Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Hypertension, το γιαούρτι μπορεί να είναι το καλύτερο «προληπτικό φάρμακο» για τις καρδιοπάθειες.

Η μελέτη εξέτασε ανθρώπους με υψηλή πίεση: περίπου 56.000 γυναίκες ηλικίας 30-55 και πάνω από 18.000 άνδρες ηλικίας 40-75. Το 1980 οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο 61 ερωτήσεων σχετικά με της διατροφικές τους συνήθειες την προηγούμενη χρονιά, ενώ ενημέρωσαν τους υπευθύνους για τις τελευταίες τους ιατρικές διαγνώσεις, οι οποίες μάλιστα επιβεβαιώθηκαν από ιατρικά αρχεία. Δεδομένου ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με τη μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν δεσμούς μεταξύ δίαιτας και καρδιαγγειακής υγείας. Βασισμένη σε προηγούμενες έρευνες που έδειξαν τη σχέση μεταξύ υψηλής κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και χαμηλότερων ποσοστών εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, η μελέτη εξέτασε ειδικά τον ρόλο που παίζει το γιαούρτι στην προστασία από αυτές.

giaourti-prwino

Τελικά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερες από δύο μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια στο μέλλον, σύμφωνα με το Science Daily. Οι γυναίκες εμφάνισαν μείωση κατά 30% του κινδύνου καρδιακής προσβολής, ενώ οι άνδρες παρουσίασαν μείωση της τάξεως του 19%. “Το γιαούρτι μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς από μόνο του ή ως ένα σταθερό μέρος μιας δίαιτας πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως”, δήλωσε ο Justin Buendia, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

You May Also Like