Στην Ελλάδα, συνηθίζαμε πάντα να χρησιμοποιούμε το γιαούρτι στη ζαχαροπλαστική, ειδικά για ανάλαφρα, καλοκαιρινά γλυκίσματα. Είμαστε τόσο τυχεροί που έχουμε αυτό το υλικό στις επιλογές μας. Είναι πάνω απ’ όλα θρεπτικό, εύγευστο αλλά και τρομερά “ευπροσάρμοστη” πρώτη ύλη για φαγητά και γλυκά. Ακόμα και σκέτο, με λίγο μέλι είναι το ιδανικό σνακ ή επιδόρπιο. Ο συνδυασμός του με φρούτα, φρέσκα ή κομπόστα είναι ακαταμάχητος. Σήμερα το ταιριάζουμε με κομπόστα και ζελέ ανανά. Συνδυασμός άκρως καλοκαιρινός, που μας ταξιδεύει σε μέρη εξωτικά. Γλυκό ελαφρύ, εύκολο και δροσερό, που θα ενθουσιάσει τους γευστικούς σας κάλυκες!

Υλικά (για μία, μακρόστενη φόρμα του κέικ)

600 γρ γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες ή 2%

200 ml κρέμα γάλακτος πλήρη 35%, παγωμένη

1 κουτί (2 φακελάκια) ζελέ ανανά

1 κονσέρβα κομπόστα ανανά (περίπου 500γρ)

1 ποτήρι του νερού σιρόπι από την κομπόστα ανανά

1 ποτήρι του νερού νερό

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

10 με 12 μπισκότα σαβαγιάρ

 

Εκτέλεση

Αρχικά, ανοίγουμε την κονσέρβα με τον ανανά και κρατάμε ένα ποτήρι από το σιρόπι, για να το χρησιμοποιήσουμε στο ζελέ, και λίγο ακόμα για να ραντίσουμε τα σαβαγιάρ. Στραγγίζουμε τις φέτες ανανά και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Έπειτα, βάζουμε ένα κατσαρολάκι, με ένα ποτήρι του νερού νερό στο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια φωτιά. Αφού ζεσταθεί το νερό, διαλύουμε μέσα στο κατσαρολάκι τους 2 φακέλους ζελέ, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει. Αφού διαλυθεί το ζελέ, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το σιρόπι που κρατήσαμε αρχικά και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε το έτοιμο ζελέ σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο, όχι με σκοπό να σταθεροποιηθεί πλήρως, αλλά απλά να κρυώσει, για περίπου μισή με μία ώρα. Θέλουμε η υφή του ζελέ να είναι σαν ένα δροσερό παχύρρευστο υγρό, γι’ αυτό το τσεκάρουμε κατά διαστήματα, για να μην πήξει εντελώς.

Όταν, το ζελέ κρυώσει, χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος, στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει μία παχύρρευστη σαντιγί. Γενικά, το γλυκό μας είναι κάπως “άγλυκο”, μιας και περιέχει μόνο τη ζάχαρη της κομπόστας. Αν θέλουμε να γίνει πιο γλυκό, τότε χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με μία, δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη.

Όταν η σαντιγί είναι έτοιμη, προσθέτουμε το γιαούρτι στον κάδο του μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα λεπτό ακόμα, σε μέτρια ταχύτητα.

 

Τέλος, προσθέτουμε το κρύο αλλά ακόμα υγρό ζελέ και τα κομματάκια του ανανά και ανακατεύουμε για λίγο, να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα, σε μακρόστενη φόρμα του κέικ, αφού πρώτα την έχουμε ντύσει με διαφανή μεμβράνη, αφήνοντας τις άκρες της μεμβράνης να εξέχουν αρκετά από τα τοιχώματα.

Πάνω από την κρέμα γιαουρτιού, τοποθετούμε στη σειρά τα σαβαγιάρ, το ένα δίπλα στο άλλο, μέχρι nα καλυφθεί η κρέμα. Ραντίζουμε ελαφρά τα σαβαγιάρ με λίγο από το σιρόπι της κονσέρβας και καλύπτουμε το γλυκό με την μεμβράνη που προεξέχει.

Τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο να παγώσει, για τουλάχιστον 6 ώρες.

Όταν το γλυκό παγώσει καλά, το αναποδογυρίζουμε σε μακρόστενη πιατέλα, αφαιρούμε τη μεμβράνη, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με ένα φυλλαράκι δυόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το γλυκό μπορεί να παρασκευαστεί και με άλλη κομπόστα της αρεσκείας μας, όπως ροδάκινο ή κόκκινα φρούτα, ή ακόμα και με φρέσκες φράουλες και με συνδυασμούς ζελέ, όπως λεμόνι, κεράσι κτλ.

Καλή σας απόλαυση!

You May Also Like