Η έννοια των «υπερτροφών» ή αλλιώς «superfoods» έχει εισβάλλει για τα καλά στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων.

Τι ακριβώς είναι όμως οι υπερτροφές και ποιος είναι ο ρόλος τους στην υγεία σας;

Όταν μιλάμε για υπερτροφές, αναφερόμαστε σε τρόφιμα τα οποία έχουν ένα ιδιαίτερα πλούσιο περιεχόμενο σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ, συνήθως, το θερμιδικό τους περιεχόμενο είναι αντιστρόφως ανάλογο της θρεπτικής τους αξίας.

Ο Ρόλος των Υπερτροφών στην Υγεία σαςΟι υπερτροφές είναι κυρίως φυτικής προέλευσης, χωρίς φυσικά να λείπουν από την κατηγορία τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Κάποια παραδείγματα δημοφιλών υπερτροφών είναι τα μούρα, ο σολομός, το ξινολάχανο, τα açai, το κεφίρ, το αβοκάντο, το πράσινο τσάι και οι σπόροι chia.

Ναι μεν…

Η προσθήκη των υπέρ-τροφών στην καθημερινή διατροφή μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στη διατήρηση της καλής υγεία του οργανισμού…

Αλλά…

Κανένα τρόφιμο ούτε καν μία υπερτροφή, δεν μπορεί από μόνη της να καλύψει πλήρως όλες τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά προκειμένου να υπάρχει καλή υγεία και ευεξία.

Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό η βάση να είναι πάντα η ισορροπημένη διατροφή.

Ποιες είναι οι υπερτροφές;

Η λίστα των υπερτροφών είναι αρκετά μεγάλη και μάλιστα, πολλές από αυτές δεν χρειάζεται να τις ψάξετε πολύ μακριά για να τις βρείτε, αφού στη χώρα μας υπάρχει πληθώρα Ελληνικών υπερτροφών, όπως τα μούρα, τα καρύδια, η Κορινθιακή σταφίδα, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, το Ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι και άλλα πολλά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε περισσότερους από 1100 επαγγελματίες διαιτολόγους στις ΗΠΑ (σχετικά με τις τάσεις για τα δημοφιλέστερα superfoods του 2022), τη χρυσή πεντάδα συμπλήρωναν με σειρά προτεραιότητας:

Τρόφιμα ζύμωσης

Περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το kombucha, το ξινολάχανο.

Είναι πλούσια σε προβιοτικούς οργανισμούς και η κατανάλωσή τους συμβάλλει αποτελεσματικά στην υγεία του πεπτικού συστήματος και όχι μόνο.

Μούρα

Τα μούρα, κυρίως τα σκουρόχρωμα, είναι μία από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και συμβάλλουν στην αντιγήρανση και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαφόρων μορφών καρκίνου και άλλων παθήσεων.

Σπόροι

Οι σπόροι, όπως οι σπόροι chia και οι σπόροι κάνναβης, αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και ωμέγα λιπαρά οξέα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στο Journal of Food Science and Technology, τα αντιοξειδωτικά στους σπόρους chia παρουσιάζουν προστατευτική δράση για την καρδιά και το συκώτι, ενώ μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο Nutrition & Metabolism υπογραμμίζει τα προστατευτικά οφέλη των σπόρων κάνναβης στην καρδιαγγειακή υγεία.

Εξωτικά φρούτα

Φρούτα όπως τα χρυσά μούρα, η ασερόλα και το açaí, παρουσιάζουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν θετικά στην υγεία του οργανισμού.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο κατατάσσεται στις υπερτροφές επειδή διαθέτει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών, όπως Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, κάλιο, λουτεΐνη και βιταμίνη Ε, ενώ θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές.

Τα οφέλη των υπερτροφών

Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας και την πρόληψη εμφάνισης ασθενειών.

Αν και κάθε υπερτροφή επιδρά με διαφορετικό τρόπο και σύμφωνα με τα συστατικά που περιέχει, σε γενικά πλαίσια η ενσωμάτωσή τους σε μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει:

  • Στην προαγωγή της καρδιαγγειακής υγείας,
  • Στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και ευεξίας,
  • Στον έλεγχο του σωματικού βάρους,
  • Στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Στη μείωση των φλεγμονών, της επίδρασης της γήρανσης και φωτογήρανσης και του οξειδωτικού στρες.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που βρίσκονται σε πολλές υπερτροφές, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και να συμβάλλουν θετικά στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Χρήσιμες συμβουλές για να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας

  • Η προσθήκη μούρων, εξωτικών φρούτων ή σπόρων σε σαλάτες, είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να καταναλώσετε υπερτροφές.
  • Το πρωινό γεύμα είναι ιδανικό για να καταναλώσετε εξωτικά φρούτα, σπόρους, πράσινο τσάι ή matcha και τρόφιμα ζύμωσης, όπως το γιαούρτι ή το ψωμί.
  • Τα smoothies είναι μία πρακτική λύση για να αναμείξετε ποικιλία υπερτροφών, όπως: κεφίρ, αβοκάντο, μούρα και μάνγκο.
  • Η κατανάλωση λιπαρού ψαριού, κυρίως σολομού, μία φορά την εβδομάδα μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία σας.

 

You May Also Like