Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί το κολλαγόνο, ως ένα βασικό στοιχείο ομορφιάς και υγείας. Τι ισχύει όμως στη πραγματικότητα; Τι μύθοι και αλήθειες κρύβονται πίσω από τη χρήση του;

Το κολλαγόνο υπάρχει μόνο στην επιδερμίδα μας.

Μύθος. Εάν και η επιδερμίδα αποτελείται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από κολλαγόνο (75%), το κολλαγόνο εντοπίζεται σχεδόν σε όλο το σώμα. Αποτελεί μια από τις πιο κοινές πρωτεΐνες του σώματος και είναι η υπεύθυνη ουσία για τη σταθερότητα αλλά και δομή του δέρματος. Εντοπίζεται στο δέρμα, στις αρθρώσεις, στα μαλλιά, στους τένοντες και στους χόνδρους και είναι υπέθυνο για την υποστήριξη των ιστών και την ελαστικότητά τους. Αποτελείται από 20 διαφορετικά αμινοξέα, με κυριότερα τη γλυκίνη, την προλίνη και την υδροξυπρολίνη (50%).

 

Αποτελεί βασικο στοιχείο για μια νεανική επιδερμίδα.

Αλήθεια. Το κολλαγόνο παράγεται σε αφθονία όταν είμαστε νέοι, ωστόσο μετά την ηλικία των 25-30 υπάρχει μια σημαντική μείωση της ενδογενούς παραγωγής του. Η μείωση της παραγωγής κολλαγόνου σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες, κάνει το δέρμα εύθραυστο και λιγότερο ελαστικό, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ρυτίδες.

 

Όλοι οι τύποι κολλαγόνου είναι ίδιοι.

Μύθος. Δεν είναι όλοι οι τύποι κολλαγόνου ίδιοι. Σύμφωνα με αναφορές, υπάρχουν πάνω από 28 τύποι κολλαγόνου οι οποίοι κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τον ιστό που εντοπίζονται (οστά, δέρμα, τένοντες, συνδέσμους, χόνδρους κτλ.). Στο εμπόριο υπάρχουν διάφοροι τύποι κολλαγόνου ανάλογα την προέλευσή τους όπως κολλαγόνο τύπου 1 από ψάρια (marine collagen) ή κολλαγόνο τύπου 2 από κοτόπουλο ή βοδινό.

 

Το υδρολυμένο κολλαγόνο υπερέχει από τους υπόλοιπους τύπου κολλαγόνου.

Αλήθεια. Το κολλαγόνο αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μόριο το οποίο δεν μπορεί να απορροφηθεί. Για το λόγο αυτό η πιο απορροφήσιμη μορφή του κολλαγόνου είναι το υδρολυμένο κολλαγόνο, το οποίο έχει πολύ μικρότερο μοριακό βάρος και έτσι είναι πολύ πιο απορροφήσιμο από τα κύτταρα.

 

Το κολλαγόνο βοηθά μόνο στην συνοχή και καλή όψη της επιδερμίδας.

Λάθος. Καθώς το κολλαγόνο αποτελεί μια ουσία που υπάρχει σχεδόν σε όλους τους ιστούς του δέρματος, η λήψη κολλαγόνονου βοηθά όχι μόνο στην καλή συνοχή και ελαστικότητα του δέρματος αλλά και στην υγεία των αρθρώσεων. Συγκεκριμένα, λόγω του ότι μειώνει τη δυσκαμψία και βελτιώνει την κινητικότητα των αρθρώσεων, βελτιώνει τον πόνο γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για την θεραπειά ρευματοειδούς αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας, κυρίως όμως σε ενέσιμη μορφή.

 

Η προσθήκη κολλαγόνου στην επιδερμίδα δεν αυξάνει την ενδογενή παραγωγή κολλαγόνου.

Αλήθεια. Η εφαρμογή κρέμας και καλλυντικών προϊόντων που περιέχουν κολλαγόνο, κυρίως σε υδρολυμένη μορφή, βοηθούν το δέρμα να ανακτήσει την χαμένη του ελαστικότητα, αλλά δυστυχώς όχι κάτι παραπάνω.

You May Also Like