Όπως κάθε χρόνο, ήρθε η στιγμή να αποκαλυφθεί το Pantone χρώμα της χρονιάς για το 2024. «Καθώς κάναμε την επιλογή μας για το 2024 μας υπενθύμισε ότι ένα ζωτικό μέρος της ζωής είναι να έχουμε την καλή υγεία, την αντοχή και τη δύναμη να την απολαμβάνουμε. Σε έναν κόσμο που συχνά δίνει έμφαση στην παραγωγικότητα και τα εξωτερικά επιτεύγματα, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε επίσης τη σημασία της ενίσχυσης των εσωτερικών μας κυττάρων και να βρίσκουμε στιγμές ανάπαυσης, δημιουργικότητας και ανθρώπινης σύνδεσης», εξήγησε η Laurie Pressman, Αντιπρόεδρος του Pantone Color Institute, σε μια συνάντηση Zoom στα τέλη Νοεμβρίου.

«Το χρώμα που χρειάζεται για να εκφράσουμε την επιθυμία μας, να θέλουμε να είμαστε κοντά σε αυτούς που αγαπάμε και τη χαρά που παίρνουμε όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να συντονιστεί με αυτό που είμαστε και απλώς να απολαύσει εκείνη τη στιγμή της ηρεμίας. Επίσης έπρεπε να είναι ένα χρώμα που να είναι ζεστό και φιλόξενο και να μεταφέρει ένα μήνυμα συμπόνιας και ενσυναίσθησης, του οποίου η ευαισθησία έφερε κοντά τους ανθρώπους και προκαλούσε ένα αίσθημα αφής».

Το Peach Fuzz είναι το χρώμα της Pantone για το 2024, μια πρόσκληση για ανθρώπινη σύνδεση-1
©PIXELFORMULA

Είναι ένα μεγάλο αίτημα για ένα χρώμα που θα ενώσει την ανθρωπότητα, αλλά για το Peach Fuzz, το Χρώμα της Χρονιάς 2024 της Pantone, αυτό ακριβώς διακυβεύεται.

Το PANTONE 13-1023 Peach Fuzz, όπως ονομάζεται επίσημα, περιγράφεται ως ένας «βελούδινος απαλός τόνος ροδάκινου, του οποίου το πνεύμα που αγκαλιάζει τα πάντα εμπλουτίζει το μυαλό, το σώμα και την ψυχή». Μια ανοιχτόχρωμη απόχρωση του πορτοκαλί, με ένα υποβλητικό όνομα που θυμίζει αμέσως την ανθρώπινη επαφή (ίσως σε μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή δέρματος), έχει επιλεγεί για να αντιπροσωπεύει την επιθυμία της συνάντησης στην πραγματική ζωή, συνδέοντας προσωπικά και μακριά από την τεχνολογία και τις οθόνες αφής. Αλλά φυσικά, η παράδοση του Χρώματος της Χρονιάς δεν είναι μια αλτρουιστική προσπάθεια και προγραμματίζονται αρκετές συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επικεντρώνονται στην εσωτερική διακόσμηση (ταπετσαρία από Spoonflower και χαλιά της Ruggable), την ομορφιά (με το Shades by Shan με έδρα το Σαν Φρανσίσκο) , και, φυσικά, την τεχνολογία (τηλέφωνα Motorola).

 

Το Peach Fuzz είναι το χρώμα της Pantone για το 2024, μια πρόσκληση για ανθρώπινη σύνδεση-2
©PIXELFORMULA

Το «Viva Magenta», το χρώμα του 2023, που περιγράφεται ως «ένα αντισυμβατικό χρώμα για μια αντισυμβατική εποχή», επιλέχθηκε επειδή επικεντρώθηκε στην «ανάγκη μας να νιώθουμε ενδυναμωμένοι», είπε ο Pressman εκείνη την εποχή. «Είναι ένα χρώμα που μας γεμίζει με δύναμη ώστε να μπορούμε με θάρρος και θετικό τρόπο και άφοβα να αγκαλιάσουμε ένα νέο μονοπάτι με αυτοπεποίθηση». Κατά κάποιο τρόπο, αυτό το συναίσθημα έφτασε στη βιομηχανία της μόδας, με το σίγουρο ντεμπούτο του Sabato De Sarno στον Gucci, όπου σύστησε στον κόσμο το Gucci Rosso, μια απόχρωση όχι πολύ μακριά από το Viva Magenta. Το ίδιο και το κοκκινωπό look στον Rick Owens που σήμαινε ότι ο σχεδιαστής «αισθάνεται αγάπη» και οι μονόχρωμες εμφανίσεις της Nadège Vanhee στο «Opera Red» στον Hermès που δημιούργησε ο οίκος, το οποίο συμβόλιζε «τη φιλία μεταξύ των γυναικών και τη φιλία των ρούχων».

Το Peach Fuzz είναι το χρώμα της Pantone για το 2024, μια πρόσκληση για ανθρώπινη σύνδεση-3
©PIXELFORMULA

Η έγχρωμη μαντεία της Pantone μπορεί να φαίνεται σαν μια μορφή εκδήλωσης, μια προσευχή για το επόμενο έτος. Μετά από ένα χρόνο (ή δύο ή τρία) όπου όλοι έχουν εξαντληθεί από το αδυσώπητο κάλεσμα «να κρατήσουμε τη φασαρία ζωντανή», το μόνο που μπορούμε να κάνουμε καθώς προσβλέπουμε στο νέο έτος είναι να ελπίζουμε σε λίγη ενσυναίσθηση και τρυφερότητα.

You May Also Like