Τα ζυμαρικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής σε όλα τα ελληνικά σπίτια. Στο δικό μου σπιτικό, είναι σίγουρα πρωταγωνιστής, αφού τα τιμάμε μία με δύο φορές την εβδομάδα. Είναι η εύκολη και γρήγορη λύση για να χορτάσει αλλά και για να είναι ευχαριστημένη η οικογένεια! Πόσο βαρετή όμως μπορεί να μας φαίνεται η κλασσική σάλτσα ντομάτας, ειδικά τώρα στη νηστεία; Αν θέλετε να πειραματιστείτε  και να ξεφύγετε απ’την τυπική ναπολιτέν, τότε η σημερινή συνταγή είναι ένας εύκολος τρόπος να δοκιμάσετε κάτι νέο. Το χειμωνιάτικο & θρεπτικό μπρόκολο μαζί με τις πικάντικες λιαστές ντομάτες, θα δώσουν ένα κρεμώδες πέστο που θα αγκαλιάσει ιδανικά τα ζυμαρικά σας.

Υλικά

1 πακέτο – 500 γρ – ζυμαρικά (κατά προτίμηση βίδες ή κοχύλια)

1 μπρόκολο μεσαίου μεγέθους μισοβρασμένο σε αλατισμένο νερό & κομμένο σε κομμάτια

1/2 κούπα λιαστές ντομάτες διατηρημένες σε λάδι

1/2 κούπα κουκουνάρι ή ασπρισμένα αμύγδαλα

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1 ή 2 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα το γούστο σας)

χυμό από μισό λεμόνι

περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

περίπου μισή κούπα από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά

ξύσμα από μισό λεμόνι ακέρωτο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

λίγο μπούκοβο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Αρχικά, βράζουμε τα ζυμαρικά, σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας. Κρατάμε στην άκρη περίπου μισή κούπα από το ζουμί των ζυμαρικών.

Βάζουμε στο μούλτι ή στην κανάτα του μπλέντερ, το λάδι, τους ξηρούς καρπούς, τις λιαστές ντομάτες και το σκόρδο και πολτοποιούμε.

Αφού γίνει μία πάστα, προσθέτουμε σε κομμάτια το μπρόκολο (που το έχουμε μισοβράσει, ίσα ίσα να μην είναι πολύ σκληρό), το χυμό λεμόνι, το αλάτι & το πιπέρι και 3,4 κουταλιές της σούπας από το ζουμί των ζυμαρικών. Ενεργοποιούμε το μούλτι για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Στη συνέχεια, δοκιμάζουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε αλάτι & πιπέρι με προσοχή γιατί οι λιαστές ντομάτες είναι αρκετά αλμυρές. Επίσης, αν το πέστο είναι πολύ παχύρευστο, τότε προσθέτουμε ακόμα λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά.

Έπειτα, περιχύνουμε με το πέστο, τα ζεστά ζυμαρικά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε να πάει παντού.

Σερβίρουμε τα ζυμαρικά και πασπαλίζουμε με λίγο από το ξύσμα λεμονιού και λίγο μπούκοβο.

 

Καλή σας όρεξη!

Γεωργία Χατζοπούλου,

Cooking Lover

 

Photo credits: TheodorMargaritis

Make up : Elena Tzogiou

Place : Farine Cafe Boulangerie

You May Also Like