Η κρίση μέσης ηλικίας περιμένει τους millennials στη… γωνία, αλλά οι εταιρείες δεν θα πρέπει να υπολογίζουν σε ένα όργιο δαπανών, καθώς η γενιά αυτή έχει λιγότερα χρήματα και διαφορετικές προτιμήσεις στον τρόπο ζωής από τους προκατόχους της.

Εκατομμύρια millennials – των οποίων οι ηλικίες κυμαίνονται μεταξύ 27 και 42 ετών – θα κλείσουν τα 40 φέτος, ενώ πολλοί περισσότεροι θα τους ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών δημοσίευσε ένα έγγραφο εργασίας που τεκμηρίωνε μια «κρίση μέσης ηλικίας» σε πλούσιες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μαζί με τη μείωση των βασικών μετρήσεων της ικανοποίησης από τη ζωή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στη μέση ηλικία αυξάνονται η έντονη εργασιακή πίεση, οι αυτοκτονίες, τα προβλήματα ύπνου, η εξάρτηση από το αλκοόλ και η ακραία κατάθλιψη, όπως διαπιστώνει έρευνα του Business Insider.

«Πιστεύουμε ότι η σοβαρότητα αυτού του κοινωνικού προβλήματος δεν έχει γίνει αντιληπτή από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής του πλούσιου κόσμου», έγραψαν.

Αλλά ακόμη και αν η κρίση μέσης ηλικίας εξακολουθεί να υφίσταται μεταξύ των millennials, είναι απίθανο να ανταποκριθούν σε αυτήν με τον ίδιο τρόπο όπως οι προηγούμενες γενιές. Η αγορά ενός σπορ αυτοκινήτου και το διαζύγιο, για παράδειγμα, δύο στερεότυπες απαντήσεις στην κρίση μέσης ηλικίας, μπορεί να μην είναι προτιμότερες -ή ακόμη και οικονομικά δυνατές- για πολλούς millennials.

Πρώτον, οι millennials έχουν λιγότερα χρήματα για να ξοδέψουν.

Το 2021, ο τυπικός 40χρονος millennial έβγαζε στις ΗΠΑ 49.000 δολάρια τον χρόνο. Αν και αυτό είναι περισσότερο από τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό 43.000 και 39.000 δολάρια που κέρδιζαν οι Gen X και οι boomers στην ίδια ηλικία, η αύξηση του κόστους για ορισμένα σημαντικά είδη, όπως το κολέγιο, η υγειονομική περίθαλψη και η φροντίδα των παιδιών, έχει τελικά αφήσει τους millennials σε χειρότερη θέση.

Ενώ η καθαρή αξία των millennials έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αντιπροσωπεύουν μόνο το 7% περίπου του συνολικού πλούτου της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve του 2022, πολύ λιγότερο από το 22% που κατείχαν οι boomers σε παρόμοιες ηλικίες. Το 2020, η Fed του Σεντ Λούις διαπίστωσε ότι η τυπική οικογένεια της χιλιετίας ήταν κατά 34% φτωχότερη από ό,τι αναμενόταν σε σύγκριση με τον πλούτο των «προηγούμενων γενεών στην ίδια ηλικία». Ο αντίκτυπος της Μεγάλης Ύφεσης κατονομάστηκε μεταξύ των βασικών λόγων.

Όχι στον γάμο

Το διαζύγιο είναι ένα άλλο αποτέλεσμα που οι άνθρωποι συχνά συνδέουν με την κρίση μέσης ηλικίας.

Αλλά για να πάρει κανείς διαζύγιο πρέπει να είναι παντρεμένος και πολλοί millennials δεν έχουν δεθεί με τα δεσμά του γάμου. Το 2019, η Pew Research διαπίστωσε ότι μόνο το 44% των millennials ήταν σήμερα παντρεμένοι, σε σύγκριση με το 53% των boomers και το 61% των Gen Xers που βρίσκονταν σε παρόμοια ηλικία. Ενώ αυτό μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στο ότι οι άνθρωποι παντρεύονται αργότερα στη ζωή τους, πολλοί millennials λένε ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να παντρευτούν ποτέ.

Και όταν οι Millennials παντρεύονται, είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν διαζύγιο από τις προηγούμενες γενιές, ίσως εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι δεν βιάστηκαν να παντρευτούν.

Το χαμηλότερο ποσοστό γάμων μεταξύ των millennials είναι ένας από τους λόγους που έχουν επίσης αποκτήσει λιγότερα παιδιά από τις προηγούμενες γενιές. Χωρίς τις υποχρεώσεις και τα έξοδα φροντίδας των παιδιών να τους κρατούν πίσω, αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει πολλούς από αυτούς να συμμετάσχουν – και να αντέξουν οικονομικά – στις εμπειρίες που αγαπούν όταν φτάσουν στη μέση ηλικία.

You May Also Like