Αν και ο καιρός αυτή την εβδομάδα δεν είναι ιδιαίτερα με το μέρος μας, εμείς θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε το καλοκαιράκι που έχει ήδη φτάσει για θα μιλήσουμε για τις αυλές και τα φυτά του εξωτερικού χώρου που τόσο πολύ ταλαιπωρήθηκαν από την τελευταία κακοκαιρία. Στην ουσία ο τρόπος που προσεγγίζουμε μία αυλή, ειδικά αν είναι μικρή, δεν έχει διαφορετική φιλοσοφία και αρχές από αυτή ενός άλλου χώρου. Στόχος μας είναι η μέγιστη αξιοποίηση του χώρου τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά. Από τις πιο σημαντικές ίσως διαφορές είναι ότι στον εξωτερικό χώρο για να δούμε το τελικό αποτέλεσμα του αρχιτέκτονα τοπίου, θα πρέπει να περιμένουμε διότι τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που μεγαλώνουν σταδιακά και ταυτόχρονα η μελέτη της αυλής, είτε μικρή είναι είτε μεγάλη, γίνεται με γνώμονα την αναπτυγμένη μορφή των φυτών. Μία προσεκτικά σχεδιασμένη αυλή αναδεικνύει λεπτομέρειες του χώρου που υπό άλλες συνθήκες θα χάνονταν.

  • Το σημαντικότερο είναι να αποφασίσετε τη χρήση και τις ανάγκες που θα εξυπηρετεί ο χώρος σας. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθηθείτε στο πού να τοποθετήσετε μία πέργκολα, τα φυτά σας, το τραπέζι όπου θα κάθεστε.

  • Τολμήστε το συνδυασμό υλικών!

  • Εκμεταλλευτείτε το ύψος του χώρου σας! Εκτός από τις κατασκευές που θα κάνετε, κυρίως εννοούμε τα φυτά που θα τοποθετήσετε. Προτιμήστε αναρριχητικά, επιλέξτε δέντρα ορθόκλαδα που να ψηλώνουν αλλά να μην σας τρώνε τον ωφέλιμο χώρο (μην το παρακάνετε, αν είναι μικρή ειδικά η αυλή σας επιλέξτε ένα μεγάλο δέντρο που θα πλαισιώνεται από μικρότερα φυτά).
  • Μπορείτε να επεκταθείτε καθ’ ύψος όχι μόνο με τα αναρριχητικά φυτά, αλλά και με κατασκευές όπου θα τοποθετούνται γλάστρες με διαφορετικά φυτά (έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο).
  • Δημιουργήστε διαδρόμους, είτε αυτοί είναι ξεκάθαροι με διαφορετικό υλικό είτε δημιουργούνται από την τοποθέτηση των φυτών σας.

  • Αν ο χώρος σας είναι έστω και λίγο πιο μεγάλος και οι ανάγκες σας είναι περιορισμένες επιλέξτε να βάλετε στον χώρο σας και το στοιχείο του νερού. Η αλήθεια είναι πως χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα ένας τέτοιος χώρος αλλά η αίσθηση που θα προσλάβετε θα σας αποζημιώσει.

  • Φως, φως και πάλι φως! Ένας καλά μελετημένος φωτισμός μπορεί να κάνει την αυλή σας εντελώς διαφορετική. Μπορεί να αναδείξει τα καλά στοιχεία του χώρου σας και να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας αισθητικά άρτιας, αρμονικής, ρομαντικής ατμόσφαιρας.

  • Επιλέξτε φυτά που παραμένουν πράσινα όλο το χρόνο, έτσι η αυλή σας θα δείχνει ωραία όλες τις εποχές του έτους. Όσοι από εσάς μάλιστα δεν έχετε και ιδιαίτερα καλή σχέση με τα φυτά, επιλέξτε είδη πιο ανθεκτικά στον τόπο σας και μόλις βρείτε τη θέση που τους αρέσει μην τα μετακινήσετε!
  • Βάλτε την προσωπική σας σφραγίδα στην αυλή σας με απλές, καθόλου δαπανηρές αλλά σημαντικές ενέργειες: χρωματιστά μαξιλαράκια στις καρέκλες, συνθέσεις με κεριά ή λαμπίτσες, ένα κεντητό τραπεζομάντηλο, ένα καλάθι με «θησαυρούς» της θάλασσας (κοχύλια, γιαλόξυλα) ή μία εύκολη κατασκευή από αυτές που πολύ συχνά βλέπετε. Μην ξεχνάτε ότι η αυλή είναι το πρώτο καλωσόρισμα στο σπίτι μας και είναι ο χώρος που από εδώ και μπρος θα ξεκουραζόμαστε και θα απολαμβάνουμε το καφεδάκι μας. Καλό καλοκαίρι!

 

Κατερίνα Ζήση

Αρχιτέκτων Μηχανικός, ΜΑ Lighting Design

Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε., Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων

 

Make up : Elena Tzogiou

Clothes : Klip_shop Volos

You May Also Like