Κυτταρίτιδα, ο εχθρός όλων των γυναικών!!! Ειδικά το καλοκαίρι όπου όλες οι γυναίκες βγαίνουν στην παραλία, η κυτταρίτιδα αποτελεί το απόλυτο θέμα συζήτησης και φυσικά αντιμετώπισης.

Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι κυτταρίτιδα έχουν μόνο οι γυναίκες και συγκεκριμέμα οι γυναίκες με παραπανίσια κιλά. Κυτταρίτιδα μπορούν να εμφανίσουν όλοι. Εμφανίζεται λιγότερο στους άνδρες καθώς, έχουν διαφορετική ανατομία ως προς την κατασκευή του σώματός τους, δηλαδή οι γυναίκες έχουν πιο λεπτή επιδερμίδα, πιο μεγάλα λιποκύτταρα και διαφορετική διάταξη αυτών, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εμφανής. Ακόμη και οι λεπτές γυναίκες εμφανίζουν καθώς, η κυτταρίτιδα σχετίζεται με τη φυσιολογία του δέρματος.

 

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

 

Η κυτταρίτιδα οφείλεται στη διήθηση (στράγγισμα, φιλτράρισμα) του συνδετικού ιστού με λιπαρές ουσίες, οι οποίες έχουν την τάση να σκληραίνουν, δηλαδή να δημιουργούνται σχηματισμοί λίπους και νερού σταθεροποιημένοι με υποδόριο ιστό. Διακρίνεται στη συμπαγή, την οιδηματική και την χαλαρή.

 

Και πως δημιουργείται;

 

Κάθε μέρα, ο οργανισμός μας  παράγει απορρίμματα, για την αποβολή των οποίων υπεύθυνα όργανα είναι τα νεφρά και οι ιδρωτοποιοί αδένες. Η ελλιπής αποβολή των απορριμμάτων έχει ως αποτέλεσμα την εναπόθεση τους στον κυτταρικό ιστό. Έτσι, δημιουργείται σκλήρυνση σε ορισμένα σημεία του ιστού. Στις περιοχές αυτές της σκλήρυνσης έρχεται η λέμφος, η οποία προσπαθεί να διαλύσει τις τοξίνες που έχουν υπάρχουν εκεί με αποτέλεσμα, να προκαλείται πάχυνση του συνδετικού ιστού, ο οποίος διατείνεται και σχηματίζεται όζος. Στα πρώτα της στάδια η κυτταρίτιδα γίνεται εμφανής μόνο όταν πιέσει κανείς τους ιστούς ανάμεσα στις παλάμες των χεριών, με το δέρμα να αποκτά την όψη του φλοιού του πορτοκαλιού ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει μια ευαισθησία, η οποία δεν εμφανίζεται στις περιοχές, που δεν έχουν προσβληθεί.

Ποιες οι αιτίες της κυτταρίτιδας;

  • Η κυτταρίτιδα μπορεί να οφείλεται είτε σε:
  • κακή λειτουργία του ήπατος
  • ενδοκρινολογικές διαταραχές (ορμονολογικές διαταραχές)
  • ”κακές” συνήθειες όπως η καθιστική ζωή, το κάπνισμα.
  • η κακή διατροφή (αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, λίπους).
  • Ελλιπής ενυδάτωση.
  • Η κληρονομικότητα (αν η μητέρα μας έχει κυτταρίτιδα, το πιθανότερο είναι να την εμφανίσουμε και εμείς).
  • Η φυλετική καταγωγή (οι λευκές γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κυτταρίτιδα από τις Ασιάτισσες).

 

Οι δίαιτες-εξπρές και οι απότομες εναλλαγές βάρους.

Mπορεί να βοηθήσει η διατροφή;

 

H υιοθετηση μιας υποθερμιδικής δίαιτας θα έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια λιπώδους ιστού σε διάφορα μέρη του σώματος, ωστόσο, η κυτταρίτιδα συνήθως δεν υποχωρεί.

Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη πρόληψη της κυτταρίτιδας. Συνεπώς:

  • Σωστή και επαρκής ενυδάτωση. Τουλάχιστον 10-12 ποτήρι ημερησίως και τις ημέρες έντονης ζέστης, η ποσότητα μπορεί να αυξηθεί.
  • Μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου (ζωικού) λίπους και αντικατάσταση του με μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λίπη (φυτικά έλαια, λιπαρά ψάρια). Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγουμε την κατανάλωση λιπαρών κρεάτων, τηγανητων, μαγιονέζας, κρέμας γάλακτος, αλλαντικών κ.α.
  • Μειωμένη πρόσληψη απλών σακχάρων (ζάχαρη, γλυκά, γλυκαντικές ύλες κλπ), ενώ παράλληλα αυξάνεται η πρόσληψη σύνθετων σακχάρων (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως κλπ).
  • Περιορισμός της κατανάλωσης τροφών που προκαλούν κατακράτηση ή έχουν διουρητική δράση, όπως  το αλκοόλ και το νάτριο. Τρόφιμα πλούσια σε νάτριο είναι το επιτραπέζιο αλάτι, τα παστά, οι κονσέρβες, τα πατατάκια, τα αλμυρά τυριά, τα τρόφιμα τύπου Junk food, ενώ προσοχή απαιτείται και στην προσθήκη του επιτραπέζιου αλατιου στο μαγείρεμα και ο καφές.
  • Προτιμείστε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών εποχής.
  • Γυμναστείτε!!! Η γυμναστική βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών που συσσωρεύονται και μπλοκάρουν τον λιπώδη ιστό, ευνοώντας έτσι την ανάπτυξη κυτταρίτιδας.
  • Λέμε ΟΧΙ στις δίαιτες εξπρές!

 

Η υιοθέτηση επομένως ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, που στηρίζεται στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα μπορεί κάλλιστα να ενεργήσει ως πρόληψη και αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Αντωνία-Δήμητρα Β. Καραγιάννη

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Msc.

 Υποψήφια Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

You May Also Like