Η αλλεργία στον ήλιο, προσβάλλει κυρίως νεαρές γυναίκες (15 – 35 ετών) κατά τη διάρκεια της πρώτης έκθεσής τους στον καλοκαιρινό ήλιο, π.χ. κατά το πρώτο τους θαλασσινό μπάνιο.

Σε σπάνιες περιπτώσεις όμως, μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τα παιδιά.

Ως αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο, η επιδερμίδα αντιδρά και σχηματίζονται μικρά σπυράκια ή ακόμη και φουσκάλες σε διάφορα σημεία του σώματος, π.χ. στον λαιμό, στους ώμους και πιο σπάνια στο πρόσωπο. Στα σημεία αυτά παρατηρείται συνήθως κνησμός.

 

Ποιες είναι λοιπόν οι λύσεις σε περίπτωση αλλεργίας στον ήλιο;

Αντηλιακό υψηλού δείκτη που φιλτράρει την UVA ακτινοβολία

Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν επιλέγετε το αντηλιακό σας. Στην πραγματικότητα, τα αντηλιακά προσώπου και σώματος προστατεύουν μεν από τις ακτίνες UVB, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παράλληλα φιλτράρουν καλά και τις UVA ακτίνες του ήλιου.

Ωστόσο, η UVA είναι αυτή που προκαλεί την αλλεργία στον ήλιο. Επομένως, πρέπει να επιλέξετε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας που φιλτράρει καλά την UVA ακτινοβολία και να το εφαρμόσετε πριν από την οποιαδήποτε έκθεσή σας στον ήλιο.

Στη συνέχεια το αντηλιακό θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες περίπου, εάν έχετε βγει για βόλτα στην πόλη.

Στην παραλία, το αντηλιακό θα πρέπει να ανανεώνεται πιο συχνά και ειδικά κάθε φορά που βγαίνετε από τη θάλασσα.

Εκτεθείτε σταδιακά στον ήλιο για να αποφύγετε την αλλεργία

Για να μην υπάρξετε «θύμα» της αλλεργίας από τον ήλιο και να ταλαιπωρείστε από τα σημάδια της και τη φαγούρα τους, σας συνιστούμε να εκτεθείτε σταδιακά στον ήλιο.

Δηλαδή, κατά την πρώτη σας έκθεση στον ήλιο, δεν θα πρέπει να παραμείνετε κάτω από τις ακτίνες του για περισσότερο από 20 – 30 λεπτά την πρώτη φορά, ακόμα και αν ο καιρός είναι ελαφρώς συννεφιασμένος.

Επιπλέον, θα πρέπει να φοράτε αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας, το οποίο όπως είπαμε πιο πάνω θα πρέπει ως ιδιότητα να μπορεί να φιλτράρει τόσο τις ακτίνες UVA όσο και τις ακτίνες UVB.

Επίσης, συνιστάται να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο από το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ., τις ώρες δηλαδή της έντονης ηλιοφάνειας που όπως λένε οι περισσότεροι «ο ήλιος καίει».

Τέλος, να έχετε πάντοτε μαζί σας τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως ομπρέλα, καπέλο, γυαλιά ηλίου και να φροντίζετε για την επαρκή και συχνή ενυδάτωση του οργανισμού σας.

Φροντίστε για την επαρκή και συχνή ενυδάτωση του οργανισμού σας.

Συμπληρώματα διατροφής για την αποφυγή αλλεργίας στον ήλιο

Εκτός από το αντηλιακό που φιλτράρει την UVA ακτινοβολία του ήλιου, για να επιτύχετε την απόλυτη σταδιακή έκθεσή σας στον ήλιο και στις παραλίες ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο αλλεργίας ή και ηλιακού εγκαύματος, μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο αντιοξειδωτικά συμπληρώματα β-καροτίνης, σε χαμηλές δόσεις, κατά τη διάρκεια του μήνα πριν από την πρώτη σας έκθεση στον ήλιο.

Και αυτό επειδή τα συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής περιορίζουν τον κίνδυνο αλλεργίας στον ήλιο, προετοιμάζοντας το δέρμα.

Μην διστάσετε λοιπόν να ζητήσετε επιπλέον συμβουλές από τον φαρμακοποιό σας ή τον δερματολόγο σας!

You May Also Like