Καμιά λειτουργία των κυττάρων δεν μπορεί να γίνει χωρίς  την παρουσία νερού. Το ½ έως τα 2/3 του σωματικού βάρους είναι νερό. Τα νεαρά άτομα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό νερού στο σώμα τους από τα πιο ηλικιωμένα. Έτσι, ένα νεογνό έχει ποσοστό 75-80% ενώ ένας υπερήλικας γύρω στο 45- 50%. Τα παχύσαρκα άτομα έχουν λιγότερο νερό στο σώμα τους από τα αδύνατα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παχύσαρκα άτομα έχουν περισσότερο ποσοστό λίπους, το οποίο (λίπος) περιέχει λιγότερο νερό από ότι οι μύες.

Η βιολογική σημασία του νερού είναι τεράστια και οφείλεται στις ιδιαίτερες φυσικές και χημικές ιδιότητες που έχει.

  1. Είναι καλός διαλύτης. Διαλύει πολλές ουσίες, π.χ. πολλά από τα θρεπτικά συστατικά.
  2. Υποβοηθά τις χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό σαν διαλυτικό μέσο.
  3. Διευκολύνει την απορρόφηση και τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, ορμονών, καθώς και την απέκκριση των άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό.
  4. Ελαττώνει την τριβή μεταξύ των οργάνων.
  5. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος γύρω στους 37° C.

Το πόσο νερό χρειάζεται κάθε άνθρωπος εξαρτάται από τη διατροφή του, τις συνθήκες του περιβάλλοντος και την άσκηση. Οι αθλητές έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Αποβάλλουν μεγάλα ποσά ιδρώτα και έτσι πρέπει να πίνουν νερό πριν, μετά και μερικές φορές και κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Σε όλες τις τροφές υπάρχει «κρυμμένο» νερό. Σε κάποιες το νερό αυτό είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό και σε κάποιες σε μικρότερο. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και τα υγρά τρόφιμα όπως γάλα και χυμοί. Τροφές με μικρή περιεκτικότητα σε νερό είναι οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά. Κάποια υγρά τρόφιμα όπως ο καφές και τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να περιέχουν σε μεγάλα ποσοστά νερό, όμως λόγω κάποιων ουσιών που περιέχουν (καφεΐνη, αλκοόλη) προκαλούν στον οργανισμό διούρηση και έτσι αποβάλλεται περισσότερο νερό από το σώμα με συνέπεια την αφυδάτωση.

Παρόλα αυτά, για πολλούς ανθρώπους είναι πολύ δύσκολο να καταναλώσουν νερό. Για το λόγο αυτό σας προτείνουμε 7 διαφορετικούς τρόπους για να το κάνετε πιο ενδιαφέρον:

  • Προσθέστε τριμμένο πάγο και 2-3 λεπτές φέτες αγγούρι για δροσιά.

  • Ρίξε μέσα μερικά φυλλαράκια από φρεσκοκομμένη μέντα και κερδίστε πιο δροσερή αναπνοή

 

  • Στύψτε μέσα λεμόνι και προσθέστε και φέτες λεμονιού. Θα ενισχύσετε και τη πρόσληψη βιταμίνης C.

  • Πρόσθεσε λίγο τζίντζερ, θα σας ζεστάνει και θα ενισχύσει το αίσθημα του κορεσμού.

5) Διαλύστε λίγο μέλι. Εκτός από τη γλυκιά του γεύση, θα σας τονώσει αλλά και θα σας δώσει και όλες τις εξαιρετικές ιδιότητες του μελιού.

6) Ρίξτε ένα ξυλάκι κανέλλας, βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος.

7)  Προσθέστε κομμάτια φρούτων. Υπέροχη γεύση δροσιάς και φρεσκάδας.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

 

You May Also Like