Ανακαίνιση σπιτιού; Λύση ανάγκης ή μήπως είμαστε ακόμα από τους «τυχερούς»; Ζούμε σε μία κοινωνία που η απόκτηση δικού μας σπιτιού είναι ένα «όνειρο» για όλους… ή τουλάχιστον ήταν έτσι μέχρι πριν λίγα χρόνια!  Αν λοιπόν είστε από τους τυχερούς που απέκτησαν κάποιο σπίτι από τους γονείς τους   και παρ’ όλα αυτά πιστεύετε ότι δεν θα καλύψει τις ανάγκες σας, τότε είμαστε εδώ για να σας αλλάξουμε γνώμη! Σαφώς και οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής έχουν αλλάξει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το παλαιό κτίριο δεν μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Πρέπει να θυμάστε ότι η κάθε ανακαίνιση έχει τη δική της φιλοσοφία και το δικό της στόχο. Πρωταρχικός στόχος μίας κατοικίας είναι να μας προσφέρει ηρεμία, αρμονία, θαλπωρή, ζεστασιά και φυσικά να καλύπτει τις ανάγκες μας.

Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει σε μία ανακαίνιση είναι στην ουσία το κέλυφος του κτιρίου μας. Ποια είναι όμως τα στοιχεία που θα πρέπει να προσέξουμε πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης;

16003309_1436817556329361_1196509371961919506_n

  • Καταγράψτε και σχεδιάστε το σπίτι σας από την αρχή. Δείτε τις ανάγκες που έχετε και θέλετε να καλύψετε και δημιουργήστε χώρους λειτουργικούς εξοικονομώντας αποθηκευτικούς χώρους.
  • Αξιοποιήστε τα υπάρχοντα ιδιαίτερα δομικά στοιχεία της παλαιάς κατοικίας και αναδείξτε τα. Ιδιαίτερη αξία έχει ένας πέτρινος εσωτερικός ή εξωτερικός τοίχος, ένας μαρμάρινος εξώστης, μία πλακόστρωτη αυλή, ένα μασίφ κάγκελο. Οι σύγχρονες τεχνικές μπορούν να σας βοηθήσουν καταλυτικά.

15976969_1436817606329356_505990182688350201_n

  • Δώστε ιδιαίτερη σημασία στις μονώσεις του κτιρίου. Είναι ίσως το σημαντικότερο σημείο της ανακαίνισης, αφού η σωστή μόνωση επιτυγχάνει και εξοικονόμηση ενέργειας σε ψύξη και θέρμανση. Εκμεταλλευτείτε ανάλογα προγράμματα χρηματοδότησης.
  • Καθορίστε εξαρχής τον οικονομικό σας προϋπολογισμό, ώστε η ανακαίνιση να γίνει με γνώμονα και τα οικονομικά κριτήρια. Αν και τις περισσότερες φορές ξεφεύγουμε από τον αρχικό μας προϋπολογισμό, παρ’ όλα αυτά η ανακαίνιση μίας κατοικίας συνεχίζει να είναι πιο οικονομική από την ανέγερση μίας νέας οικοδομής.
  • Επιλέξτε εξ αρχής τρόπο θέρμανσης αλλά και φωτισμού των χώρων σας. Οι μελέτες αυτές θα πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα με την αρχιτεκτονική μελέτη. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται μερεμέτια και κακοτεχνίες ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας που αυτόματα συνεπάγεται και εξοικονόμηση χρημάτων.
  • Με τη βοήθεια του ειδικού ερευνήστε και ανακαλύψτε τα νέα υλικά και τις τάσεις διακόσμησης που σας εκφράζουν. Είναι σημαντικό ο νέος σας χώρος να εκφράζει εσάς, γι αυτό δώστε εξ αρχής το στίγμα σας έτσι ώστε ο ειδικός να καταλάβει το στιλ σας και να προτείνει λύσεις που θα σας αντιπροσωπεύουν.
  • Πριν ξεκινήσετε τις εργασίες ανακαίνισης κάντε ένα ξεκαθάρισμα στα έπιπλα που τυχόν υπάρχουν στο παλαιό σπίτι. Συνήθως κρύβονται ανεκτίμητοι θησαυροί, οι οποίοι με μία μετατροπή ή και αναπαλαίωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στη νέα κατοικία. Έτσι κρατάτε αναμνήσεις και πράγματα που σας συνδέουν με το παρελθόν.

Η σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη έχει δώσει θεαματικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια της επικοινωνίας μας και επειδή μας το ζητήσατε θα προσεγγίσουμε διεξοδικότερα κάποια από τα παραπάνω στοιχεία προτείνοντάς σας εξειδικευμένες λύσεις. Μείνετε συντονισμένοι!

Κατερίνα Ζήση

Αρχιτέκτων Μηχανικός, ΜΑ Lighting Design

Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε., Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων

 

Photo credits: TheodorMargaritis

Make up : Elena Tzogiou

Clothes : Klip_shop Volos

 

 

You May Also Like