Τα κελυφωτά φιστίκια, αυτά που όλοι αποκαλούμε φιστίκια Αιγίνης είναι δημοφιλή και ξεχωρίζουν για τη γεύση και την ποιότητά τους.

Ονομάζονται έτσι επειδή ο τόπος προέλευσης και καλλιέργειάς τους είναι η Αίγινα.

Τα φιστίκια Αιγίνης αναγνωρίζονται ως προϊόν ΠΟΠ, δηλαδή προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Εκτός από τη νοστιμιά τους είναι πλούσια και σε θρεπτικά συστατικά, ενώ είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο.

Η φιστικιά κατάγεται από το Ιράν, το οποίο έχει σήμερα και τη μεγαλύτερη παραγωγή φιστικιού στον κόσμο, αλλά ήταν γνωστή στους Έλληνες από πολύ παλιά.

Ανάμεσα στα φυτά που έγιναν γνωστά από τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι και η φιστικιά.

Σήμερα, στην Ελλάδα το φιστίκι καλλιεργείται και σε άλλες περιοχές εκτός από την Αίγινα.

Είναι ένα ιδιαίτερα ευπαθές δέντρο και η καλλιέργειά του απαιτεί πολύ συγκεκριμένες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.

Η φιστικιά πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Αθήνα, ενώ ένα δενδρύλλιο μεταφέρθηκε στην Αίγινα στα τέλη του 19ου αιώνα.

Στη συνέχεια οι αγρότες του νησιού αντικαταστέστησαν τις ελιές και τα κλήματα που καλλιεργούσαν μέχρι τότε με φιστικιές αξιοποιώντας τις ιδιαιτερότητες του εδάφους και του κλίματος του νησιού που χαρίζουν στον καρπό ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, απίθανη γεύση και άρωμα.

Το 1947 δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος Φιστικοπαραγωγών Αιγίνης, ώστε να δοθεί έμφαση στην ποιότητα.

Το φιστίκι είναι ένα από τους καλύτερους ποιοτικώς και πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς, ειδικά αν καταναλώνεται άψητο και ανάλατο.

Τα φιστίκια Αιγίνης θεωρούνται υπερτροφή με μεγάλη θρεπτική αξία, είναι πλούσια σε βιοτίνη, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ανόργανα άλατα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά που μειώνουν την κακή χοληστερόλη προστατεύοντας την καρδιά.

Τα φιστίκια Αιγίνης θεωρούνται υπερτροφή με μεγάλη θρεπτική αξία.

Αποτελούν επίσης πηγή καλών λιπαρών οξέων και προσφέρουν το αίσθημα κορεσμού βοηθώντας στον έλεγχο του βάρους.

Μια μικρή χούφτα καβουρντισμένων ανάλατων φιστικιών Αιγίνης δίνει περίπου 160 θερμίδες.

Η ίδια ποσότητα φιστικιών προσφέρει το 16% της βιταμίνης Β1 που χρειάζεται ημερησίως ένας ενήλικας και το 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Β6.

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που αποτελούν καλά λιπαρά οξέα.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η περιεκτικότητα των ξηρών καρπών όπως είναι τα φιστίκια Αιγίνης σε λίπος βοηθά στον γρήγορο κορεσμό, ενώ καταλαγιάζει τις λιγούρες.

Επίσης, τα φιστίκια περιέχουν ιχνοστοιχεία, όπως είναι ο χαλκός και το μαγγάνιο, φυτικές ίνες και στερόλες και αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως η λουτεΐνη και οι ανθοκυανίνες, δυο συστατικά από τα οποία το φιστίκι παίρνει αυτό το πρασινωπό και μοβ χρώμα.

Σύμφωνα με μελέτες, η ένταξη των φιστικιών στο πλαίσιο ενός διαιτολογίου που βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και διάφορες παραμέτρους που σχετίζονται με τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση φιστικιών βελτιώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, αυξάνει την καλή χοληστερόλη σε υγιείς ενήλικες και δίνει σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη.

www.y-o.gr

You May Also Like