Μετά από τον μουντό καιρό του φθινοπώρου και του χειμώνα, εύλογα η επιθυμία να απολαύσετε τον ήλιο είναι πιο έντονη…

Με την είσοδο του καλοκαιριού λοιπόν και με την πρώτη ευκαιρία, παίρνετε τα απαραίτητα και τρέχετε προς την παραλία για να απολαύσετε τον ήλιο.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως αν το αντηλιακό που πήρατε μαζί σας είναι ληγμένο;

Ας δούμε πώς θα καταλάβετε ότι το αντηλιακό σας έχει λήξει… και πλέον δεν συστήνεται η εφαρμογή του…

Αντηλιακό – Πώς θα Καταλάβετε εάν Έχει Λήξει;Με την είσοδο του καλοκαιριού, θα πρέπει προληπτικά να έχετε στο μυαλό σας τη χρήση του αντηλιακού.

Η αλήθεια είναι πως στη χώρα μας ο ήλιος ακτινοβολεί σχεδόν όλο τον χρόνο, και η χρήση του αντηλιακού προτείνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Γι’ αυτό, κατά τις ηλιόλουστες ημέρες και δη το καλοκαίρι που ο ήλιος είναι πιο έντονος και πιο καυτός, θυμηθείτε να βάλετε αντηλιακό για να προστατέψετε το δέρμα σας.

Προσοχή όμως, καθώς εάν το αντηλιακό που θα χρησιμοποιήσετε έχει λήξει, τότε δεν θα είναι αποτελεσματικό.

Αντηλιακό – Ο κατάλληλος δείκτης προστασίας

Η εφαρμογή αντηλιακού βοηθά στην προστασία του δέρματός σας από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, εμποδίζοντας τις υπεριώδεις ακτίνες να διεισδύσουν και να προκαλέσουν βλάβες.

Για να είναι αποτελεσματικό ένα αντηλιακό, θα πρέπει να δρα τόσο κατά της UVA ακτινοβολίας (που είναι υπεύθυνη για την πρόωρη γήρανση του δέρματος), όσο και κατά της UVB ακτινοβολίας (που είναι υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα).

Σύμφωνα με έρευνες, το 50 – 70% των καρκίνων του δέρματος αποδίδονται άμεσα στην υπερβολική έκθεση σε αυτούς τους δύο τύπους ακτινών (UVA και UVB).

Τα φίλτρα ενός αντηλιακού προϊόντος είναι:

  • Χημικά: δρουν απορροφώντας την υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Φυσικά: επιτρέπουν την αντανάκλαση της UV ακτινοβολίας για να μην διεισδύσει στο δέρμα, π.χ. το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου.

Ο δείκτης της αντηλιακής προστασίας (SPF) υποδηλώνει την ικανότητα του προϊόντος να απωθεί τις ακτίνες UVB που μπορεί να προκαλέσουν ηλιακά εγκαύματα, φουσκάλες και τους περισσότερους καρκίνους του δέρματος.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης προστασίας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η προστασία.

Οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι για να περιοριστούν οι βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα, είναι προτιμότερο να επιλέγετε τον υψηλότερο δείκτη, δηλαδή 50+.

Συνιστάται επίσης η ανανέωση του αντηλιακού κάθε δύο ώρες και μετά από κάθε μπάνιο, ανεξάρτητα από τον δείκτη προστασίας ή τη μορφή του αντηλιακού.

Προσοχή όμως, καθώς το προϊόν μπορεί να γίνει επικίνδυνο εάν έχει λήξει.

Ληγμένο αντηλιακό – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Η χρήση ενός ληγμένου αντηλιακού μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας.

Αρχικά, επειδή μπορεί να προκληθεί κάποιο έγκαυμα από τον ήλιο.

Και αυτό επειδή τα προϊόντα που έχουν ανοιχτεί εδώ και αρκετούς μήνες (συνήθως από το προηγούμενο καλοκαίρι), χάνουν την αποτελεσματικότητά τους και δεν «μπλοκάρουν» πλέον τις βλαβερές ακτίνες UV.

Συνεπώς, το αντηλιακό δεν παρέχει πλέον την απαραίτητη προστασία.

Επιπλέον, οι χημικοί παράγοντες που εμπεριέχονται στη σύνθεση του αντηλιακού προϊόντος αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου και δύναται να προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις, όπως αλλεργίες, ερεθισμούς ή εγκαύματα.

Εάν αισθανθείτε το οποιοδήποτε «μυρμήγκιασμα» ή κάψιμο μετά την εφαρμογή του αντηλιακού, ξεπλύνετε γρήγορα το σημείο που εφαρμόσατε το αντηλιακό με άφθονο καθαρό νερό.

Πώς θα καταλάβετε ότι δεν συστήνεται πλέον η χρήση του αντηλιακού;

Είτε είναι σε μορφή γαλακτώματος, είτε είναι σε μορφή κρέμας ή spray, τα προϊόντα αντηλιακής προστασίας έχουν μια συγκεκριμένη «διάρκεια ζωής» μετά το άνοιγμα.

Η διάρκεια αυτή υποδεικνύεται στην ετικέτα του προϊόντος με το σύμβολο ενός ανοιχτού βάζου.

Στο εσωτερικό του συμβόλου, ο αριθμός υποδηλώνει τους μήνες που συστήνεται η χρήση του αντηλιακού προϊόντος μετά το πρώτο άνοιγμα.

Μετά το πέρας αυτών των μηνών, το προϊόν θα πρέπει να αντικαθίσταται, όχι μόνο επειδή δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά επειδή πλέον είναι και επικίνδυνο για την υγεία σας.

Η συμβουλή μας

Ένα απλό κόλπο που μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε πότε ανοίξατε για πρώτη φορά το αντηλιακό σας είναι το εξής:

Σημειώστε επάνω στην ετικέτα του προϊόντος την ημερομηνία με ένα ανεξίτηλο, αδιάβροχο στυλό!

You May Also Like