Το επίκαιρο θέμα της διείσδυσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ανθρώπινη εξέλιξη πραγματεύεται η νέα θεατρική παραγωγή των ΔραΠαικτών Βόλου, η 14η στα έξι χρόνια δράσης τους, θεατρικής και κοινωνικής. Με τον όρο Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) νοείται  η σχεδίαση και υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς κι εκφράζουν στοιχειώδη ευφυΐα, όπως μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από τα συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων. Η επερχόμενη επανάσταση της ΤΝ με εφαρμογές όπως αυτό-οδηγούμενα οχήματα, personal assistance, αναγνώριση προσώπου, είναι ήδη εδώ κι αλλάζει τα πάντα στην κοινωνία και την οικονομία. Για παράδειγμα, το ανθρωποειδές ρομπότ ΤΝ Σοφία απέκτησε μέχρι και υπηκοότητα, αυτή της Σαουδικής Αραβίας, ενώ πρώην στέλεχος της Google κατασκευάζει έναν «θεό» ΤΝ, εξυπνότερο κατά ένα δις φορές από τον μέσο άνθρωπο. Νεοζηλανδοί επιστήμονες, τέλος, αναπτύσσουν τον πρώτο πολιτικό ΤΝ ονόματι Σαμ που θα ‘ναι έτοιμος να κατέβει στις εκλογές του 2020.

Το σκηνικό αυτό ενέπνευσε την δημοφιλή θεατρική ομάδα να ανεβάσει επί σκηνής ένα μελλοντολογικό έργο που αγγίζει την προβληματική αυτή. Η φουτουριστική μαύρη κωμωδία «Τέλειωσα με τους ανθρώπους» θα ανέβει λοιπόν, την προσεχή Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στις 21.15 στο Κινηματοθέατρο Αχίλλειο με είσοδο ελεύθερη και προαιρετικό κουμπαρά υπέρ του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος».

Ο «Ιππόκαμπος» αποτελεί τον μοναδικό αμιγώς πρωτοβάθμιο κοινωνικό-συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με κινητική αναπηρία και των οικογενειών τους στην Θεσσαλία, αριθμεί 110 τακτικά και 50 πενήντα αρωγά μέλη, είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κι αποτελεί μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας. Το θεατρικό αυτό διήμερο πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σκοπό έχει να αναδειχθούν οι δράσεις των ανάπηρων συμπολιτών μας και να ενισχυθούν οι πόροι του Σωματείου ώστε να οδηγηθεί ένα βήμα εγγύτερα στην απόκτηση σύγχρονου μεταφορικού μέσου κατάλληλου για τις ανάγκες τους. Οι ΔραΠαίκτες έχουν άλλωστε ξαναδώσει παραστάσεις για τον «Ιππόκαμπο» το 2015 και με την ίδια ζέση προστρέχουν κι αυτή τη φορά να συνδράμουν στην εκπλήρωση του στόχου αυτού.

Τι θα συμβεί όταν ο ήρωας του έργου εγκαταστήσει την ΤΝ Αγνοδίκη  στον υπολογιστή του; Επί σκηνής και για 1μιση ώρα περίπου θα αντιμετωπίσει το ερώτημα αυτό ο ευΆγγελος Κάβουρας, με την Σπυριδούλα Κοπάνου να ενσαρκώνει την ψηφιακή απειλή και την Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου να εναλλάσσεται δεξιοτεχνικά ανάμεσα σε τέσσερις ρόλους!

Καλλιτεχνική σύλληψη – εμψύχωση, σκηνοθετική, κινησιολογική, σκηνογραφική, ενδυματολογική & μουσική επιμέλεια: ευΆγγελος Κάβουρας. Ακούγονται: Αλέκα Παπαδημητρίου, Λιάνα Τάταρη. Ηχοφωτιστική επεξεργασία: Κων. Δημητριάδης. Στην κονσόλα: Δήμητρα Ριζινού. Εικαστικά αφίσας – προγράμματος: Τριαντάφυλλος Κοντογιάννης, Νίκος Οργανόπουλος. Σκηνική κατασκευή: Σοφία Αδάμ. Φωτογράφηση: Λευτέρης Πλαβός. Hairstylist: Θέμης Καλατζής, Nikos&Themis Hair. MakeUp Artist: BePro Κέντρο Δια Βίου Μάθησης. Παραγωγή: ΔραΠαίκτες Βόλου.

Ο πόλεμος μεταξύ μηχανών τεχνητής νοημοσύνης και ανθρώπων δε θα είναι όπως τον φανταζόμαστε… Κι έχει ξεκινήσει ήδη!

You May Also Like