Τι και αν ο Μάρτης άλλοτε κλαίει και άλλοτε γελάει, η αλήθεια είναι ότι η Άνοιξη ήρθε και έχουμε χίλιους λόγους για να την βάλουμε στο σπίτι μας.

  • Τα μικρά, απλά και καθημερινά επηρεάζουν καθοριστικά την ψυχική μας υγεία και αυτή με τη σειρά της αναμφισβήτητα επιδρά στη σωματική υγεία.
  • Ακόμα και η παραμικρή αλλαγή στο σπίτι μας μπορεί να αλλάξει τη διάθεση όλων.
  • Οι εικόνες, τα χρώματα ως και οι μυρωδιές δημιουργούν συναισθήματα, είναι βιώματα και πολύ σημαντικές αναμνήσεις για όλη μας τη ζωή.

Για εμάς που ζούμε σ’ αυτόν τον τόπο, που είναι λουσμένος στο φως, η εναλλαγή των εποχών είναι ορατή. Η αναγέννηση της φύσης αναζωογονεί και τη ζωή μας. Ανοίγουμε παράθυρα στον ήλιο και μαζί κελαηδήματα, ζωντανά χρώματα και ευωδιές κατακλύζουν τις αισθήσεις μας, ιδίως αν έχουμε την τύχη να κατοικούμε στην εξοχή. Φαίνεται συνεπώς αυτονόητο να θέλουμε να μεταφέρουμε αυτή την ευφορία και μέσα στο σπίτι.

Βγάζουμε τις βαριές κουρτίνες, τα σκουρόχρωμα καλύμματα, σταδιακά και τα χαλιά και τα παπλώματα και τα αντικαθιστούμε με ανάλαφρα υφάσματα, ζωηρά χρώματα, λουλουδιαστά μοτίβα και φρέσκα λουλούδια επίσης.

  • Μεταμορφώνουμε το χώρο μας αλλάζοντας τα καλύμματα ή αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τοποθετούμε ένα ριχτάρι ή μαξιλάρια σε έντονα χρώματα.

  • Η αλλαγή χρώματος σε έναν τοίχο (ανοιξιάτικα χρώματα θεωρούνται το πράσινο της μέντας, το μωβ της λεβάντας, το βερυκοκί), η τοποθέτηση ταπετσαρίας, οι λεπτές και διαφανείς κουρτίνες δημιουργούν μία αίσθηση φρεσκάδας και ανανέωσης σε ένα χώρο. Απαραίτητο συμπλήρωμα τα floral υφάσματα αλλά και τα άσπρα πλεκτά ή κοφτά πολύτιμα κεντήματα της γιαγιάς μας!

  • Η αλλαγή της διακόσμησης ενός τοίχου είναι ικανή να επιφέρει τη ζητούμενη ανανέωση στο χώρο. Μπορούμε να τοποθετήσουμε πιάτα με λουλουδιαστά μοτίβα ή μία σύνθεση από φωτογραφίες της φύσης που έχουμε βγάλει μόνοι μας.

  • Τα φρέσκα λουλούδια της εποχής αλλά και τα αγριολούλουδα που φέρνουμε στο σπίτι μας μετά από κάθε εξόρμηση μεταφέρουν μέσα σε αυτό την Άνοιξη.

  • Η ανανέωση του περιβάλλοντος του σπιτιού δεν περιορίζεται στο καθιστικό ή όπου συνήθως μπαίνουν οι επισκέπτες, γιατί γίνεται για εμάς τους ίδιους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσθέσουμε ανοιξιάτικες πινελιές παντού. Ανοιχτόχρωμα ή λουλουδιαστά σεντόνια στην κρεβατοκάμαρα. Χρωματιστά σαπουνάκια ή φρέσκα λουλούδια στο μπάνιο. Λουλουδιαστά τραπεζομάντηλα και πετσετούλες στην κουζίνα. Πολύχρωμα μαξιλαράκια για την αυλή και οπωσδήποτε λουλούδια στις γλάστρες.

Μεράκι και έμπνευση διαθέτουμε όλοι μας και μέσα στα σπίτια μας υπάρχουν συχνά «ξεχασμένα» πολύτιμα αντικείμενα. Ένα κουτί, ένα βάζο, διαφορετικές φωτογραφίες στις κορνίζες, ένα άλλο κέντημα μπορούν να αλλάξουν το χώρο και τη διάθεσή μας. Πρώτα από όλα όμως η σκέψη και η δραστηριοποίησή μας για αλλαγές στο σπίτι μας θα κάνει αυτόματα εμάς στους ίδιους χαρούμενους. Γι’ αυτό αξίζει να ασχοληθούμε με αυτό!

 

 

Κατερίνα Ζήση

Αρχιτέκτων Μηχανικός, ΜΑ Lighting Design

Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε., Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων

 

 

Photo credits: TheodorMargaritis

Make up : Elena Tzogiou

Clothes : Klip_shop Volos

You May Also Like