“Bags: Inside Out”. Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης στο Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο, που αφιερώνεται σε ένα γυναικείο πάθος, σε ένα αξεσουάρ, -το πιο ακριβό-, που δεν είναι κόσμημα, αλλά είναι το απόλυτο κόσμημα της γυναικείας εμφάνισης. Οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι μια καλή τσάντα είναι το παν και είναι ίσως και το μόνο για το οποίο κάνουν οικονομίες, περισσότερο και από τα παπούτσια. Οι τσάντες είναι ένα πάθος διαχρονικό και όλοι ξέρουμε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για πολύ περισσότερα από το να κουβαλούν αντικείμενα ή τα πράγματά μας. Η έκθεση του λονδρέζικου μουσείου δε θα μπορούσε παρά να διερευνά τη σχέση της τσάντας αλλά και τους συμβολισμούς της ως εμβλήματος εξουσίας, αξεσουάρ μόδας και καμβά για πολιτικές δηλώσεις, ενώ παράλληλα διερευνά την ποικιλία των σχεδιαστικών διαδικασιών που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Τριακόσιες τσάντες από μία του 16ου αιώνα που χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει την ασημένια μήτρα για τη Μεγάλη Σφραγίδα της Αγγλίας μέχρι την περίφημη πρώτη τσάντα Hermès Birkin, που ανήκει στην Τζέιν Μπίρκιν και τη δάνεισε για την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει από τις 12 Δεκεμβρίου έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2021, συγκροτούν την πιο ολοκληρωμένη έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου αφιερωμένη στο απόλυτο αξεσουάρ.

 

‘Baguette’ bag, by Fendi, 2000, Italy.

 

Φυσικά πρωταγωνιστούν οι εμβληματικές τσάντες όπως η μωβ με παγιέτες Fendi Baguette της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ στο Sex and the City, η κόκκινη τσάντα που κρατούσε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ως υφυπουργός για τις αποστολές στις αποικίες, μια τσάντα για μάσκα αερίων που ανήκει στη Βασίλισσα Μαίρη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η βαλίτσα της Βίβιαν Λι. Όλες και για διαφορετικό λόγο καθεμιά αποτελούν μια ισχυρή δήλωση όχι μόνο ως πρακτικά αντικείμενα.

Με τίτλο Status and Identity, το δεύτερο μέρος της έκθεσης εξετάζει τον κεντρικό ρόλο της τσάντας στην κουλτούρα των διασημοτήτων καθώς και θέση της ανάμεσα στην πολιτική και κοινωνική ελίτ. Εκεί μπορεί κάποιος να δει την περίφημη  Hermès “Kelly” που πήρε το όνομά της από την Γκρέις Κέλι, τη τσάντα της Μάργκαρετ Θάτσερ, τη  “Lady Dior” που πήρε το όνομά της από την πριγκίπισσα Νταϊάνα, ακόμα και τις χρυσές Louis Vuitton “Monogram Miroir” του Marc Jacobs που έγιναν διάσημες όταν τις κράτησαν η Πάρις Χίλτον και η Κιμ Καρντάσιαν, αλλά και τις τσάντες Mulberry που κρατούσαν η Κέιτ Μος και η Αλέξα Τσανγκ.

Ακόμα, παρουσιάζονται οι τσάντες που σαν καμβάδες δηλώσεων είναι το σημείο που πολλοί οίκοι μόδας συνεργάστηκαν με εικαστικούς καλλιτέχνες όπως η τσάντα “My Body My Business” από την καλλιτέχνη και ακτιβίστρια Μισέλ Πρεντ,η τσάντα της Τρέισι Έμιν για τον οίκο Longchamp και του Τακάσι Μουρακάμι για τον Louis Vuitton ή ένα στοιχείο χιούμορ όπως η βραδινή τσάντα του Καρλ Λάγκερφελντ για τη Σανέλ με ένα κουτί από γάλα. Από την έκθεση δε θα μπορούσε να λείπει μια ματιά στα εργαστήρια που δημιουργούνται  τα αντικείμενα του πόθου εκατομμυρίων γυναικών, στα πολύπλοκα υλικά, τα σχέδια, τα δείγματα και τα επιδέξια χέρια που τις κατασκευάζουν.

Bag and purse, by Emily Jo Gibbs, 1996, UK. Museum no. T.531:1, 2-1996

 

Despatch Box owned by Winston Churchill, by John Peck & Son, about 1921, London.

 

Mulberry ‘Bayswater’ and ‘Alexa’ bags from the private collections of Kate Moss and Alexa Chung, 2003 and 2010, England.

 

Burse, 1558 – 1603, England. Museum no. T.40-1986

 

racey Emin for Longchamp, International Woman suitcase, 2004.

‘Lait de Coco’, evening bag, Karl Lagerfeld, 2014

Stella McCartney x Parley for the Oceans, ‘Ocean Legend’ Falabella Go backpack Spring – Summer 2018, London.

 

Chatelaine, 1863 – 1885, probably England. Museum no. M.32:1 to 13-1969.

 

Handbag, by Lemiere, about 1910, France. Museum no. T.219 to F-1965

 

Dowry purse, mid 20th century, Sindh. Museum no. IS.21-1981.

 

Frog Purse, 17th century.

 

‘Fabergé Egg’, evening bag, by Judith Leiber, 1983, US. Museum no. T.511-1997.

 

Gianni Versace, Safety-pin handbag, Spring-Summer 1994

Marc Jacobs for Louis Vuitton, Speedy handbag, Autumn – Winter 2006

https://www.elculture.gr/

You May Also Like