Η διατροφική τους αξίαΤο αρνάκι περιέχει περίπου 210 θερμίδες ανά 100γρ. με τις πρωτεΐνες του να είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Διαθέτει όλα τα βασικά αμινοξέα, βιταμίνες Β3, Β6 και Β12 καθώς και υψηλές συγκεντρώσεις σε σελήνιο και ψευδάργυρο. Επίσης το συκώτι, τα νεφρά και γενικά τα εντόσθια του αρνιού δίνουν φωσφόρο, σίδηρο και βιταμίνη Α στον οργανισμό. Παρά την αυξημένη κατανάλωση που έχουμε στην Ελλάδα, πολλοί αποφεύγουν το κρέας του αρνιού εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά και χοληστερίνη. Εν τούτοις, αν καταναλώνεται σπάνια και με μέτρο μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου, ισορροπημένου διαιτολογίου. Παρηγορητικό είναι πάντως ότι μόνο το 35% από το λίπος του αρνιού είναι κορεσμένο, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στα πιο υγιεινά, μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά. Το άπαχο, ψαχνό κρέας του αρνιού περιέχει περίπου 80μg χοληστερίνης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο κοτόπουλο είναι 70μg. Επίσης, το αρνί έχει λιγότερο ενδομυϊκό λίπος με το περισσότερο να βρίσκεται στο εξωτερικό του μέρος. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν φάμε την πετσούλα του μπορούμε πολύ εύκολα να μειώσουμε κι άλλο τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερίνη.

Το κατσικάκι έχει πιο σκούρο και σφιχτό κρέας, όχι τόσο έντονη μυρωδιά και χρειάζεται περισσότερη ώρα ψήσιμο. Περιέχει αισθητά λιγότερες θερμίδες, περίπου 100-110γρ., χαμηλότερα λιπαρά και μόλις το 10% από αυτά είναι κορεσμένα. Η χοληστερίνη του είναι περίπου στα ίδια επίπεδα, φτάνει κοντά στα 75μg, περιέχει τις ίδιες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά αλλά μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου και καλίου από ό,τι το αρνί. Πάντως, αν συνδυάσετε το κρέας τους με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα ή βραστά λαχανικά μειώνετε την κακή χοληστερόλη, καθώς οι φυτικές ίνες εμποδίζουν την απορρόφησή της από τον οργανισμό.

Αρνάκι γάλακτος, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, θεωρείται ένα ζώο ηλικίας μέχρι και 4 μηνών ή ως την 31η Μαΐου του τρέχοντος έτους.
Το αρνάκι γάλακτος έχει κρέας χρώματος ροζ, λεπτά κόκαλα και άσπρο λιπάκι.
Ξεχωρίζουμε το κατσίκι από το αρνί ελέγχοντας την ουρά του που πρέπει να είναι στραμμένη προς τα πάνω, με την άκρη της να έχει μια φουντίτσα με ίσιες τρίχες.
* Τα κεφάλι των κατσικιών είναι πιο επίπεδο, ενώ των αρνιών σχηματίζει κάτι σαν καρούμπαλο που ξεκινά από τα μάτια και φτάνει ως τη μύτη.
* Η ημερομηνία σφαγής πρέπει να αναγράφεται καθαρά με σφραγίδα.
* Στο φρέσκο κρέας η σάρκα έχει ζωηρό χρώμα και η μπόλια είναι νωπή και μαλακή, όχι στεγνή και άκαμπτη.
* Το παραδοσιακό κοκορέτσι, οι γαρδούμπες και η μαγειρίτσα θα πρέπει να παρασκευάζονται από εντόσθια αμνοεριφίων γάλακτος.
* Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τη σπλήνα, ακόμα και σε ζώα κάτω του ενός έτους, καθώς και τα όργανα και τα εντεράκια που μυρίζουν περίεργα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You May Also Like