Μάρμαρο και ξύλο, δύο τόσο διαφορετικά υλικά και από πλευράς αντοχής αλλά και από την αίσθηση που αποπνέουν στο χώρο. Από τη μία το μάρμαρο κλασικό πολύτιμο υλικό που διακρίνεται για τη σκληρότητα, τη στιλπνότητα και τα χρώματά του. Το λευκό ιδιαίτερα αντανακλά εκτυφλωτικά το φως. Ψυχρό υλικό. Όπως και αν είναι παραπέμπει σε κάτι μνημειώδες και στους μετέπειτα χρόνους συνδέεται στην αρχιτεκτονική ως δομικό ή ως διακοσμητικό υλικό με την αρχοντιά και τον πλούτο.   Από την άλλη μεριά το ξύλο, πανάρχαιο ευτελές υλικό εφόσον χρησιμοποιήθηκε σαν κούτσουρο τόσο στη φωτιά όσο και στις πρώτες κατασκευές. Ζεστό και φιλικό στο περιβάλλον τόσο εξαιτίας του χρώματος όσο και της υφής τους. Γρήγορα και εύκολα πελεκήθηκε και απέδωσε αποτελέσματα που εκπλήσσουν για την κομψότητα και την καλλιτεχνία τους. Σήμερα χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως ως δομικό ή διακοσμητικό υλικό εφόσον με την τεχνολογία αναδεικνύονται τα «νερά» του και αυξάνεται η αντοχή του.

Μπορούν να συνδυαστούν αυτά τα τόσο διαφορετικά υλικά; Ο συνδυασμός τους παραπέμπει ακριβώς στα χαρακτηριστικά τους και ικανοποιεί την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί ένα υλικό με υψηλή αντοχή και αίσθηση πολυτέλειας μαζί με ένα υλικό φιλικό στο περιβάλλον και με αίσθηση ζεστασιάς. Τα πρώτα δείγματα αυτού του συνδυασμού ξεκίνησαν από τις κουζίνες και τα μπάνια που έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Αμέσως η νέα τάση επεκτάθηκε και στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, σαλόνι, υπνοδωμάτιο καθώς και σε έπιπλα αλλά και στο κλιμακοστάσιο.

 

Τα αποτελέσματα της συνδυαστικής χρήσης των δύο αυτών υλικών αποκόμισαν αντιφατικές κριτικές. Παρ’ όλα αυτά οι πειραματισμοί συνεχίζονται. Η υπεροχή συνίσταται στην αρμονική ένταξη των στοιχείων στο συνολικό χώρο. Και αυτό που τελικά δίνει ζωή στα δύο υλικά είναι η κουλτούρα και η αισθητική παρουσία των χρηστών του χώρου.

 

Κατερίνα Ζήση

Αρχιτέκτων Μηχανικός, ΜΑ Lighting Design

Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε., Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων

 

Make up : Elena Tzogiou

Clothes : Klip_shop Volos

You May Also Like