιχνοστοιχεία.

Κρόκος Κοζάνης : Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που λειτουργούν ευεργετικά για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Μελέτες δείχνουν πως το εκχυλισμά του μπορεί να δράσει θετικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης αλλά και σε ασθενείς με Alzheimer.

Μαστίχα Χίου: Είναι ένα από τα προϊόντα που παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Έχει αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ως θεραπεία για το έλκος και την νόσο Crohn. Επίσης μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση της συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης.

Ρόδι : Είναι το φρούτο που συμβάλλει στην θεραπεία της αθηροσκλήρωσης, έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά, στα αγγεία μας, στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, σε βακτηριακές λοιμώξεις, στην υπέρταση αλλά και στην παχυσαρκία. Όλα αυτά γιατί είναι πλούσιο σε Βιταμίνη C ,K ,φυλλικό οξύ και φαινολικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

You May Also Like