Ίσως για τη νέα χρονιά, ένας στόχος θα ήταν αυτή η ετήσια συνδρομή στο γυμναστήριο να «πιάσει τόπο». Είναι σύνηθες οι στόχοι που θέτουμε για τη φυσική μας κατάσταση συχνά να ναυαγούν, όχι συνήθως από κακές προθέσεις αλλά γιατί η καθημερινότητα και οι υποχρεώσεις με κάποιο τρόπο μας βγάζουν εκτός πλάνου. Ενδεχομένως πάλι, η δυσκολία να συμμορφωθούμε σε μια ρουτίνα σωματικής άσκησης να οφείλεται σε λάθος χειρισμούς.

«Πήγαινα σχεδόν καθημερινά στο γυμναστήριο για κάποιους μήνες, ώσπου έπαψα ολοκληρωτικά να πηγαίνω» είναι μια φράση που ακούει συχνά ο Justin Kompf, κάτοχος διδακτορικού τίτλου στις Επιστήμες Σωματικής Άσκησης και Υγείας από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, ο οποίος επισημαίνει σε πρόσφατο άρθρο του στο Phychology Today τα λάθη που κάνουμε όταν αποφασίζουμε να εντάξουμε τη γυμναστική στη ζωή μας, προτείνοντας τρόπους να το αλλάξουμε.

Συνέπεια αντί υπερπροσπάθειας

«Οι περισσότεροι ξεκινάμε τελείως λάθος» σημειώνει ο ειδικός, εξηγώντας πως προκρίνουμε την ένταση και την υπερπροσπάθεια έναντι της συνέπειας με αποτέλεσμα όταν ζήλος «ξεφουσκώσει» να συμπαρασύρει μαζί και τη ρουτίνας σωματικής άσκησης. Εν αντιθέσει, θα πρέπει να εκλάβουμε τη γυμναστική ως μια δραστηριότητα που εξαρτάται από δύο μεταβλητές: το κίνητρο και τον κόπο. 

Όσο το κίνητρο παραμένει υψηλό, μπορούμε να καταβάλουμε όση προσπάθεια απαιτείται για να αντεπεξέλθουμε στο πρόγραμμα γυμναστικής. Όταν ωστόσο το πρώτο μειώνεται, η μία ώρα άσκησης φαντάζει άθλος. Κάπως έτσι θα ακυρώσουμε τη μία προπόνηση, έπειτα την επόμενη και, ιδίως αν είμαστε στην έναρξη του πλάνου γυμναστικής, μάλλον δεν θα ολοκληρωθεί. Αντί, λοιπόν, να ακυρώσουμε τον αρχικό στόχο της μίας ώρας, μπορούμε απλώς να τον περιορίσουμε στα 10 λεπτά.

Η ενίσχυση του κινήτρου ώστε να παραμείνουμε συνεπείς, είναι το κλειδί για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη ρουτίνα. Δεδομένου δε πως η διάθεση για άσκηση διαφέρει από μέρα σε μέρα -μέχρι να καταστεί συνήθεια σχεδόν αναγκαία- μπορούμε να την ενισχύσουμε με 4 έξυπνα tips:

  • Συνδυάστε την άσκηση με την απόλαυση. Ο συνδυασμός της γυμναστικής με μια αγαπημένη δραστηριότητα μπορεί να αντικαταστήσει τον κόπο με ευχαρίστηση. Για παράδειγμα, μπορείτε να φορέσετε τα ακουστικά σας και να απολαύσετε το αγαπημένο σας podcast κάνοντας έναν μεγάλο περίπατο ή την ώρα της προπόνησης στο γυμναστήριο.
  • Αντιμετωπίστε την ως ραντεβού παρά ως υποχρέωση. Σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις που συνήθως θέλουμε να αποφύγουμε, η αντιμετώπιση της προπόνησης ως ένα ραντεβού για το οποίο μεριμνήσαμε με ειδική καταχώριση στο ημερολόγιο, αναδεικνύει τη ευχάριστη πλευρά της αλλά και ευεργετική, αφού προσλαμβάνεται ως μια κίνηση για τη σωματική και πνευματική ευεξία.
  • Αναζητήστε τα προσωπικά σας κίνητρα. Για ποιο λόγο επιλέξατε να γυμναστείτε; Οι στόχοι και τα κίνητρα μπορεί να διαφέρουν. Οι περισσότεροι επιθυμούν να ενισχύσουν την υγεία τους και να γίνουν πιο αθλητικοί. Βρείτε τη δική σας ταυτότητα, για ποιο λόγο θέλετε να γίνετε ένας άνθρωπος που γυμνάζεται και θεωρείστε κάθε προπόνηση ως ένα βήμα πιο κοντά στη διαμόρφωση αυτής της ταυτότητας.
  • Βρείτε το δικό σας «εναρκτήριο λάκτισμα». Πρόκειται για αυτό που ο Δρ Kompf αποκαλεί το «πρώτο βήμα», το «βήμα του αρχάριου». Τι θα σας κάνει να ξεκινήσετε για το γυμναστήριο; Να φορέσετε τα αθλητικά σας και να μπείτε στο αυτοκίνητο; Να ετοιμαστείτε ακούγοντας ένα δυναμικό μουσικό κομμάτι; Κάντε την πρώτη βασική κίνηση και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

Μην ξεχνάτε: ακόμα και αν δεν νιώθετε «σε φόρμα» για μια έντονη προπόνηση μιας ώρας, αρκούν και τα 1ο λεπτά. Το σημαντικότερο είναι να παραμείνετε συνεπείς στο πρόγραμμά σας.

Πηγή: ygeiamou.gr

You May Also Like