Το τρέξιμο αποτελεί για κάποιους μια καθημερινή συνήθεια και λατρεία , για κάποιους απαραίτητο συμπληρωματικό κομμάτι της προπόνησης τους και για ορισμένους μια πρόκληση.

Ο,τι κι αν αποτελεί για τον καθένα, υπάρχει ένα δεδομένο που πρέπει να αντιμετωπίσει ο καθένας που τρέχει αυτό το διάστημα και δεν είναι άλλο από την πτώση της θερμοκρασίας.

Για πολλούς το κρύο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα αν και δε θα έπρεπε.

Το τρέξιμο σαν δραστηριότητα καταφέρνει να μας απαλλάσσει από 250 έως 1000 θερμίδες αναλόγως το βάρος μας, την ταχύτητα , τον τρόπο και το χρόνο προπόνησης.

Το χειμώνα όμως υπάρχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα : Η προσπάθεια που καταβάλλουμε για να παραμείνουμε ζεστοί είναι μεγαλύτερη συνεπώς και η καύση των θερμίδων είναι μεγαλύτερη!

Παρόλα αυτά το τρέξιμο στο κρύο ,τώρα που η θερμοκρασία παίρνει την κατηφόρα εγκυμονεί κινδύνους , για αυτό φροντίστε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

Καλό ζέσταμα και αποκατάσταση

Το καλό ζέσταμα αποτελεί το Α και το Ω σε όλα τα αθλήματα, πόσο μάλλον στο τρέξιμο και ειδικά σε εξωτερικό χώρο και με ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες.

Ξεκινήστε με το μαλακό αφιερώνοντας τα πρώτα λεπτά της προπόνησής σου σε ένα χαλαρό ρυθμό και με διασκελισμό που σιγά σιγά και σταδιακά θα ανοίγει.

Αν έχετε το χρόνο, μπορείτε να κάνετε 5’ χαλαρό τρέξιμο ή περπάτημα, να αφιερώσεις 5’ σε ενεργητικές διατάσεις (όχι στατικές αλλά με κίνηση) και στη συνέχεια να ξεκινήσεις το πρόγραμμά σου.

Το τρέξιμο σαν δραστηριότητα καταφέρνει να μας απαλλάσσει από 250 έως 1000 θερμίδες αναλόγως το βάρος μας, την ταχύτητα , τον τρόπο και το χρόνο προπόνησης.

Επίσης, μη ξεχάσετε στο τέλος της προπόνησης να αφιερώσετε χρόνο σε διατάσεις και ειδικότερα μέσης, πλάτης, ποδιών και ισχίων που ταλαιπωρούνται περισσότερο στο τρέξιμο.

Ένα ασθενές ζέσταμα και μια κακή αποκατάσταση είναι ικανά να φέρουν τραυματισμό χωρίς να το καταλάβετε, ειδικά όταν τρέχετε στο κρύο.

Μην ντύνεστε πολύ βαριά

Μία από τις ειρωνείες του να τρέχετε στο κρύο είναι η υπερθέρμανση του οργανισμού.

Το ότι η θερμοκρασία πέφτει δε σημαίνει πως πρέπει να φορέσουμε ότι έχουμε στη ντουλάπα για να βγούμε για τρέξιμο.

Προτιμήστε ελαφριά ρούχα που να εφαρμόζουν στο σώμα έτσι ώστε να κρατούν σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Αποτέλεσμα;

Αντί η θερμοκρασία του σώματος να ανέβει, θα πέσει.

Από την άλλη, ισοθερμικά ρούχα, ένα λεπτό αντιανεμικό καθώς και κάλυψη των άκρων και της κεφαλής αρκούν για να σας κάνουν να έχετε μια ευχάριστη διαδρομή.

Προγραμματίστε τη διαδρομή σας

Είναι σημαντικό να ξέρετε πού πηγαίνετε, σε όλα τα πράγματα στη ζωή!

Έτσι και στο τρέξιμο στο κρύο δείτε τα χιλιόμετρα που έχετε να διανύσετε, σκεφτείτε προς τα πού θα κινηθείτε, ρίξε μια ματιά στον καιρό και οργανώστε τη διαδρομή σας.

Ενυδατωθείτε

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών , συχνά δε διψάμε και αποφεύγουμε να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας.

Όταν όμως, φτάσει το αίσθημα της δίψας είναι ήδη αργά καθώς ο οργανισμός μας έχει ήδη αφυδατωθεί.

Φροντίστε πριν την προπόνηση να έχετε καταναλώσει νερό.

Ακόμη στο τέλος της προπόνησης φροντίστε να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά από τον ιδρώτα όχι μόνο με σκέτο νερό αλλά και με ηλεκτρολύτες.

Πηγή: www.fmh.gr

You May Also Like