Μερικές συμβουλές
•    Επιλέγετε ξίδι εξαιρετικής ποιότητας από λευκό ή κόκκινο κρασί.
•    Χρησιμοποιείτε μπαχαρικά, βότανα και μυρωδικά σε συνδυασμούς της επιλογής σας ή και μόνα τους. Φροντίζετε όμως όταν τα χρησιμοποιήσετε να είναι στεγνά και καθαρά.
•    Αν χρησιμοποιήσετε φρούτα, ξινά ή γλυκά, πρέπει να είναι φρέσκα και κατά προτίμηση βιολογικά. Θα πρέπει επίσης να τα πλύνετε πολύ καλά και να τα στεγνώσετε προτού τα προετοιμάσετε.
•    Τα δοχεία που θα αποθηκεύσετε το αρωματισμένο ξίδι να είναι γυάλινα και αποστειρωμένα.
•    Κλείνετε τα δοχεία ερμητικά και φροντίζετε η φύλαξή τους να γίνεται στο ψυγείο ή σε χώρο δροσερό, μακριά από οποιαδήποτε ακτινοβολία. Έτσι θα διατηρηθεί η γεύση και το άρωμα του περιεχόμενου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν η προετοιμασία και φύλαξη του προϊόντος γίνει σωστά, το αρωματισμένο ξίδι μπορεί να διατηρηθεί για 2-3 μήνες αν φυλαχτεί σε δροσερό περιβάλλον και 6-8 μήνες εντός ψυγείου.
•    Αν παρατηρήσετε ίχνη αλλοίωσης ή φυσαλίδες στο αρωματισμένο ξίδι, μην το βάλετε στο φαγητό, πετάξτε το.
•    Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε όμορφα μπουκαλάκια με αρωματικό ξίδι για διακοσμητικό σκοπό στο περβάζι της κουζίνας σας, μετά από μερικές εβδομάδες το περιεχόμενο δεν θα πληροί τι προϋποθέσεις της χρήσης του σε φαγητό.

shutterstock_24181804

Πρώτες ύλες και ποσότητες
•    Τα είδη των μπαχαρικών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή αρωματικού ξιδιού είναι απεριόριστα. Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα. Οι ποσότητες που θα βάλετε καθώς και οι συνδυασμοί που θα επιλέξετε είναι υπόθεση καθαρά προσωπική. Θυμηθείτε μόνο ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα των μπαχαρικών, μυρωδικών, βοτάνων ή φρούτων που θα προστεθούν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ένταση της γεύσης καθώς και του αρώματος. Μέτρον άριστον!

Πού χρησιμοποιείται
•    Σε σαλάτες, vinaigrette, πλούσια dressings, chutneys, μαρινάδες και τουρσιά που θα παρασκευαστούν με αρωματικό ξίδι, θα αποκτήσουν άλλη νοστιμιά.

Προτεινόμενοι συνδυασμοί και χρήσεις

Το είδος του ξιδιού που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από το τι θα προστεθεί σε αυτό  για να το αρωματίσει.

Ξίδι από λευκό κρασί
1.    Το ξίδι από λευκό κρασί ταιριάζει πολύ με κάθε λογής μυρωδικά. Αρωματικά φυτά όπως δεντρολίβανο, ρίγανη, θρούμπι, θυμάρι, δάφνη, βασιλικός, δυόσμος, τραχούρι, λουίζα  απελευθερώνουν τα αρώματά τους και το αποτέλεσμα δίνει μια εκλεπτυσμένη νότα όπου χρησιμοποιηθεί. Προτείνουμε να μην συνδυάζετε περισσότερα από 2 μυρωδικά γιατί τότε οι γεύσεις «χάνονται» η μία μέσα στην άλλη. Ιδανικό για vinaigrette, σαλάτες και μαρινάδες.
2.    Κόκκοι από διάφορα πιπέρια, πράσινο, κόκκινο και μαύρο μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά ή μεμονωμένα. Το αποτέλεσμα ταιριάζει πολύ με κάθε λογής μαρινάδες για κρεατικά, πουλερικά και ψάρια.
3.    Εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι και το πορτοκάλι αλλά και φρούτα όπως το ρόδι αρωματίζουν εξαιρετικά το ξίδι από λευκό κρασί καθιστώντας το ιδανικό για δροσερές σαλάτες.
•    Ξίδι από κόκκινο κρασί
1.    Το ξίδι από κόκκινο κρασί έχει περισσότερο έντονη γεύση από το λευκό και δένει πολύ όμορφα με σκόρδο, σχοινόπρασο και κόκκινες πιπερίτσες. Το αποτέλεσμα εμπλουτίζει τη γεύση σε πικάντικες σάλτσες, αφράτους κεφτέδες, μαρινάδες, κρέατα και θαλασινά.
2.    Το ξίδι από κόκκινο κρασί μπορεί να αρωματιστεί -με εντυπωσιακά αποτελέσματα- με κόκκινα φρούτα όπως φράουλες και βατόμουρα. Μπορεί να  χρησιμοποιηθεί σε dressings και… εξωτικές συνταγές εμπλουτίζοντας τη γεύση των πιάτων εντυπωσιακά.
3.    Φυσικά, δεν αποκλείουμε και την πλούσια γκάμα από ολόφρεσκα μυρωδικά που μπορείτε να ταιριάξετε πολύ όμορφα και δημιουργικά και με το ξίδι από κόκκινο κρασί.
4.    Ξυλάκια κανέλας, γαρύφαλλο, αστεροειδής γλυκάνισος είναι μερικά από τα δημοφιλέστερα μπαχαρικά που τα αρώματά τους δικαιώνουν όσους τα επιλέξουν. Το αποτέλεσμα είναι ιδανικό για μαρινάδες κρεατικών και σάλτσες.

You May Also Like