Παρουσία πλήθος κόσμου τελέστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου , τα εγκαίνια του Σπιτιού της Κιβωτού του Κόσμου στο Διμήνι , που είναι μεταξύ των τεσσάρων δομών που λειτουργούν πανελλαδικά.

 Ως γνωστόν, το Σπίτι αποτελεί δωρεά του Βολιώτη αλευροβιομηχάνου, κ. Κώστα Λούλη, ο οποίος με την ευκαιρία των σημερινών εγκαινίων, γνωστοποίησε για πρώτη φορά ότι η οικογένειά του ( η πρώτη του σύζυγος και τα μεγάλα του παιδιά) αποφάσισαν να δωρίσουν στην Κιβωτό και το σπίτι της οικογένειας στον Άνω Βόλο, όπου θα φιλοξενηθούν κορίτσια από την Κεντρική Ελλάδα, καθώς στο Σπίτι του Διμηνίου διαμένουν αυτή την στιγμή, μόνο αγόρια – 30 τον αριθμό.

Ο κ. Λούλης
«Σήμερα είναι για μένα μια από τις μεγαλύτερες μέρες της ζωής μου. Είμαι πολύ συγκινημένος γιατί ο Θεός, ύστερα από την μεγάλη δοκιμασία που πέρασα πριν 17 χρόνια, όταν δεν μπόρεσα να υλοποιήσω αυτό που ήθελα στην μνήμη της μητέρας μου, έφερε στον δρόμο μου τον πατέρα Αντώνιο που είναι ένας έντιμος, εξαιρετικός ιερέας, το έργο του οποίου πραγματικά με συγκίνησε» τόνισε ο κ. Λούλης και πρόσθεσε ότι το έργο που επιτελεί ο πάτερ Αντώνιος είναι κορυφαίο, χωρίς να έχει στήριξη ούτε από την πολιτεία, ούτε από την Εκκλησία, ούτε από προγράμματα.
«Στηρίζεται μόνο στην αγάπη του κόσμου, αν και τα έξοδα είναι τεράστια. Κι αυτό είναι σημαντικό για την πόλη μας που δεν έχει να επιδείξει κανένα ιδιαίτερο φιλανθρωπικό έργο, σε αντίθεση με άλλες μητροπόλεις, όπου υπάρχουν πολλά ιδρύματα και μεγάλα φιλανθρωπικά έργα» δήλωσε ακόμη ο κ. Λούλης.
Ο πατήρ Αντώνιος
Μπορεί τα εγκαίνια να έγιναν σήμερα, ωστόσο η Κιβωτός αγκυροβόλησε στο λιμάνι του Βόλου, στις 27 Νοεμβρίου 2016, έχοντας πάντα στο τιμόνι της, τον πατέρα Αντώνιο, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος. Όπως είπε, η δυναμικότητα του Σπιτιού μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 50 παιδιά. Στο δε Σπίτι που θα λειτουργήσει στον Άνω Βόλο, θα διαμείνουν κορίτσια, που θα είναι ως επί το πλείστον αδέρφια των αγοριών που μένουν στο Διμήνι.
«Δίνουμε έναν πολύ μεγάλο αγώνα να μεγαλώσουμε παιδιά που, από πολύ μικρή ηλικία, γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Θα ήθελα να καλέσω τους πάντες να μπουν στην Κιβωτό, να παλέψουμε μαζί σε αυτό το δύσκολο ταξίδι, αλλά όμορφο, ώστε να βοηθήσουμε πολλές παιδικές ψυχές να ξαναβρούν την παιδική τους ηλικία» επισήμανε ο πάτερ Αντώνιος, προσθέτοντας ότι τα παιδιά στα Σπίτια της Κιβωτού είναι από 5 έως 18 ετών, ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά λειτουργεί και πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης ώστε να υποστηρίζονται στην έξοδό τους στην πραγματική ζωή, με συνθήκες ασφάλειας όμως, μιας και αυτή η ηλικία είναι επίσης πάρα πολύ ευαίσθητη.
Ο πάτερ Αντώνιος απηύθυνε παράλληλα κάλεσμα προς καθέναν που μπορεί, να βοηθήσει και να στηρίξει την Κιβωτό του Κόσμου, καθώς – όπως είπε – «δεχθήκαμε αυτή την πολύ μεγάλη δωρεά, από εκεί και πέρα όμως, είμαστε μόνοι μας όσον αφορά στην όλη συντήρηση του κτιρίου, αλλά και στην κάλυψη των λειτουργικών μας αναγκών».
Ο κ. Ιγνάτιος
Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος από την πλευρά του δήλωσε πως η τοπική Εκκλησία από τη πρώτη στιγμή αγκάλιασε την προσπάθεια και θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στην Κιβωτό.
«Το παράδειγμα της Κιβωτού του Κόσμου είναι το καλύτερο στην εποχή μας. Όταν υπάρχει χρηστή διαχείριση, ενότητα, αλληλεγγύη και αξιοποίηση των δωρεών, τότε και τα μεγαλύτερα προβλήματα λύνονται» τόνισε ο Μητροπολίτης.
Σύγχρονο Γεωργικό Σχολείο στην Κιβωτό
Για την ανατροφή των παιδιών και την διαπαιδαγώγησή τους, απασχολούνται σε καθημερινή βάση 17 άτομα, επιστημονικό και εργατικό προσωπικό.
Πρόκειται για παιδιά που, έχουν βρεθεί σε κίνδυνο ή έχουν βιώσει έντονα τραυματικά γεγονότα στη ζωή τους, τα οποία έρχονται στην αγκαλιά της Κιβωτού κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.
Στις εγκαταστάσεις του Σπιτιού βρίσκεται και το Γεωργικό Σχολείο, το οποίο αποτελείται από 13 εργαστήρια, εξοπλισμένα με σύγχρονο εξοπλισμό, μέσα από τα οποία προσφέρεται στα παιδιά μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση στα επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα, υπάρχει ελαιοτριβείο, τυροκομείο, οινοποιείο, πετρόμυλος, εργαστήριο ζυμαρικών, εργαστήριο παραδοσιακών γλυκών, παραγωγής ζωοτροφών, ενώ διαθέτει ακόμη, φάρμα, ελαιώνα, θερμοκήπιο και οπωρόνα.
Να σημειωθεί πως στα σημερινά εγκαίνια, συμμετείχε και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης και παιδιά του Μουσικού Σχολείου Βόλου που μαζί με τα παιδιά της Κιβωτού τραγούδησαν για τους παριστάμενους.

Εθελοντισμός

Ο εθελοντισμός αποτελεί άρρηκτο συνδετικό κρίκο για την λειτουργία της Κιβωτού του Κόσμου. Αποτελεί μια απλή, ταπεινή πράξη με μοναδικό κίνητρο και εφόδιο των εθελοντών μας, την ανιδιοτελή αγάπη και τη διάθεση για προσφορά προς τα παιδιά μας. Οι εθελοντές μας από την ίδρυση του Οργανισμού μας μέχρι και σήμερα είναι δίπλα μας πολύτιμοι αρωγοί και συμπαραστάτες μας στηρίζουν, με μοναδικό τους κίνητρο, την αγάπη στον καθημερινό δύσκολο αγώνα μας για την ανατροφή των παιδιών μας:

Οι τομείς εθελοντικής εργασίας είναι οι εξής:

v  Η ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών

v  Η ανάπτυξη και η καλλιέργεια κοινωνικών και καλλιτεχνικών δεξιοτήτων(θεατρικό παιχνίδι, αφήγηση παραμυθιού, χειροτεχνίες, χορό, κατασκευές, κτλ)

v  Προσφορά υπηρεσιών από ιατρούς, νοσηλευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές

v  Συνοδείες σε ιατρικά ραντεβού αλλά και επίβλεψη των παιδιών μας κατά τη διάρκεια μιας νοσηλείας

v  Βοήθεια στην προετοιμασία του σπιτιού ( μαγείρεμα, καθαριότητα, σιδέρωμα)

v  Βοήθεια στη συντήρηση του σπιτιού ( καθαρισμοί εξωτερικών χώρων, προσφορά τεχνικών υπηρεσιών από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές).

v  Η φροντίδα των ρούχων και των κλινοσκεπασμάτων

Οι ανάγκες μας….

1.Για την ανατροφή των παιδιών μας και την σωστή διαπαιδαγώγηση τους, σε καθημερινή βάση απασχολούνται 17 άτομα επιστημονικό και εργατικό προσωπικό ( παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγος, γεωπόνος, μάγειρας, καθαρίστρια, οδηγός, προσωπικό γενικών καθηκόντων). Ωστόσο, βρισκόμαστε σε μια διαρκή αναζήτηση οικονομικών πόρων οι οποίοι θα μας βοηθήσουν για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού μας.

2. Χρειαζόμαστε υποστήριξη για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του σπιτιού μας, (λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΚΟ), για τα καύσιμα των μετακινήσεων, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα αναλώσιμα.

3. Επιπλέον, για την λειτουργία και συντήρηση του Γεωργικού σχολείου (συντήρηση εργαστηρίων, προμήθεια ζωοτροφών, μηχανημάτων, εργαλείων, σπόρων κτλ), χρειαζόμαστε την στήριξη σας, για την κάλυψη των εξόδων τους.

4. Για τις μετακινήσεις των παιδιών μας, χρειαζόμαστε ακόμη ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Κιβωτός του Κόσμου- Βόλος

Διμήνι Βόλος- Τ.Κ: 38 500

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2421077020-30

Email:[email protected]

You May Also Like