Είναι η εποχή του χρόνου που οι σκέψεις μας τριγυρίζουν γύρω απ’ την Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, το στολισμό αλλά και το γιορτινό τραπέζι, που θα ετοιμάσουμε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Το ζητούμενο μας, κάθε χρονιά είναι πως θα εντυπωσιάσουμε και θα ευχαριστήσουμε τους καλεσμένους μας, χωρίς όμως να κοπιάσουμε πολύ! Τι να ετοιμάσω για κυρίως? Θα ταιριάζει με το ορεκτικό? Πώς  θα γίνει πιο ιδιαίτερη η σαλάτα μου? Σας έχουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα που βασανίζουν τις νοικοκυρές τις γιορτινές ημέρες! Σας προτείνουμε γιορτινό μενού τριών πιάτων ,για έξι άτομα, για να σας λύσουμε τα χέρια! Καλή όρεξη!

 

  • ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ, ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ κ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ

ΥΛΙΚΑ

2 kg χοιρινή σπάλα κομμένη σε 6 κομμάτια

2 κούπες ολόκληρα έτοιμα βρασμένα κάστανα (τα βρίσκουμε σε αεροστεγή συσκευασία στο σούπερ μάρκετ)

2 κούπες δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσια

1/3 της κούπας ξύδι μπαλσάμικο

1/2 της κούπας κόκκινο κρασί

1/3 της κούπας ελαιόλαδο

μία μεγάλη σκελίδα σκόρδο κομμένη στα 2

μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

μισό κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο σπόρο ολόκληρο

ενάμισι κουταλάκι του γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά ανάβουμε τον φούρνο μας στους 250 βαθμούς στον αέρα. Ιδανικά επιλέγουμε μία γάστρα ή ένα ταψί με καπάκι. Μέσα σε αυτό το σκεύος τοποθετούμε το κρέας. Ρίχνουμε από πάνω το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο, το γλυκάνισο, το μπαλσάμικο, το κρασί και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να πάνε παντού όλα τα υλικά. Κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι ή εναλλακτικά με 2 φύλλα αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε το σκεύος στο φούρνο σε μεσαία σχάρα. Μετά από ένα τέταρτο περίπου, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μία ώρα περίπου από αυτό το σημείο, ξεσκεπάζουμε το σκεύος, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα κάστανα και αλατοπιπερώνουμε με μία πρέζα αλάτι κ πιπέρι, μόνο πάνω από τα κάστανα και τα δαμάσκηνα! Ξανασκεπάζουμε το φαγητό και ψήνουμε για περίπου μισή ώρα ακόμα, δηλαδή μέχρι να τσιμπάμε με ένα πιρούνι το κρέας και να είναι μαλακό. Ξεσκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε ακόμα ένα τέταρτο στους 180 βαθμούς να ροδίσει.

 

 

  • ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΠΑΝΤΖΑΡΙ,ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ & ΓΑΛΟΤΥΡΙ

 

ΥΛΙΚΑ

μισό κιλό σπανάκι, πλυμένο κ κομμένο με το χέρι σε μεγάλα φύλλα

3 έτοιμα βρασμένα γουλιά από παντζάρι, κομμένα στα 6 (τα βρίσκουμε σε αεροστεγή συσκευασία στο σούπερ μάρκετ)

1 μεγάλο πορτοκάλι, από το οποίο παίρνουμε το ξύσμα και έπειτα το καθαρίζουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια

μισή κούπα χοντροαλεσμένα καρύδια

250 γρ γαλοτύρι

για το ντρέσινγκ:

1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

μία πρέζα πιπέρι

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

3 κουταλιές της σούπας  χυμό πορτοκάλι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα βαθύ και μεγάλο σκεύος ανακατεύουμε το σπανάκι, τα παντζάρια, τα κομματάκια πορτοκάλι και το ξύσμα. Σε ένα βαζάκι με καπάκι ή σε ένα σέικερ βάζουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα. Από πάνω τοποθετούμε το γαλοτύρι διάσπαρτο σε δύο τρία σημεία και τέλος το χοντροαλεσμένο καρύδι.

 

  • ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΑΛΜΥΡΟ ΚΑΤΑ’Ι’ΦΙ

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο φύλλο κατα’ί’φι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

1 κούπα ανθότυρο σε κομματάκια

1 κούπα τριμμένο κασέρι

μισή κούπα τριμμένη φέτα

μισή κούπα λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη

3 αυγά

μισή κούπα γάλα

μία πρέζα πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα. Αρχικά ¨ανοίγουμε¨  (“ξάνουμε “) το κατα’ί’φι σε ένα μεγάλο σκεύος για να αφρατέψει. (Τραβάμε τις “τρίχες” του κατα’ι’φιού για να ξεκολλήσουν γιατί μέσα στη συσκευασία είναι σαν πεπιεσμένο). Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ και στρώνουμε τη μισή ποσότητα από το κατα’ί’φι. Περιχύνουμε με το μισό λιωμένο βούτυρο. Στρώνουμε από πάνω τα τυριά και έπειτα το υπόλοιπο κατα’ίφι. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, με το γάλα, το υπόλοιπο βούτυρο και το πιπέρι. Περιχύνουμε με  αυτό το  μίγμα το ταψί , να πάει παντού. Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά με τρία τέταρτα και το τελευταίο πεντάλεπτο ξεσκεπάζουμε για να πάρει ελαφρύ χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει για περίπου ένα τέταρτο και σερβίρουμε.

Γεωργία Χατζοπούλου,

COOKING LOVER”

 

You May Also Like