Οι γιορτές των Χριστουγέννων τελείωσαν και κάνοντας μια μικρή βόλτα βλέπεις πρόσωπα σκυθρωπά και αγχωμένα και αναρωτιέσαι μα γιατί ; Πριν λίγες μέρες ήρθε ο νέος χρόνος .

Άρα έχουμε νέα ελπίδα , νέα χαρά, νέα όνειρα …

Δεν είναι έτσι όμως…. πριν τις γιορτές διάβαζα άρθρα από ιατρικά περιοδικά για την κατάθλιψη των εορτών …

Τώρα διαβάζω γιατί την κατάθλιψη μετά τις εορτές , (μάλλον το έχουμε στο αίμα μας να μιλάμε για κατάθλιψη γενικά)!!!

Γνωστή ως «holiday blues», η απογοήτευση που συνοδεύει το τέλος των εορτών δεν αποτελεί καθόλου σπάνιο φαινόμενο, μας λένε οι επιστήμονες και μάλιστα προσθέτουν : Οτι ο Ιανουάριος θεωρείται από τους πιο στρεσογόνους μήνες για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων οι οποίοι νιώθουν πολύ μεγάλη πίεση και δυσκολία να ξαναβρούν και πάλι τους ρυθμούς τους.

Μάλιστα οι ειδικοί αναφέρουν και τα συμπτώματα ” πεσμένη διάθεση, ψυχική κατάπτωση ,θλίψη , υπερβολικό και συχνά αδικαιολόγητο άγχος, ημικρανίες, άρνηση για την εργασία , απώλεια ή αύξηση βάρους, αϋπνία , στομαχικές διαταραχές, δυσφορία και ταχυπαλμίες … (ναι νομίζω ότι αρκετά από αυτά τα έχω και εγώ και γνωστοί μου) …

Μέσα στην πίεση της καθημερινότητας ναι οι γιορτές μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα , βλέποντας την πόλη μας στολισμένη , βλέποντας μουσικές παντού , παιδάκια να τραγουδούν νιώθουμε ποιο χαρούμενα γιατί ξεχνάμε τα προβλήματα μας για λίγο .

Μετά σβήνουν τα φώτα και επανερχόμαστε στην καθημερινότητα μας και σκεφτόμαστε μόνο τα προβλήματα.

Ίσως γιατί βρίσκουμε αφορμή για να ξεχαστούμε η κατά την άποψη μας δεν θέλουμε να βρούμε αφορμή άρα κλεινόμαστε ακόμα ποιο πολύ στον εαυτό μας .

Θεωρώ όμως ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε .

Όταν σβήσουν τα φώτα , ας ανάψουμε τα δικά μας … της ψυχής μας .

Δεν χρειάζεται να είναι γιορτή για να καλέσουμε φίλους και συγγενείς σπίτι για φαγητό , για ποτό , για ταινία , για επιτραπέζια .

Δεν χρειάζεται να είναι γιορτή για να διακοσμήσουμε το σπίτι μας με όμορφα υφάσματα χρώματα αρώματα .

Ούτε περιμένουμε τα Χριστούγεννα για να κανονίσουμε μια εκδρομή για τρεις μέρες …

Όλα είναι στο χέρι μας … μπροστά στην σκληρή καθημερινότητα μπορούμε να ανάψουμε το δικό μας λαμπρό αστέρι και κάθε μέρα να νομίζουμε ότι είναι Χριστούγεννα !!!

Μας προτείνουν οι ειδικοί :

Πηγή: dia-trofis.gr

Ο σωστός προγραμματισμός είναι μια αρκετά αποτελεσματική λύση. Αρκετές φορές κουρασμένοι από όλο το χρόνο, αφήνουμε για μετά τις διακοπές εκκρεμότητες με το σκεπτικό ότι θα είμαστε ξεκούραστοι και ενεργητικοί. Όμως συνήθως γίνεται το αντίθετο. Μετά από περίοδο ανάπαυλας οι αντοχές μας είναι χαμηλές και δεν είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε άμεσα σε μεγάλο φόρτο εργασίας. Καλό θα είναι λοιπόν να φέρνουμε σε πέρας τις υποχρεώσεις μας και να αφήνουμε ελάχιστα και μη απαιτητικά πράγματα για την πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές.

Επίσης, πριν το άτομο επιστρέψει στην εργασία του προτιμότερο θα ήταν να υπήρχε ένα διάστημα προσαρμογής 2-3μέρών . Ακόμη, η συζήτηση με φίλους για ευχάριστα πράγματα όπως για τις διακοπές βοηθούν το άτομο να διατηρήσει την ευδιαθεσία που έχει.

Για όσους λοιπόν αυτά τα συναισθήματα είναι γνώριμα, είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να γνωρίζετε ότι αυτά σχετίζονται με την απότομη διακοπή μιας εορταστικής ατμόσφαιρας, είναι σαν μια αντίδραση του εαυτού σας στην αλλαγή και δεν θα διαρκέσουν πολύ. Ο προγραμματισμός ευχάριστων δραστηριοτήτων και η δημιουργία ενός πλάνου για την περίοδο του Ιανουαρίου θα βοηθήσει στην αμεσότερη ανακούφιση.

Καλή χρόνια σε όλους μας !!!

Ρέα Ντούρου

*Η Ρέα Ντούρου είναι δημοσιογράφος στο  Corfu Channel – Το Κερκυραϊκό Κανάλι

You May Also Like