Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι λαμπερές “Χρυσές Σφαίρες” είναι η πρώτη απονομή βραβείων της νέας χρονιάς αλλά και εκείνη που ανοίγει την περίφημη “award season”. Η απονομή για τις Χρυσές Σφαίρες 2018 έλαβε χώρα χτες το βράδυ στο Beverly Hills της Καλιφόρνια, τιμώντας τις καλύτερες αμερικάνικες σειρές και ταινίες του 2017.

Ωστόσο το κόκκινο χαλί αυτή τη φορά ήταν πολύ διαφορετικό από κάθε άλλη αφού όλες οι λαμπερές επώνυμες καλεσμένες ντύθηκαν στα μαύρα, διαμαρτυρόμενες για τη θέση της γυναίκας στον κόσμο του θεάματος.

 

 

Αντίστοιχη θέση κράτησαν και οι άντρες που έδωσαν το παρών, κάνοντας αυτό το κόκκινο χαλί το πιο προβληματισμένο αλλά και το πιο… κομψό που έχουμε δει!

Η παρουσιάστρια μίλησε για την αφροαμερικανή που το 1944 βιάστηκε ομαδικά από έξι λευκούς άνδρες αλλά δεν το έβαλε κάτω και μίλησε για την υπόθεσή της – «Το να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια μας είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε» είπε και καταχειροκροτήθηκε

Πολλοί ήταν οι ηθοποιοί στις Χρυσές Σφαίρες που αναφέρθηκαν στις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης που αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα και ταλανίζουν το Χόλιγουντ, ο λόγος όμως της Όπρα Γουίνφρεϊ ήταν κατά γενική ομολογία ο πιο ισχυρός.

Η διάσημη αφροαμερικανή παρουσιάστρια, φορώντας μαύρα κι αυτή στο πλαίσιο της κινητοποίησης των αστέρων της βιομηχανίας του κινηματογράφου που εμφανίστηκαν στο κόκκινο χαλί με μαύρα ρούχα για να τονίσουν την σημασία της αποκάλυψης του σκανδάλου, παρέλαβε το βραβείο Σεσίλ Ντε Μιλ, για την συνολική της παρουσία.

Αρχικά, στον ευχαριστήριο λόγο της αναφέρθηκε στο Όσκαρ που δόθηκε το 1964 στον Σίντνεϊ Πουατιέ για την ταινία Lilies of the Field και το οποίο η ίδια παρακολούθησε στο σπίτι της μητέρας της. «Και σήμερα πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά μικρά κορίτσια που μας βλέπουν καθώς εγώ είμαι η πρώτη μαύρη γυναίκα στην οποία απονείμεται αυτό το βραβείο» τόνισε η αφροαμερικανή παρουσιάστρια και παραγωγός.

Ακολούθησε το πιο «δυνατό» κομμάτι του λόγου της. Η Γουίνφρεϊ έκανε ειδική αναφορά στην Ρέισι Τέιλορ, μια αφροαμερικανή η οποία το 1944 βιάστηκε ομαδικά από έξι λευκούς άνδρες και η ιστορία της οποίας έχει ουσιαστικά ξεχαστεί.

Η Ρέισι Τέιλορ ήταν μια μαύρη εργάτρια και επέστρεφε στο σπίτι της από την εκκλησία στο Αμπβίλ της Αλαμπάμα, όταν μια ομάδα έξι λευκών αντρών την απήγαγε, το 1944. «Την βίασαν και την άφησαν με δεμένα τα μάτια στην άκρη του δρόμου. Την απείλησαν να την σκοτώσουν αν το έλεγε ποτέ σε κανέναν» είπε η Όπρα στο κοινό των ηθοποιών που την άκουγε στην αίθουσα και στα εκατομμύρια που παρακολουθούσαν από τις οθόνες τους.

Όμως η Τέιλορ μίλησε για όσα της είχαν συμβεί και με την υπόθεσή της ασχολήθηκε η νεαρή τότε ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των μαύρων Ρόζα Παρκς. «Μαζί ζήτησαν δικαιοσύνη. Αλλά η δικαιοσύνη δεν ήταν καν επιλογή στην εποχή του Τζιμ Κρόου», είπε η Όπρα και ενημέρωσε πως οι βιαστές της Τέιλορ δεν δικάστηκαν ποτέ.

Η Ρέισι Τέιλορ πέθανε στα 97 της, στις 28 του περασμένου Δεκέμβρη. Η Όπρα Γουίνφρεϊ έκανε τους παραλληλισμούς από την ζωή της με όσα συμβαίνουν σήμερα γύρω μας. «Έζησε, όπως όλοι μας έχουμε ζήσει, σε μια κοινωνία χτυπημένη από ισχυρούς άντρες. Για πάρα πολύ καιρό, οι γυναίκες δεν ακούγονταν ή φοβόντουσαν να τολμούσαν να πουν την αλήθεια, εξαιτίας της δύναμης αυτών των αντρών. Αλλά ο χρόνος τους τελείωσε», είπε και ολοκλήρωσε την ομιλία της καταχειροκροτούμενη από το κοινό: «Ελπίζω ότι η Ρέισι Τέιλορ πέθανε γνωρίζοντας ότι η αλήθεια της, συνεχίζει να υπάρχει. Αυτό που ξέρω είναι ότι το να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια μας είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε».

You May Also Like